Site logo

Esküvő vs Lagzi vs Koronavírus

Mi lesz az esküvőkkel és lagzikkal most, hogy vége a kijárási korlátozásnak? Mik az opciók? Mi lesz a foglalóval/előleggel?

A polgári esküvők eddig is megtarthatók voltak azzal a szigorítással, hogy csak a pár, két tanú és esetleg még néhány ember lehet jelen (megyénként eltérő), a lagzik viszont május végéig még nem engedélyezettek.

Vidéken június 1-től, Budapesten június 15-től megtarthatók a lagzik is, 200 főig.

Mi lesz a májusi esküvőkkel?

Májusban még továbbra is csak a polgári esküvő tartható meg, a lagzi sajnos nem. Így két lehetőségetek van: elhalasztani az egészet, vagy megtartani most a polgárit két tanúval, majd később idén/jövőre a lagzit.

Mi lesz a júniusi és későbbi esküvőkkel?

A júniusi esküvők és lagzik már megtarthatók (vidéken június 1-től, Budapesten június 15-től), maximum 200 főig. Így tehát a nyári esküvőket ha szeretnétek, meg tudjátok tartani; persze sokan ennek ellenére halasztanak különböző okok miatt (anyagiak, hangulat, idősebb családtagok védelme).

Mi lesz az előleggel?

Az előleg minden lemondás esetén visszajár, mindegy, hogy hivatalosan tartható lagzi vagy nem. Az előlegnek semmilyen szankciós jellege nincs: akár a szolgáltató, akár a pár bontja fel a szerződést, az előleg ugyanúgy visszajár. Ebben az esetben tehát teljesen mindegy, hogy májusban vagy nyáron lenne az esküvő. Nagyon fontos viszont, hogy ez csak akkor érvényes, ha az előre átadott pénzösszeget a szerződésben “előleg”-ként említik. Ha “foglaló” szerepel a szerződésben (ez a gyakoribb eset), akkor a lenti rész lesz releváns.

Mi lesz a foglalóval?

A foglalónak – az előleggel szemben – vannak általános jogkövetkezményei. Ez azt jelenti, hogy ezek a joghatások akkor is kiváltódnak, ha a szerződésben nincsenek leírva: elég az, hogy “foglaló” néven van említve az előre átadott összeg.

A foglaló általános jogkövetkezménye, hogy ha a pár bontja fel a szerződést (tehát lemondja az esküvőt), akkor a foglaló elveszik, vagyis a szolgáltató megtartja az összeget. Ha viszont a szolgáltató mondja le az esküvőt és bontja fel a szerződést, akkor a foglaló duplája jár vissza a párnak.

Egy esetben nincs jogkövetkezménye a foglalónak: ha vis maior helyzet áll fenn, tehát a szerződés nem az egyik fél hibájából szűnik meg, hanem valamilyen külső körülmény miatt, amiről egyik fél sem tehet. A járványhelyzet és az országos veszélyhelyzet tipikusan ebbe a kategóriába esik.

Mit jelent ez a májusi, illetve a nyári esküvőkre nézve? A májusi esküvők foglalói automatikusan visszajárnak, hiszen májusban még nem engedélyezett a lagzi, így sem a helyszín/szolgáltató, sem Ti nem tehettek arról, hogy nem valósulhat meg a szerződés.

A június 1, illetve június 15 utáni esküvőknél viszont más a helyzet, hiszen a lagzi hivatalosan már engedélyezett. Ebben az esetben ha úgy döntötök, hogy mégsem szeretnétek megtartani, az sajnos jogilag ugyanolyan, mintha “ok nélkül” lemondtátok volna a lagzit (hiába van bármilyen nyomós okotok: pl. állásvesztés, külföldi vendégek, idős családtagok, stb.). Ezért ebben a helyzetben a szolgáltató jogosan megtarthatja a foglalót, ha lemondjátok/eltoljátok a lagzit.

Persze ha rendes a szolgáltató és megteheti, akkor ajánl másik időpontot, és ha abban meg tudtok egyezni, akkor nem veszítitek el a foglalót.

Mik a lehetőségek?

Májusig/június 14-ig

Itt elég kötöttek a lehetőségek, hiszen a lagzi megtartását az állam törvényileg tiltja. Két lehetőség van tehát:

  • megtartjátok a polgárit és elhalasztjátok a lagzit
  • elhalasztjátok az egész esküvőt egy későbbi időpontra, amikor már a lagzi is engedélyezett

Az előleget és a foglalót is mindkét esetben visszakapjátok.

Június 1/június 15 után

Itt már több lehetőség van, hiszen a lagzi is megtartható. Vannak viszont megfontolandó kérdések, mint pl. hányan jönnének külföldről (mikor nyitnak ki a határok), hányan idősek/veszélyeztetettek, pénzügyi helyzet (mind a tiétek, mind a násznépé)… A lehetőségek:

  • Megtartjátok a polgárit és a lagzit is
  • A polgárit megtartjátok, a lagzit viszont elhalasztjátok (a foglaló így elveszhet)
  • Az egész esküvőt elhalasztjátok (a foglaló így elveszhet)

Amennyiben halasztás mellett döntötök, mindenképpen egyeztessetek a szolgáltatókkal, hogy tudnak-e új időpontot adni, mert így még elkerülhető a foglaló elvesztése. Ez persze erősen helyszín-/szolgáltatófüggő; van, aki plusz költség nélkül átfoglalja jövő évre és van, aki megnövekedett áron hajlandó csak későbbi időpontot adni. A foglaló viszont mindkét esetben beleszámít a végösszegbe, tehát ha sikerül ugyanannál a szolgáltatónál másik dátumra átfoglalni, nem veszítitek el a már befizetett pénzt.

Egy azonban biztos:

Akár ketten két  tanúval házasodtok össze a hivatalban, akár hatalmas lakodalmat csaptok a násznéppel, a Nagy Napotok mindenképpen Rólatok szól, és egy életre csodálatos emlék marad. Döntsetek amellett a megoldás mellett, amire a legszívesebben emlékeznétek vissza pár tíz évvel később;)

Comments

  • Még nincs hozzászólás
  • Írj hozzászólást