Site logo

19 esküvői stílus, amiből inspirálódhatsz

Amikor elkezdjük az esküvőszervezést, akkor a legtöbbször kósza ötletekből indulunk ki, esetleg képekből, amik tetszettek, és szeretnénk hozzájuk hasonló esküvőt. Aztán a már meglévő elemekhez válogatjuk a többit, hogy mégse egy kagylókkal és tengericsillagokkal övezett szénabála közepén álljon a Star Wars vagy éppen Eiffel-torony ihletésű dekorunk, mert ugye akkor elég nagy lesz a kavalkád:) Indulhatunk azonban a másik irányból is: választhatunk először stílust az alapján, hogy melyik stílus áll hozzánk a legközelebb, illetve melyikben vannak azok az elemek, amelyeket mindenképpen szeretnénk. Ha megvan a stílus, onnantól sokkal könnyebb a többi döntést meghozni, pl. milyen dekor elemek legyenek, milyen stílusú legyen a torta, milyen stílusú legyen A ruha, stb. Inspirációként – és hogy segítsünk a döntésben – összegyűjtöttük a leggyakrabban látott esküvői stílusokat és főbb jellemzőiket.

rusztikus esküvői stílus

Vintage esküvő

A vintage esküvő hatalmas divat mostanában; nem csoda, hiszen egyszerre régies és elegáns, finom és durva, egyszerű és kifinomult. Tipikus dekorelemei a juta/zsákvászon és a csipke, ezek főleg az asztali futókon és az asztaldíszekben jelennek meg. A jutával és csipkével díszített befőttes üvegek alatt – és akár poháralátétként – fakorongokat találunk. A vintage stílus jellemzői a régies, kopott bútorok és tárgyak, pl. kopott hatású bőrönd (nászajándékgyűjtésre), réz vagy bronz színű kalitkák, és akár egy-egy olyan “tereptárgy”, mint egy írógép vagy gramofon, vagy egy antik hatású bicikli. A legjellemzőbb virágok a rózsa, a hortenzia, a bazsarózsa és a szellőrózsa. Dominál mindenben a fehér szín, és ha a fehér mellett megjelenik más szín is, akkor az mindenképpen pasztell: bézs, halvány levendula, pezsgő – a lényeg, hogy az erős színeknek nincs helye a vintage dekorban. A menyasszonyi ruha egyszerű, letisztult, nem hercegnős, hanem A-vonalú vagy egyenes esésű, és ami a legfontosabb: csipkés! Ha meleg nyári esküvő lesz és tetszik a kicsit rendhagyóbb stílus, akkor akár egy térdig érő, A-vonalú csipkeruhát is bevállalhatsz;)

Rusztikus esküvő

A rusztikus esküvő sokban hasonlít a vintage stílushoz: az egyszerű, természetközeli dekor szintén nagy szerepet játszik benne, mint például a fakorongok az asztali dekorok és a poharak alatt. A vintage-nél azonban a rusztikus dekor sokkal kevésbé kifinomult, inkább a régies, vidéki egyszerűséget jeleníti meg: szénabálák (pl. a kinti ceremóniához székek helyett), faragatlan, durván megmunkált fa, zsákvászon (de a csipke itt nem jellemző). Tereptárgyak közül a boroshordók (állítva, bárasztalként) gyakoriak, de tipikus elemek a mécsesek is, egyszerű kis mécsestartókban vagy befőttesüvegekben. A rusztikus esküvői virág a rezgő, mind a csokorban, mind az asztali/mennyezeti díszekben. A rezgőn kívül más “mezei” hatású virág is illik a stílushoz, a hangsúly az egyszerűségen van (egy autentikusan rusztikus dekorban például kerülni kell az orchideát, a kálát és a hasonlóan “kifinomult” virágokat). Helyszínként jellemző rá a pajta vagy valamilyen hasonlóan természetközeli helyszín, csupasz fagerendákkal. Színek terén itt is a fehér dominál, mellette a bézs jelenik meg gyakran, és domináns a barna, a fa gerendák és berendezések miatt. A menyasszonyi ruha itt is egyszerű vonalvezetésű, általában nem teljesen testhezálló, sellő fazon, hanem lágy esésű.

