Site logo

Szappan és zero waste köszönetajándékok – interjú a Csodaszappannal

Köszönetajándékból rengeteg féle van (ha nem hiszed, olvasd el ezt a cikkünket), de vajon milyen a jó köszönetajándék? És miért olyan népszerűek a szappanok? És mi az a zero waste köszönetajándék? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ újabb szolgáltatóinterjúnkban, melyben vendégünk a Csodaszappan megálmodója és tulajdonosa, Kaltenecker Andrea.

csodaszappan köszönetajándék

Honnan jött az ötlet, hogy köszönetajándékokkal foglalkozz?

Régóta foglalkozom szappankészítéssel. Eleinte kizárólag hétköznapi használatra szánt nagyobb méretű, kecsketejes és gyógynövényes szappanokat készítettem. Ahogy fejlődött a vállalkozásom, elkezdtem a szappannak új megjelenési formát, értékesítési csatornát keresni, és ekkor bukkantam az esküvői köszönetajándékokra. Rögtön éreztem, hogy ez lesz a Csodaszappanok ideális fejlődési iránya. Az elmúlt évek pedig bizonyították, hogy érdemes volt ezen a piacon kézműves termékeimmel megjelenni.

zero waste köszönetajándék

Milyen termékeket gyártasz? Miért pont ezeket?

Kézműves szappankészítő vállalkozásom három pilléren nyugszik. A klasszikus értelemben vett házi szappanok öntésével kezdődött, ami néhány évvel később kiegészült a köszönőajándékokkal, és emellett hotelszappanokat is készítek, amiket a szálláshelyek ajándékként adnak a vendégeknek a szobába bekészítve. Illetve karácsony előtt helyi termelőkkel együttműködve karácsonyi csomagokat is össze szoktam állítani.

zero waste köszönetajándék 2

Miért pont a szappanokra fókuszálsz?

Saját magamon tapasztaltam, hogy mennyivel egészségesebb és szebb a bőröm, ha mesterséges adalékanyagoktól, illat-és tartósítószerektől mentes, természetes tisztálkodószereket használok, 100 %-os tisztaságú illóolajakkal, kecsketejjel és gyógynövényekkel. Eleinte közvetlen ismerőseim próbálták ki a kézműves szappanokat, és nagyon hamar pozitív visszajelzések érkeztek, amik megerősítettek abban, hogy merjek nagyot álmodni és elindítani vállalkozásomat.

citromfüves szappan szív köszönetajándék

A köszönetajándékok között találtam egy érdekes kategóriát: DIY szappanok. Mesélnél arról, hogy hogyan kell ezeket elképzelni?

Évről-évre nő azon menyasszonyok száma, akik egyedi csomagolást álmodnak meg a szappanvirágoknak. Sokan barátnőkkel/családdal készítik az esküvői dekorációt és a köszönőajándékokat is. Volt olyan menyasszonyom, akinek a nagymamája varrt apró textilzsákokat, a szappanoknak. De volt olyan is, aki különlegesebb papírba, speciális dobozba szerette volna a szappanokat csomagolni. Nekik készítettem a DIY köszönetajándék kategóriát, ahol csomagolás nélküli szappanok közül választhatják ki a színben és illatban illeszkedő terméket.

szappan köszönetajándék 3

Sokszor okoz gondot a pároknak, hogy kell-e egyáltalán köszönetajándékot adni a vendégeknek, vagy felesleges pénzkidobás. Mit gondolsz erről a kérdésről, és mit tanácsolnál a pároknak?

Tapasztalataim szerint a köszönőajándékok az elmúlt tíz évben lettek népszerűek. Szerintem a pár részéről kedves gesztus és figyelmességről tanúskodik, hogy vendégajándékkal lepik meg szeretteiket: egy apró emlékkel a Nagy Napról, mely később is segít felidézni az örömteli pillanatokat.

Az esküvő összköltségéhez képest egyébként szinte elenyésző a köszönetajándékok ára.

köszönetajándék doboz

Szerinted milyen egy jó köszönetajándék?

Számomra fontos, hogy a vendégajándék praktikus, hasznos legyen, szólítsa meg a vendégeket, és ne termeljünk egy újabb felesleges holmit a kukának. E mellett illeszkedjen az esküvő stílusához színben és megjelenésben, és az sem elhanyagolható, ha pénztárcabarát és nem kerül vagyonokba. Külön jó, ha van valamilyen kötődése a párhoz, például természetkedvelő pároknak mezei virágmagkeverék, vagy borkedvelőknek horgolt poháralátét. A kézműves szappan ebből a szempontból univerzális ajándéknak tekinthető.
Kis rafinériával pedig a köszönőajándékunk egyben névre szóló ültetőkártya is lehet 😉

szappan köszönetajándék 4

Mi az a zero waste köszönőajándék, és miért ajánlanád a pároknak, hogy ezt válasszák?

