Szappan és zero waste köszönetajándékok – interjú a Csodaszappannal

Köszönetajándékból rengeteg féle van (ha nem hiszed, olvasd el ezt a cikkünket), de vajon milyen a jó köszönetajándék? És miért olyan népszerűek a szappanok? És mi az a zero waste köszönetajándék? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ újabb szolgáltatóinterjúnkban, melyben vendégünk a Csodaszappan megálmodója és tulajdonosa, Kaltenecker Andrea.

Honnan jött az ötlet, hogy köszönetajándékokkal foglalkozz?

Régóta foglalkozom szappankészítéssel. Eleinte kizárólag hétköznapi használatra szánt nagyobb méretű, kecsketejes és gyógynövényes szappanokat készítettem. Ahogy fejlődött a vállalkozásom, elkezdtem a szappannak új megjelenési formát, értékesítési csatornát keresni, és ekkor bukkantam az esküvői köszönetajándékokra. Rögtön éreztem, hogy ez lesz a Csodaszappanok ideális fejlődési iránya. Az elmúlt évek pedig bizonyították, hogy érdemes volt ezen a piacon kézműves termékeimmel megjelenni.

Milyen termékeket gyártasz? Miért pont ezeket?

Kézműves szappankészítő vállalkozásom három pilléren nyugszik. A klasszikus értelemben vett házi szappanok öntésével kezdődött, ami néhány évvel később kiegészült a köszönőajándékokkal, és emellett hotelszappanokat is készítek, amiket a szálláshelyek ajándékként adnak a vendégeknek a szobába bekészítve. Illetve karácsony előtt helyi termelőkkel együttműködve karácsonyi csomagokat is össze szoktam állítani.

Miért pont a szappanokra fókuszálsz?

Saját magamon tapasztaltam, hogy mennyivel egészségesebb és szebb a bőröm, ha mesterséges adalékanyagoktól, illat-és tartósítószerektől mentes, természetes tisztálkodószereket használok, 100 %-os tisztaságú illóolajakkal, kecsketejjel és gyógynövényekkel. Eleinte közvetlen ismerőseim próbálták ki a kézműves szappanokat, és nagyon hamar pozitív visszajelzések érkeztek, amik megerősítettek abban, hogy merjek nagyot álmodni és elindítani vállalkozásomat.

A köszönetajándékok között találtam egy érdekes kategóriát: DIY szappanok. Mesélnél arról, hogy hogyan kell ezeket elképzelni?

Évről-évre nő azon menyasszonyok száma, akik egyedi csomagolást álmodnak meg a szappanvirágoknak. Sokan barátnőkkel/családdal készítik az esküvői dekorációt és a köszönőajándékokat is. Volt olyan menyasszonyom, akinek a nagymamája varrt apró textilzsákokat, a szappanoknak. De volt olyan is, aki különlegesebb papírba, speciális dobozba szerette volna a szappanokat csomagolni. Nekik készítettem a DIY köszönetajándék kategóriát, ahol csomagolás nélküli szappanok közül választhatják ki a színben és illatban illeszkedő terméket.

Sokszor okoz gondot a pároknak, hogy kell-e egyáltalán köszönetajándékot adni a vendégeknek, vagy felesleges pénzkidobás. Mit gondolsz erről a kérdésről, és mit tanácsolnál a pároknak?

Tapasztalataim szerint a köszönőajándékok az elmúlt tíz évben lettek népszerűek. Szerintem a pár részéről kedves gesztus és figyelmességről tanúskodik, hogy vendégajándékkal lepik meg szeretteiket: egy apró emlékkel a Nagy Napról, mely később is segít felidézni az örömteli pillanatokat.

Az esküvő összköltségéhez képest egyébként szinte elenyésző a köszönetajándékok ára.

Szerinted milyen egy jó köszönetajándék?

Számomra fontos, hogy a vendégajándék praktikus, hasznos legyen, szólítsa meg a vendégeket, és ne termeljünk egy újabb felesleges holmit a kukának. E mellett illeszkedjen az esküvő stílusához színben és megjelenésben, és az sem elhanyagolható, ha pénztárcabarát és nem kerül vagyonokba. Külön jó, ha van valamilyen kötődése a párhoz, például természetkedvelő pároknak mezei virágmagkeverék, vagy borkedvelőknek horgolt poháralátét. A kézműves szappan ebből a szempontból univerzális ajándéknak tekinthető.
Kis rafinériával pedig a köszönőajándékunk egyben névre szóló ültetőkártya is lehet 😉

Mi az a zero waste köszönőajándék, és miért ajánlanád a pároknak, hogy ezt válasszák?

A zero waste köszönetajándék olyan termék, amelynek készítése és csomagolása során csak hasznosítható hulladék termelődik.