rusztikus esküvő

Romantikus esküvő

A romantikus esküvői stílus sokban hasonlít a vintage stílushoz, két nagy különbséggel. Az egyik: a VIRÁG. A romantikus esküvő tele van virággal, mindenhol és mindenben virág van: az asztalokon, a főasztalon, a szalvétákon, a tortán, a fotókereten (és persze van virágfal fotózáshoz). A romantikus hangulatot leginkább képviselő virág – mi is lenne más, ha nem a – rózsa. A másik nagy különbség, hogy itt bátrabban lehet bánni a színekkel, mint a vintage esküvőn – na persze nem tűzpirosra vagy királykékre gondolunk, hanem púder, illetve pasztellszínekre. Egy romantikus esküvő lehet púderrózsaszín, levendula, halvány barackvirág színű, de lehet két színt kombinálni is, például a halványszürkét és a púderrózsaszínt vagy szintén púderrózsaszínt és babakéket. A menyasszonyi ruha itt lehet hercegnős, lágy esésű, vagy sellő/félsellő fazonú, és nyugodtan lehet csipkés, hiszen a csipke is a romantika egyik erős stílusjegye.

romantikus esküvői asztaldísz

Provence stílusú esküvő

A provence stílusú esküvő magában foglalja a vintage stílusjegyeit, tehát bármi mehet, ami vintage, viszont ne felejtsd el hozzáadni a levendulát! Maga a levendula virág is mehet minden mértékben, de a levendula szín is, és a levendulás kiegészítők és ételek is. A Provence másik különlegessége: a bor! A bor viszont mit sem ér sajt nélkül – szóval az igazi Provence-élményért kínáljatok francia borokat francia sajtokkal, esetleg egy kis baguette-tel kiegészítve már kész is a vendégváró;)  (Vendégváráskor természetesen a bor helyett még célszerűbb lehet limonádét kínálni, majd a szertartás után áttérni a borra.) A menyasszonyi ruha lágy esésű, könnyed, tüllös vagy csipkés, amit egy enyhe szellő is könnyen felkap, és csak úgy suhansz benne a levendulamező közepén:)

provence-i esküvő
Forrás: Brides.com

Toszkán stílusú esküvő

A francia után jöjjön az olasz stílus: a levendulát cseréljük le szőlőre, a levendula színt pedig zöldre! A toszkán borvidékek híresek a szőlőjükről; a szőlőt kínálhatjátok akár vendégváráskor, vagy vacsora után egy külön gyümölcs asztalon is, de a dekorba is belecsempészhettek szőlőkacsokat. A dekor zöld, főleg a sok zöld növény miatt, de megjelenhet az anyagok színében is az olívazöld. A természetesség a provence-i stílusra is jellemző volt, ugyanúgy jellemző a toszkán stílusra is: lehetőség szerint kint, a szabad ég alatt történik a vacsora, este pedig a csillagok (és persze a mécsesek) fénye alatt lehet táncolni. A dekor letisztult, egyszerű, nem kell túlbonyolítani: nem kell takargatni például a székeket és az asztalokat székszoknyával, székmasnival, asztali futóval, terítővel, hanem hagyjátok őket nyugodtan csupaszon.

toszkán esküvő

Greenery esküvő

Zöld, zöld, zöld! A greenery stílus jellemzője a minél több zöld növény, inda és levél. Gyakori a borostyán és a hasonló futónövények használata, valamint a nagy levelek (pl. pálma, páfrány). Mivel a zöld erősen megjelenik a dekorban, a fehér és a zöld mellett általában nem szokás más színt belekeverni, így lesz a lehető legtermészetközelibb. Bár a greenery inkább a dekorra jellemző stílus, mint az esküvő egészére, a menyasszonyi ruha általában itt is könnyed, lágy esésű, az egyszerűséget és a természetességet jelképezve. A greenery dekor gyakran párosul geometrikus elemekkel, hiszen a szögletes, geometrikus elemeket tökéletesen ellensúlyozzák a lágyan tovafutó levelek. A főasztal mögött például lóghatnak zöldekkel félig körberakott karikák, az asztalokon pedig lehetnek arany színű geometrikus sokszögek mécsestartóként, vagy csak díszként.

