Az esküvőszervezés során a vacsora és az italok összeállítása és kiszámolása mellett számolni kell a sütikkel is. A “süti” három részből áll össze: torta, édes süti, sós süti.
Eltérnek a vélemények, hogy kell-e annyi szeletes torta, mint ahány vendéget vártok. Ha kifejezetten édesszájú a násznép, akkor lehet 100 főre 100 szeletes tortát rendelni, de az esetek többségében ez nem szokott elfogyni. A “bevett gyakorlat”, hogy a teljes vendéglétszám 80%-ával számolnak, ennek több oka is van.
Tehát: átlagosan a vendégek 80%-ával érdemes számolni, kivéve, ha nagyon biztosra akartok menni és/vagy nagyon édesszájú a banda, mert akkora lehet annyi szeletes torta is, ahány vendég van;)
Általában a sós süti jobban fogy, mint az édes. Ennek több oka is van. Egyrészt amíg a vendégek éhesek, inkább pogácsát/sós sütit esznek, mint édeset, mert laktatóbb és kellemesebb éhgyomorra. Másrészt jobban passzolnak a vacsorához, így aki a vacsit szeretné fel- vagy levezetni egy kis sütivel, az is általában a sóshoz nyúl. Mire zárásként az édeshez érnének, addigra viszont jön a torta, ami után mindenkinek tele a “desszert-gyomra”, ezért az édesnek kevesebb hely marad.
Sós sütikre a hüvelykujj-szabály az, hogy fejenként 10-15 dkg-mal érdemes számolni. Egy 100 fős lagzira tehát nagyjából 15 kg sós sütivel készülj, és nagy baj nem lehet;)
Sós sütiből nem érdemes túlcifrázni a választékot, a pogácsa és sajtos rúd kombinációval nem lehet melléfogni, garantáltan fog belőlük mindenki nyammogni, és kiszámolni is egyszerűbb a mennyiségeket, ha csak kétfelé kell osztani, mint ha többféle sütivel számolnál. Esetleg ha van gluténérzékeny a vendégseregben, akkor neki készülj néhány darab gluténmentes sütivel (külön tálban, külön csomagolva), hogy ő se érezze kihagyva magát.
Édes sütikből érdemes nagyobb választékkal készülni, mint a sósakból, hiszen ezekből ténylegesen lehet többfélével készülni (nem úgy, mint pogácsából, ahol a pogácsa méretén kívül legfeljeebb arról dönthetsz, hogy legyen-e a natúr mellett tökmagos és tepertős is). Vannak az “igazi klasszikusok”, mint például a zserbó, a Lajcsi szelet, a kókuszgolyó vagy -kocka, a mandula (vagy barackmag), a lakodalmas barack, a hókifli, a diós kosár és a mézes krémes, de ezek mellett vagy akár ezek helyett nyugodtan válassz bármilyen süteményt, amiről úgy gondolod, hogy a vendégek szeretik (gyakori például a mignon és a soklapos sütik, és egyre divatosabbak a macaronok).
Amire érdemes figyelni, az az, hogy olyan sütiket válassz, amik nem olvadósak (persze csak ha nyári esküvőd lesz, mert téli esküvőn nyugodtan rendelhetsz valami igazi csoki-csodát, aminek olyankor úgysincs esélye megolvadni), és amik könnyen szállíthatóak. Az olyan sütik és torták, amik már egy helyben is alig állnak meg a “lábukon” (pl. pudingos sütik), nem túl szerencsések, mert mire odaérnek, lehet, hogy egészen más formát fognak ölteni…
Egy másik támpont, hogy általában jó, ha úgy válogatod össze a sütifajtákat, hogy legyen köztük krémes és kevésbé krémes, csokis/kakaós és gyümölcsös, hogy a lehető legtöbb ember találjon olyat, ami neki tetszik. És ha még a laktóz- és gluténérzékenyekre is gondolsz, annak külön fognak örülni az ilyesmi intoleranciával élő ismerőseid.
Édes sütiből is nagyjából 10 dkg/fő az “ajánlott” adag, ami 4-6 szelet sütinek felel meg (süti típustól függően ez nyilván változhat, mert egy szelet hatlapos piskótás süti sokkal nehezebb, mint egy barackmag.
Ha szeretnél a vendégeknek sütit csomagolni a buli végén, akkor ezzel még külön kell számolni, de ezeket a sütis dobozokat összekészítheted előre is (vagy eleve dobozostul is rendelheted), ha nem szeretnéd egyesével pakolgatni bele a sütit hajnalban. Ebben az esetben viszont több lehet a maradék, hiszen már mindenkinek van egy összekészített doboza, így a kitálalt süti maradéka rajtatok maradhat, mert a vendégek dobozai már tele vannak. Családonként egy-egy dobozzal érdemes számolni.
You must be logged in to post a comment.
© 2022 Minden jog fenntartva!