Site logo

Esküvői italkalkulátor

- Mennyi alkohol fogy egy esküvőn? -

Ha úgy állapodtatok meg a helyszínnel, hogy ti viszitek az alkoholt, vagy esetleg teljesen magatok szervezitek az esküvőt egy sátorban/valamelyikőtök hátsó kertjében, akkor jön a nehéz kérdés: mennyi alkoholt kell venni, hogy ne maradjon a nyakatokon annyi, amit még a tizedik évfordulótokon sem tudtok kivégezni, de ne is haljon meg a buli este 11-kor, mert kifogyott a bárpult. Ebben segít ez a cikk: szó lesz arról, hogy miből mennyi kell (alkoholból és alkoholmentes italból is), és arról is, hogy hogyan lehet ezt kiszámolni. Végül, de nem utolsó sorban: készült hozzá egy esküvői italkalkulátor is, hogy ha nincs kedved olvasni, csak a számok kemény valósága érdekel, akkor át tudj kattintani azonnal:)

Ahhoz, hogy eljussunk a konkrétumokig (dl/fő). szükség van tisztázni néhány kérdést, amit mindenképpen meg kell válaszolnod az esküvődről ahhoz, hogy (viszonylag) pontos számot kapj majd a végén.

Ismerd a vendégeidet! Ki mennyit iszik?

Akármilyen jó kalkulátort használsz, egy dolgot nem lehet kiküszöbölni: ismerni kell a vendégeket. Valószínűleg mindannyiunknak vannak “antialkesz” ismerősei is és olyanok is, akik nemcsak hogy tudnak inni, de a többieket is nagy tehetséggel tudják itatni. Ezeknek a vendégeknek az arányát érdemes előre összegondolni, hiszen nagyon nem mindegy, hogy melyik típus van többségben: aki az egész esküvő alatt ugyanazt a kis pohár pálinkát nyalogatja, majd mindig utánaönt egy kis rosé bort felrissülésként, vagy az, aki nyolcasával kéri ki a feleseket, és viszi körbe a többieknek.

A “kapacitáson” kívül az se árt, ha tudod, hogy melyik vendéged mit szeret inni. Ha például a vendégek nagy része sörös, akkor nem kell 6 féle borral készülni óriási mennyiségekben, és felesleges Unicummal feltankolni, ha a vendégek például Jäger-pártiak. Vannak persze olyanok, akiknek mindegy, csak folyékony legyen, velük könnyű számolni, de a preferenciáikat nekik is érdemes megtudakolni, hiszen ha lesz választásuk, akkor abból fognak kérni. Ha nem tudod minden ismerősödről, hogy mit iszik legszívesebben (valljuk be, ez nem mindenkinél tartozik az alap kötelező információk közé), akkor a meghívó átadásakor kérdezd meg őket, és írd össze, vagy jó megoldás lehet egy online meghívó weboldal formájában, ahol beépítheted ezt a kérdést a visszajelző űrlapba és minden meghívott válasza meglesz emailben, így a cetliket és a memóriádat sem kell átkutatni az esküvő előtti nagy hajrá kellős közepén.

Hány óráig fog tartani az esküvő?

Alkoholfogyasztás szempontjából nem mindegy, hogy hánytól hányig tart az esküvő. Az esküvői helyszínek sem véletlenül adnak különböző ajánlatokat 4, 6, 8, illetve 10 órás italcsomagokra, hiszen az összefüggés egyszerű: minél tovább van ott egy vendég, annál többet fog inni. Egy hajnalig tartó buli esetében például aki éjfélre már vicces kedvűre itta magát, annak hajnali 4-5-ig még bőven van ideje kicsit pihenni, aztán újrakezdeni. Aki viszont éjfél körül hazamegy, az értelemszerűen sokkal kevesebbet tud fogyasztani (tisztelet a kivételnek).

Ezért azt is érdemes előre átgondolni (és megkérdezni), hogy ki meddig tervez maradni; különösen aktuális kérdés ez a gyermekes családok és az idősek esetében, akik gyakran hamar hazamennek. Az egységes számolás érdekében ez a cikk és a kalkulátor 8 órás időtartammal fog számolni (mint a helyszínek legtöbbje), mert talán ez a legáltalánosabb időtartam. Akinél hosszabb vagy rövidebb ivászat lesz az esküvőn, az természetesen arányosíthatja az itteni értéket, ha leosztja 1 órás időtartamra, majd beszorozza a tényleges órák számával.

Milyen idő lesz az esküvő napján?

Egy meleg nyári napon sokan nem annyira a pálinkát és a röviditalt kívánják, mint inkább a sört vagy egy jó fröccsöt. Ha viszont hűvös van, és még a tánc sem melegít eléggé, akkor annál jobban fogy a rövid, hogy legyen, ami felmelegít (arról nem is beszélve, hogy valakinek magához a tánchoz van szüksége egy-két felesre;) Érdemes tehát évszakhoz illően választani az arányokat, hogy ne érjenek meglepetések.

Ha meleg nyári napon lesz az esküvőtök, akkor a sörből érdemes fejenként +1 dobozt (fél litert) rászámolni, téli esküvő esetén pedig (vagy hideg őszi/tavaszi napon) a röviditalt lehet felfelé kerekíteni fejenként +1-2 decivel.

Hányféle ital kell egy esküvőre?