greenery esküvői dekor

Bohém esküvő

Vidám, bohókás, játékos. A bohém esküvő kötetlen, szabad, laza. Tartalmaz nomád elemeket, és bátran használhatók olyan kiegészítők, amik egyébként egyáltalán nem számítanak esküvői kiegészítőknek: például a menyasszony és a koszorúslányok viselhetnek magasszárú bőrcsizmát egy őszi esküvőn, a koszorúslányokon lehet többszínű, virágmintás ruha is a megszokott egyszínű elegáns helyett. Központi szerepe van a virágoknak, de nem a szokásos rózsa-bazsarózsa-szellőrózsa együttesnek, hanem a mezei virágoknak – minél rendezetlenebb, annál jobb;) A menyasszonyi csokor is “szedett-vedett”, mintha csak kimentél volna a mezőre, és leszedted volna, amit találtál. A bohém menyasszony tipikus kelléke a virágfüzér (a tiarát ebben a stílusban nagyon messzire kerüld el), a menyasszonyi frizura szintén rendezetlen, “kócos”, “most-keltem-ki-az-ágyból” hatást kelt (persze azért gondosan elkészítve, hogy valójában nagyon is rendezett, tökéletesen megkomponált frizura legyen, ami úgy néz ki, mintha hajmosás után így száradt volna meg magától;) A bohém esküvőn bátran lehet színeket bevonni a dekorba, hiszen a mezei virágok is sokszínűek, az esküvői dekor is lehet az – a lényeg, hogy semmit ne vigyél túlzásba. Inkább az erősebb színek dominálnak, nem a pasztellek. A menyasszonyi ruha lehet a szokványostól eltérő, például elöl rövid, hátul hosszú, vagy színes, vagy térdig érő, bármi, ami könnyed, és amiben jól érzed magad.

bohém esküvő

Tengerparti stílusú esküvő

Főleg ha tengerparti lánykérés volt, akkor adja magát egy tengerparti stílusú esküvő, amin újra a fehérhomokos parton érezhetitek magatokat. A tengerpart-érzés elővarázsolásának első lépése a megfelelő helyszínválasztás. Lehet persze bármilyen helyszínt tengerparti stílusban dekorálni, de ha az igazi tengerparti élményt szeretnéd, akkor olyan helyszínt választasz, ahol egyrészt van víz (nem hátrány egy tengerpart esetében), másrészt van homokos part. Ilyen helyszínek lehetnek a Duna-parton (pl. a Forgó Étterem Dunabogdányban, a Kavicsos Vendéglő Délegyházán), de máshol is (pl. a Playa Luna Pápán). A dekorban nem tudod túlzásba vinni a kéket, akármennyire is próbálod, sem a tengericsillagokat és kagylókat. Gyakoriak a virágfüzérek, a fő szín a kék mellett a fehér, és gyakran a rózsaszín. A menyasszonyi ruha nagyon szellős, könnyű anyag, ami a legenyhébb szellőben is lágyan lobog, és ami nem ránt magával a súlya miatt, ha besétálsz benne a vízbe. Tengerparti esküvői dekor ötletekért látogass el a Pinterest boardunkra😉

tengerparti esküvő

Hajós esküvői stílus

A hajós esküvő hasonlít a tengerparti stílusú esküvőhöz, de a tengericsillagok és kagylók helyett inkább a vasmacskák, horgonyok és hajó motívumok jellemzőek. A kék szín itt is marad, viszont a világos/tengerkék helyett a sötétkék uralja a dekort (nem véletlenül hívják navy blue-nak, azaz tengerészkéknek). A fehér mellé a navy blue mellett nem is kell más szín. A vasmacska és horgony megjelenhet a meghívóktól kezdve a dekoron át a gyűrűpárnáig és az ültetőkártyákig mindenhol. A virágdekoráció általában fehér, ezt egészítik ki a tengerészkék kiegészítők, székmasnik és asztali futók. Megjelenhet a dekorban a színes dekorhomok is, mint ahogy a tengerparti stílusú esküvőn is. A menyasszonyi ruha általában nem csipkés, lehet abroncsos vagy abroncs nélküli, de lehet akár egy térdig érő A-vonalú ruha is.