A zero waste köszönetajándék olyan termék, amelynek készítése és csomagolása során csak hasznosítható hulladék termelődik.

Lelkes természetvédőként számomra fontos környezetünk védelme, a hulladékok mennyiségének csökkentése. És valljuk be őszintén, egy esküvő alkalmával elég sok szemét keletkezik. Elég csak az esküvői dekorációra, vagy a rengeteg megmaradt ételre gondolni, nem is beszélve a lufieregetésről, ami az egyik legkörnyezetszenyezőbb esküvői csinnadratta (szerintem).

Fentiekből következik, hogy folyamatosan keresem az olyan megoldásokat, amelyekkel minimalizálni tudom kézműves műhelyem és termékeim ökológiai lábnyomát. Egyik kézenfekvő lehetőség a hulladékszegény megoldások előnyben részesítése. Törzsvásárlóim sok esetben csomagolás nélkül kérik az otthoni használatra szánt szappanjaikat. De legalább ennyire fontos, hogy az ajándéknak szánt szappanok csomagolóanyaga is környezetbarát legyen. Előnyben részesítem a természetes anyagokat – a jutaszalagot, a kenderzsineget, a papírból készült tasakokat, dobozkákat, a lebomló selyempapírt -, és a szelektíven gyűjthető, újrahasznosítható csomagolásokat (pl. kémcsövek, mini üvegek fém kupakkal).

szappan dobozban köszönetajándék

A Csodaszappan zero waste kínálatában megtalálhatók a selyempapírba, papírdobozba rejtett szappanok, a kraft borítékba helyezett mezei virágmagkeverékek, kisüveges méz, lekvár és mustár, kémcsőbe töltött színes fürdősók és fűszerpaprika, gyógyteakeverék vagy éppen a pamutfonalból horgolt vintage poháralátét.

A trendeket figyelve látható, hogy egyre népszerűbbek a letisztult, minimalista stílusú esküvők, melyekhez remekül illeszkednek a diszkrét, de elegáns megjelenésű, egyedi ajándékkísérővel ellátott, hulladékmentes köszönőajándékok.

A zero waste vendégajándékok választásával kevésbé terheljük környezetünket, és egy zöldebb, fenntarthatóbb jövő mellett tesszük le voksunkat.
Kis rafinériával pedig a köszönőajándékunk egyben névre szóló ültetőkártya is lehet 😉

méz köszönetajándék 2

Mostanában nagyon népszerűek a levendulás köszönetajándékok (és minden más, ami levendulás). Szerinted mi az oka ennek a népszerűségnek?

A rusztikus esküvők szerintem sosem mennek ki a divatból, és ehhez elengedhetetlen kellék a levendula. A kellemes illatú, bájos lila virágok szappanba öntve tökéletes kiegészítői a leheletnyi csipkével díszített, natúr színű terítőkkel fedett asztaloknak.

fürdősó köszöszönetajándék 2

Tapasztalataid alapján melyik a legkedveltebb köszönetajándék, és melyik a te személyes kedvenced?

A rusztikus mellett 2020-ban legtöbben greenery stílusú esküvőkhöz kerestek köszönetajándékot. Így a levendulás termékek mellé felsorakoztak a zöld színű, citromfüves illatú szappanok. A legnépszerűbb ajándékok a pénztárcakímélő apró kézműves szappanszivek (citromfüves, levendulás, körömvirágos) voltak, organza tasakba csomagolva. De az utóbbi időben érezhetően nőtt a kereslet a hulladékmentes ajándékok iránt is, és többen választották a selyempapírba vagy a kraft díszdobozba helyezett szappanvirágokat vagy az apró üvegbe zárt mézet.
Melyik a személyes kedvencem? Jó kérdés, de nem tudok csak egyet kiemelni. Szappanok közül a kraft díszdobozos és a lebomló selyempapírba csomagoltak a szívem csücskei, de szívesen adnék mezei virágmagkeveréket, mini mézet és lekvárt is vagy éppen horgolt poháralátétet. Ha választanom kellene, akkor mérlegelném, hogy melyik köszönőajándék illeszkedik a legjobban a kiválasztott helyszínhez, az esküvő stílusához és a színösszeállításhoz. 🙂

diy citromfüves szappan köszönetajándék

A felhasznált képek forrása a Csodaszappan.

Comments

  • Még nincs hozzászólás
  • Írj hozzászólást