Természetesen attól is függ az egyes alkoholfélék mennyisége, hogy összesen hányfélével készültök. Borból nem érdemes túlgondolni a dolgot, legyen fehér és vörös, száraz és édes, és jó, ha van rozé (főleg, mert sokan abból kérik a fröccsöt), de mindegyik típusból megteszi valamelyik jól bevált márka, nem szükséges még pincészeteket is felsorakoztatni, a vendégeknek annyival nehezebb választani. Sörből – főleg, ha a helyszín biztosítja korlátlanul – általában egyféle szokott lenni, és ugyanannak a márkának az alkoholmentes változata (gondoljatok a sofőrökre is!); ha ti viszitek a sört is, akkor is elég egyfajtát vinni, többfelé osztani felesleges bonyodalom lenne.

Röviditalok közül a pálinka természetesen nem kérdés (ebből legjobb a házi, ha van), emellé általában szokott lenni whiskey, vodka, jäger, és jó ötlet ezeket kiegészíteni valamilyen (krém)likőrrel (pl. Baileys) az édesszájúak kedvéért. Népszerű választás az aperol is (főleg a női vendégek számára).

Ha fel szeretnétek dobni az italkínálatot (és a pénzből is futja), akkor jó választás lehet egy koktélbár. Ezt is meg lehet oldani házilag is egy asztallal és jónéhány üveg hozzávalóval, de ha nincs olyan ismerős, aki ebben segíteni tudna, akkor olyan szolgáltatót is felfogadhattok, aki felszerelést és baristát is biztosít. A koktélokkal az amúgy is kiszámolt mennyiségen felül lehet számolni, mert azok olyan jól csúsznak, hogy nem akadályoznak meg senkit még néhány feles lehúzásában;)

Az, hogy az egyes kategóriákon belül hogyan osztjátok el az arányokat (pl. a rövidek között a pálinka dominál vagy mindenből egyenlő mennyiséget szereztek be), rajtatok múlik és a társaságon, erre nincs jól bevált “recept”, hiszen a vendégek ismeretén múlik.

Honnan szerezzem be az italokat az esküvőre?

A legjobb megoldás: nagyker. Itt ugyanis nemcsak olcsóbban juthatsz hozzá az italokhoz, hanem ami a végén megmarad, azt vissza is veszik. Így nem kell kockáztatnod, hogy esetleg rajtad ragad egy pincényi pia, a megmaradt üvegeket bontatlanul visszaviheted, és az árukat is visszakapod. Így igazából egy fogyasztás alapú elszámolást nyertél magadnak, nagyker-áron;)

Esküvői italkalkulátor - hogyan számoljuk ki?

Az alábbi mennyiségeket a teljes vendéglétszámmal érdemes beszorozni (idősekkel, gyerekekkel együtt), hogy az egyenlőtlenségek kiüssék egymást. A másik lehetőség, hogy összeírjátok, hogy hány fő tartozik az egyes kategóriákba, és ezzel a létszámmal beszorozzátok mindegyik mennyiséget – így talán még pontosabb is lehet a számítás. Bizonytalanság esetén inkább felfelé ajánlott kerekíteni, inkább több legyen, mint kevesebb;)

A sör és a bor általában üti egymást, tehát ha tudod, hogy a társaság abszolút sörös, akkor érdemes lehet a lenti adagnál kevesebb bort rendelni, és több sört, és persze fordítva.

Hány liter innivaló fogy el egy esküvőn?

Soft drinks

Üdítők: 1 liter/fő – extra hőség esetén lehet 1,5 liter

Víz: 0,5 liter/fő – extra hőség esetén lehet 1 liter

Alkohol

"Átlagos" násznép

Sör: 2 liter/fő (4 dobozos sör)

Bor: 3 dl/fő

Rövid: 2,5 dl/fő

"Iszákos" násznép

Sör: 2,5 liter/fő (5 dobozos sör)

Bor: 5 dl/fő

Rövid: 5 dl/fő

"Antialkesz" násznép

Sör: 1-1,5 liter/fő (2-3 dobozos – alkoholmentes – sör)

Bor: 1 dl/fő

Rövid: 1-1,5 dl/fő

Ők általában üdítőt isznak, de ha valaki azért nem iszik, mert vezet, az valószínűleg alkoholmentes sört fog inni, így ezzel is készüljetek!

Mennyi ital kell egy 100 fős esküvőre?

Átlagosan:

Üdítő+víz: 150 liter

Sör: 250 liter

Bor: 30 liter

Rövid: 25 liter

Ha nincs kedved ezek alapján magadnak összeadni, szorozni, akkor használd az esküvői italkalkulátorunkat!

Loading

Comments

 • 2021 július 3. at 13:36

  Jó Napot kívánok!ital mennyiségeket szeretnék kiszámolni!12 gyerek és 108 felnőtt!pálinka,sör .energiaital,pezsgő.fütyölős,jim beam.unicum.asványviz,üditők!előre is köszönöm szépen a segítséget!

  • Flora
   2021 július 3. at 16:39

   Szép napot! Részletes kalkulációért ezt a kalkulátorunkat ajánljuk kitölteni: https://eskuvobrigad.hu/eskuvoi-italkalkulator/
   Átlagos ivókkal és kb 8 órás időtartammal számolva (meleg nyári napon) ennyi főre az alábbi mennyiségeket javasoljuk:
   Üdítő + víz: 180 l
   Sör: 240 l
   Bor: 36 l
   Rövidital: 30 l
   A röviditalokon belül, hogy ebből mennyi pálinka, unicum, jäger, stb., vendégseregfüggő, a rövidekből összesen jöjjön ki a nagyjából 30 liter.
   Ezek a számok átlagok, a kalkulátorral pontosabb eredmények is számolhatók. És persze sok függ attól, hogy ki meddig marad, hányan mennek autóval (és nem isznak egyáltalán alkoholt), stb.
   Jó szervezést, tökéletes Nagy Napot kívánunk! 🙂

Írj hozzászólást