hajós esküvő

Klasszikus elegáns esküvő

Az igazi klasszikus: a hercegnős esküvő:) Az egyik legfontosabb “kelléke” a helyszín: lehetőleg kastélyt, várat, vagy valamilyen hasonlóan elegáns helyszínt válassz, ahol még a csillárokból is sugárzik nem csak a fény, de az elegancia is. Lehetőség szerint legyen kinti szertartáshelyszín, a vacsora pedig egy elegáns benti teremben legyen, chiavari székekkel, rengeteg virággal és ínyenc menüvel. A legelegánsabb virág – még mindig – a rózsa (és társai, a bazsarózsa és a szellőrózsa). A dekorban lehetőleg minél több fehér legyen, ez is az eleganciát sugallja; mellette persze lehet egy másik szín is, akár pasztell (pl. pisztácia, levendula, babarózsaszín), akár erősebb szín (arany, bordó, kék), akár az önmagában is elegáns rosegold;) A menyasszonyi ruha lehet abroncsos, nagy ruha, igazi hercegnős sok csipkés, vagy választhatsz a lágyabb esésű elegáns ruhák közül is, például olyat, aminek a felsőrésze átlátszó anyagon csipkés/virágmintás, hiszen ezek a légies ruhák is hercegnői eleganciát árasztanak magukból. Ha igazán klasszikus, elegáns esküvőt szeretnél, akkor uszályos ruhát válassz, és ne hagyd el a fátylat sem;)

klasszikus elegáns esküvői dekor

Klasszikus hagyományőrző esküvő

A hagyományos esküvő sokmindenben pont a klasszikus elegáns esküvő ellentéte. A helyszín általában egy fogadó vagy vendégház, nem elegáns kastély. A vacsora hagyományos (lakodalmi tyúkhúsleves, rántott húsok, éjfélkor töltött káposzta). A hagyományos esküvők fontos “kelléke” a vőfély, attól lesz igazán autentikus:) A dekoráció általában bordó, kék, vagy arany, de nem kell túlzásba vinni, egy kis virág vagy dísz az asztalokon már elég, az asztal ilyenkor evésre szolgál, nem dekorálásra. A menyasszonyi ruha mindenképpen nagy abroncsos, sok csipkés, a szoknya része lehet dús tüllös. A menyecske ruha piros vagy piros-fehér, pöttyös vagy népies mintás. Ha nagyon hagyományőrzők vagytok, akkor a vőlegény viselhet Bocskai-öltönyt. A program is eltér a többi stílusú esküvői programoktól, hiszen itt “kötelező” a lánykikérés, az aprópénzsöprés, a cseréptörés, és hasonló népies hagyományok/játékok beépítése a programba (kötelezőnek persze semmi sem kötelező, a klasszikus, hagyományos lagzikban viszont bevett gyakorlat).

hagyományos lagzi
Forrás: Vőfély Szaki

Rocker esküvő

A rocker esküvő mind zenében, mind öltözködésben a rockervilágot tükrözi; a klasszikus bevonuló- és szertartászenék helyett rockdalok szólnak, a dekor fő színe lehet a fekete, ahogyan a menyasszonyi ruha (és a menyecskeruha) is. Virágokból általában a piros és a fekete rózsa dominál. Természetesen bármilyen zenei/öltözködési stílusban meg lehet szervezni egy esküvőt, használjátok bátran az adott stílusra jellemző zenéket és színeket, engedjétek el a hagyományokat!

