Mennyi süti kell egy esküvőre?

Oszd meg a cikket:

Az esküvőszervezés során a vacsora és az italok összeállítása és kiszámolása mellett számolni kell a sütikkel is. A “süti” három részből áll össze: torta, édes süti, sós süti.

Torta

Eltérnek a vélemények, hogy kell-e annyi szeletes torta, mint ahány vendéget vártok. Ha kifejezetten édesszájú a násznép, akkor lehet 100 főre 100 szeletes tortát rendelni, de az esetek többségében ez nem szokott elfogyni. A “bevett gyakorlat”, hogy a teljes vendéglétszám 80%-ával számolnak, ennek több oka is van.

  • A cukrászszeletek általában nagyobbak, mint azok a szeletek, amiket Ti fogtok vágni a tortából.
  • A vendégek egy része (idősek, gyerekesek) már hazamehet, mire a tortát megvágjátok, hiszen erre általában legkorábban 10-11 körül kerül sor.
  • A párok/gyerekes családok sokszor egy szeletet többen esznek, főleg, ha kiadós vacsorával készültetek nekik.

Tehát: átlagosan a vendégek 80%-ával érdemes számolni, kivéve, ha nagyon biztosra akartok menni és/vagy nagyon édesszájú a banda, mert akkora lehet annyi szeletes torta is, ahány vendég van;)

Sós sütemény

Általában a sós süti jobban fogy, mint az édes. Ennek több oka is van. Egyrészt amíg a vendégek éhesek, inkább pogácsát/sós sütit esznek, mint édeset, mert laktatóbb és kellemesebb éhgyomorra. Másrészt jobban passzolnak a vacsorához, így aki a vacsit szeretné fel- vagy levezetni egy kis sütivel, az is általában a sóshoz nyúl. Mire zárásként az édeshez érnének, addigra viszont jön a torta, ami után mindenkinek tele a “desszert-gyomra”, ezért az édesnek kevesebb hely marad.

Sós sütikre a hüvelykujj-szabály az, hogy fejenként 10-15 dkg-mal érdemes számolni. Egy 100 fős lagzira tehát nagyjából 15 kg sós sütivel készülj, és nagy baj nem lehet;)

Sós sütiből nem érdemes túlcifrázni a választékot, a pogácsa és sajtos rúd kombinációval nem lehet melléfogni, garantáltan fog belőlük mindenki nyammogni, és kiszámolni is egyszerűbb a mennyiségeket, ha csak kétfelé kell osztani, mint ha többféle sütivel számolnál. Esetleg ha van gluténérzékeny a vendégseregben, akkor neki készülj néhány darab gluténmentes sütivel (külön tálban, külön csomagolva), hogy ő se érezze kihagyva magát.

Édes sütemény

Édes sütikből érdemes nagyobb választékkal készülni, mint a sósakból, hiszen ezekből ténylegesen lehet többfélével készülni (nem úgy, mint pogácsából, ahol a pogácsa méretén kívül legfeljeebb arról dönthetsz, hogy legyen-e a natúr mellett tökmagos és tepertős is). Vannak az “igazi klasszikusok”, mint például a zserbó, a Lajcsi szelet, a kókuszgolyó vagy -kocka, a mandula (vagy barackmag), a lakodalmas barack, a hókifli, a diós kosár és a mézes krémes, de ezek mellett vagy akár ezek helyett nyugodtan válassz bármilyen süteményt, amiről úgy gondolod, hogy a vendégek szeretik (gyakori például a mignon és a soklapos sütik, és egyre divatosabbak a macaronok).

Amire érdemes figyelni, az az, hogy olyan sütiket válassz, amik nem olvadósak (persze csak ha nyári esküvőd lesz, mert téli esküvőn nyugodtan rendelhetsz valami igazi csoki-csodát, aminek olyankor úgysincs esélye megolvadni), és amik könnyen szállíthatóak. Az olyan sütik és torták, amik már egy helyben is alig állnak meg a “lábukon” (pl. pudingos sütik), nem túl szerencsések, mert mire odaérnek, lehet, hogy egészen más formát fognak ölteni…

Egy másik támpont, hogy általában jó, ha úgy válogatod össze a sütifajtákat, hogy legyen köztük krémes és kevésbé krémes, csokis/kakaós és gyümölcsös, hogy a lehető legtöbb ember találjon olyat, ami neki tetszik. És ha még a laktóz- és gluténérzékenyekre is gondolsz, annak külön fognak örülni az ilyesmi intoleranciával élő ismerőseid.

Édes sütiből is nagyjából 10 dkg/fő az “ajánlott” adag, ami 4-6 szelet sütinek felel meg (süti típustól függően ez nyilván változhat, mert egy szelet hatlapos piskótás süti sokkal nehezebb, mint egy barackmag.

Ha szeretnél a vendégeknek sütit csomagolni a buli végén, akkor ezzel még külön kell számolni, de ezeket a sütis dobozokat összekészítheted előre is (vagy eleve dobozostul is rendelheted), ha nem szeretnéd egyesével pakolgatni bele a sütit hajnalban. Ebben az esetben viszont több lehet a maradék, hiszen már mindenkinek van egy összekészített doboza, így a kitálalt süti maradéka rajtatok maradhat, mert a vendégek dobozai már tele vannak. Családonként egy-egy dobozzal érdemes számolni.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad, akkor iratkozz fel hírlevelünkre (a feliratkozáshoz görgess le), hogy tudjunk értesíteni, ha új tartalom jelenik meg az oldalon. Ígérjük, nem fogunk spammelni, csak hasznos jótanácsokat küldünk, és persze bármikor leiratkozhatsz. Ha pedig inkább profi esküvőszervező segítségét vennéd igénybe, akkor irány az Esküvőszervezés szolgáltatásunk, ahol a cikkek írója, Flóra várja, hogy segíthessen :)

További cikkek