Lelkes természetvédőként számomra fontos környezetünk védelme, a hulladékok mennyiségének csökkentése. És valljuk be őszintén, egy esküvő alkalmával elég sok szemét keletkezik. Elég csak az esküvői dekorációra, vagy a rengeteg megmaradt ételre gondolni, nem is beszélve a lufieregetésről, ami az egyik legkörnyezetszenyezőbb esküvői csinnadratta (szerintem).

Fentiekből következik, hogy folyamatosan keresem az olyan megoldásokat, amelyekkel minimalizálni tudom kézműves műhelyem és termékeim ökológiai lábnyomát. Egyik kézenfekvő lehetőség a hulladékszegény megoldások előnyben részesítése. Törzsvásárlóim sok esetben csomagolás nélkül kérik az otthoni használatra szánt szappanjaikat. De legalább ennyire fontos, hogy az ajándéknak szánt szappanok csomagolóanyaga is környezetbarát legyen. Előnyben részesítem a természetes anyagokat – a jutaszalagot, a kenderzsineget, a papírból készült tasakokat, dobozkákat, a lebomló selyempapírt -, és a szelektíven gyűjthető, újrahasznosítható csomagolásokat (pl. kémcsövek, mini üvegek fém kupakkal).

A Csodaszappan zero waste kínálatában megtalálhatók a selyempapírba, papírdobozba rejtett szappanok, a kraft borítékba helyezett mezei virágmagkeverékek, kisüveges méz, lekvár és mustár, kémcsőbe töltött színes fürdősók és fűszerpaprika, gyógyteakeverék vagy éppen a pamutfonalból horgolt vintage poháralátét.

A trendeket figyelve látható, hogy egyre népszerűbbek a letisztult, minimalista stílusú esküvők, melyekhez remekül illeszkednek a diszkrét, de elegáns megjelenésű, egyedi ajándékkísérővel ellátott, hulladékmentes köszönőajándékok.

A zero waste vendégajándékok választásával kevésbé terheljük környezetünket, és egy zöldebb, fenntarthatóbb jövő mellett tesszük le voksunkat.
Kis rafinériával pedig a köszönőajándékunk egyben névre szóló ültetőkártya is lehet 😉

Mostanában nagyon népszerűek a levendulás köszönetajándékok (és minden más, ami levendulás). Szerinted mi az oka ennek a népszerűségnek?

A rusztikus esküvők szerintem sosem mennek ki a divatból, és ehhez elengedhetetlen kellék a levendula. A kellemes illatú, bájos lila virágok szappanba öntve tökéletes kiegészítői a leheletnyi csipkével díszített, natúr színű terítőkkel fedett asztaloknak.

Tapasztalataid alapján melyik a legkedveltebb köszönetajándék, és melyik a te személyes kedvenced?

A rusztikus mellett 2020-ban legtöbben greenery stílusú esküvőkhöz kerestek köszönetajándékot. Így a levendulás termékek mellé felsorakoztak a zöld színű, citromfüves illatú szappanok. A legnépszerűbb ajándékok a pénztárcakímélő apró kézműves szappanszivek (citromfüves, levendulás, körömvirágos) voltak, organza tasakba csomagolva. De az utóbbi időben érezhetően nőtt a kereslet a hulladékmentes ajándékok iránt is, és többen választották a selyempapírba vagy a kraft díszdobozba helyezett szappanvirágokat vagy az apró üvegbe zárt mézet.
Melyik a személyes kedvencem? Jó kérdés, de nem tudok csak egyet kiemelni. Szappanok közül a kraft díszdobozos és a lebomló selyempapírba csomagoltak a szívem csücskei, de szívesen adnék mezei virágmagkeveréket, mini mézet és lekvárt is vagy éppen horgolt poháralátétet. Ha választanom kellene, akkor mérlegelném, hogy melyik köszönőajándék illeszkedik a legjobban a kiválasztott helyszínhez, az esküvő stílusához és a színösszeállításhoz. 🙂

A felhasznált képek forrása a Csodaszappan.

0 0 szavazat
Hogy tetszett?
Feliratkozás
Értesítés erről:
guest
0 Comments
Inline feedback
Az öszes hozzászólás megjelenítése

Csomagváltás

Ha nem vagy biztos benne, melyik csomag lenne a megfelelő, nézd át előbb mit tartalmaznak az egyes előfizetések > Kattints ideFT365 naphirdetésenként0 standard & 0 kiemelt hirdetésekFT180 naphirdetésenként0 standard & 0 kiemelt hirdetésekFT365 naphirdetésenként0 standard & 0 kiemelt hirdetésekFT30 naphirdetésenként0 standard & 0 kiemelt hirdetésekFT90 naphirdetésenként0 standard & 0 kiemelt hirdetésekFT180 naphirdetésenként0 standard & 0 kiemelt hirdetések