rocker esküvő
Forrás: Ruffled Blog

Tematikus esküvő

Ha van valamilyen közös szenvedélyetek – akár egy hobbi, akár egy film vagy sorozat -, akkor aköré is szervezhetitek az esküvőt. Kezdve a kiegészítőkkel és a tortával, a köszönetajándékokon és a dekoron át a játékokig mindenben lehet olyat választani, ami az adott hobbira/filmre utal. Ha a vendégeket is be szeretnétek vonni, akkor adjatok meg “dress code”-ot, hogy ők is abban a szellemben öltözködjenek, de enélkül is szuper tematikus esküvőtök lehet, ha a választott témát minél több elemben megjelenítitek. Ezek közül csak egy párat emelnék ki a következőkben, de bármi legyen is a közös szenvedélyetek, bátran valósítsátok meg azt is! Ha pedig már megvolt a Nagy Nap, és megvannak róla a fotók, akkor segíts a többi Menyasszonynak inspirálódni, oszd meg a tapasztalataidat, a szervezés menetét és a fotókat itt!

Utazás témájú esküvő

Elég felkapott az elmúlt pár évben – különösen aktuális olyan párok esetében, akik közül az egyik vagy másik fél pilóta vagy légiutaskísérő, de olyan párok is szeretik, akik nem ebben az iparágban dolgoznak, csupán szeretnek utazni. Az egyik legkönnyebben megoldható dolog egy utazás témájú esküvőn az esküvői torta: rengeteg cukrászdában lehet repülős vagy földgömb díszítésű tortát kérni. A másik viszonylag egyszerűen kivitelezhető kiegészítő a nászajándékgyűjtő doboz: doboz helyett használhattok egy utazóbőröndöt – ha van régi bőröndötök, akkor ezt ki is dekorálhatjátok, ahogyan csak szeretnétek. Ezeken kívül megjelenhet az utazás a különböző kiegészítőkben, mint például az ültetési rendben, az ültetőkártyákban, a gyűrűtartóban, stb.

utazás témájú esküvő

Párizs témájú esküvő

A szerelem városával nemigen lehet mellélőni, és viszonylag könnyű belecsempészni a dekorba. Tehettek az asztalokra miniatűr Eiffel-tornyokat, amik akár az ültetőkártyákat tarthatják (kis Eiffel-torony papírcsiptetők), érkezéskor várhatja a vendégeket egy fehér, vékony vázas, nagykerekű bicikli, nagy kosár virággal vagy levendulával a csomagtartója helyén (a tipikus párizsi motívum), szalvétából sok helyen találni vintage Párizs-motívumosat. A tortán lehet Eiffel-torony mintájú díszítés, de még autentikusabb, ha macaron-tortát készíttettek (macaronokból álló kúp). A köszönetajándék is lehet macaron, vagy például Eiffel-torony kulcstartó. Az asztalokat elnevezhetitek párizsi nevezetességekről (Moulin Rouge, Eiffel-torony, Louvre, Diadalív, Sacré Coeur, stb.), és az ültetési rend lehet a párizsi metrójáratok térképe (bár ezt egyszerűsítsétek le egy kicsit, mert ott nem csak 4 metró van, és mire abban a vonaldzsungelben a vendégek megtalálják a helyüket, lehet, hogy éhségükben idegesek lesznek:)

párizs témájú esküvő macaron

Star Wars témájú esküvő

Aki a Star Wars-t egyszer megszereti, annak ez örök szerelem lesz, úgyhogy nem csoda, ha az esküvőt is ilyen stílusban képzelitek el, ha nagy Star Wars rajongók vagytok. Ezt a témát kicsitvel nehezebb belecsempészni az esküvőbe, de azért nem kell elkeseredni, meg lehet oldani ezt is:) A torta mindenképpen megoldható, rendelhettek egyedi alakú tortát (akár halálcsillag-tortát is), de lehet emeletes is, Star Wars díszítéssel szintenként. A kreatív fotózáson használjatok fénykardokat, és ha ezekből többet is beszereztek, akkor ezek az esti diszkófényekkel is segíthetnek, vagy helyettesíthetik a csillagszórókat/gyertyákat a gyertyafény keringőnél. Néhány füstbomba sem árt a hangulat fokozására. Ha igazán eltökéltek vagytok, akkor a tanúk akár stormtrooper jelmezben is bevonulhatnak, a köszönetajándékok pedig lehetnek mini R2D2, C3PO vagy Joda figurák.

star wars esküvő

Marvel/DC/Szuperhős témájú esküvő

Ha nagy Marvel/DC fanok vagytok, akkor az esküvőbe belecsempészhetitek a szuperhősöket is, akár egyet, akár az összeset. A torta lehet egyedi alakú, de lehet emeletes is, minden szint egy másik szuperhősé. Ezen kívül a kiegészítőkkel tudtok még variálni, pl. gyűrűtartó doboz/párna, vőlegény kitűzője, köszönetajándék, a dekorban kis Vasember, Thor, Hulk, Superman, stb. figurák. Fotózáshoz ha sikerül beszerezni kellékeket (pl. Vasember-sisak, Thor kalapácsa), akkor szuper fotók készülhetnek – vigyázzatok, a kalapácsot nehogy a vőlegényen kívül más is meg tudja emelni! Ha pedig a vendégek többsége is szereti a szuperhősös filmeket, akkor a vacsora alatti játékokba akár egy Marvel-kvízt (vagy bármelyik filmről/univerzumról szóló kvízt) is beépíthettek (ugyanez igaz a többi típusú tematikus esküvőkre is).

marvel dc szuperhősös esküvő

Gyűrűk Ura témájú esküvő

Ha a szuperhősök helyett inkább a hobbitokat szeretitek, akkor tarthattok Gyűrűk Ura esküvőt is. Írjátok hobbit és tünde betűkkel, szimbólumokkal az ültetőkártyákat, az ültetési rendet és mindent, ahova csak írni kell, legyen a dekorban sok borostyán és páfrány, és ha igazán autentikus Gyűrűk Ura esküvőt szeretnétek, akkor a karikagyűrűitekre tudjátok, mit kell gravíroztatni;) Persze még jobb, ha egy dimbes-dombos helyen lévő szabadtéri helyszínt sikerül választani. Természetesen bármilyen filmet/sorozatot szerettek, annak a motívumait is bele lehet építeni az esküvőbe, tarthattok például olyan esküvőt, aminek a középpontjában a Trónok harca, a Jóbarátok, A nagy Gatsby, Jane Austen világa, Harry Potter,  vagy bármi más áll.

gyűrűk ura esküvő

Horgász esküvő

Hasonlít a vízparti és a hajós stílushoz a színekben és a dekorban, de több horgászbot, csónak és hal motívummal:) Célszerű vízparti helyszínt választani, ahol készíthettek horgászós és vicces fotókat. A horgászmotívumokat beépíthetitek a fotókellékekbe, a szalvétákba, a köszönetajándékokba, és persze a torta is lehet horgász motívumos.

Lovas esküvő

A lovak szerelmeseinek lehet kecsegtető egy lovas esküvő, ahol nemcsak egy lovas helyszín adott a fotózáshoz, hanem akár lóháton vonulhattok be, majd együtt léptethettek/vágtathattok el az igen kimondása után kivonulásként. Ehhez mindenképpen kültéri helyszín kell, és ha igazán autentikus lovas esküvőt szeretnétek, akkor a vacsora is lehet kint vagy akár egy jurtában (vagy rendezvénysátorban, bár az már modernebb, mint a jurta:) A vacsora is készülhet bográcsban és/vagy kemencében. Ha olyan vendégeket hívtok, akik nem kényesek, akkor a szállást is megoldhatjátok sátorban/jurtában, bár ez már csak az igazán fanatikusoknak hangzik jól:)

lovas esküvő

Természetesen bármelyik stílusból kiszedheted, ami Neked tetszik, és kombinálhatod egy másik stílus néhány elemével, nem kötelező egyikhez sem 100%-osan tartanod magad. A fenti stílusok egy közelítő képet adnak, ami segíthet eldönteni, hogy mennyire érzed közelinek magadhoz az adott stílus elemeit, és elindíthat az ötletelés útján. A megvalósult esküvőkről várjuk a beszámolóitokat itt, hátha egy másik Menyasszonynak még pont az az ötlet hiányzik, ami Neked már eszedbe jutott:)

Comments

  • Még nincs hozzászólás
  • Írj hozzászólást