Site logo

2020-as esküvői trendek

A menyasszonyi ruha stílusától a helyszínen át a szertartás menetéig mindenben folyamatosan változik az esküvői divat. Vannak persze örök klasszikusok, ezekkel a választásokkal soha nem foghatsz mellé, biztosan gyönyörű esküvőd lesz. Ha viszont igazán “trendi” esküvőt szeretnél, akkor ezek a klasszikusok átlagosnak tűnhetnek, mert valami többre vágysz.

Ebben a cikkben igyekszem egy minél átfogóbb képet nyújtani az esküvői trendekről. Összehasonlítom a klasszikus, hagyományos esküvők elemeit és a 2020-ban feltörekvő trendeket, hogy könnyebben tudj dönteni, ha még nem tudod, milyen esküvőt szeretnél pontosan.

Helyszín

Klasszikus esküvő

Étterem – ezzel nem lehet mellélőni 😛 Az étterem bombabiztos megoldás, mivel felkészült ennyi ember megvacsoráztatására, általában könnyen díszíthető, van alkalmas tárolójuk és hűtőjük a röviditalok és a torta számára, van személyzetük az ételek felszolgálására, és elég nagy termük a násznép leültetésére. Az étteremnek persze lehet terasza, kertje, így félig-meddig akár kinti esküvőnek is számíthat, de mindenképpen van egy fix fedett része is, ami, lássuk be, elég nagy biztonságérzetetet ad, mert még az eső sem ronthatja el a nagy napotokat:)

benti esküvő

2020-as esküvői trend

Szabadtéri esküvő

Egyre nagyobb divat a szabad ég alatt kimondani a boldogító igent. Vannak olyan esküvői helyszínek, melyek szabadtériek, mégis mindennel fel vannak szerelkezve – az ilyenek esetében az esküvőszervezés semmivel sem bonyolultabb (csupán sok esetben jóval drágább), mint egy étteremben – ilyen természetközeli esküvői helyszín például a Wedding Woods és a Tündérerdő).

Vannak olyan helyszínek is, melyek a szabadtéri és az étterem között helyezkednek el – a Szellő Tanyán, a Galopp Majorban és több hasonló helyen szabadtéri esküvőtök lehet, fotózkodhattok lovakkal, érkezhettek hintón, meglehet minden, ami egy kinti esküvőn, viszont van egy fedett étterem rész, ahol a vacsorát tarthatjátok. Ezek a helyszínek különösen praktikusak szabadtéri esküvőkhöz, mert nem kell félnetek az esőtől, nem kell sátrat, bútorokat, evőeszközt bérelnetek, ugyanolyan egyszerű a szervezés, mint egy étteremben, de mégis élvezhetitek a friss levegőt, és romantikázhattok a szabadban. Nem is beszélve arról, hogy gyönyörű fotók készükhetnek rólatok egy szép tanyán vagy majoron 😉

Ha viszont még ennél is egyedibbet szeretnétek, akkor kiválaszthatjátok a kedvenc helyszíneteket (ami nem kell, hogy esküvői helyszín legyen, hanem pl. egy erdei tisztás, vagy egy tanya), és ide  meg az esküvőt. Az ilyen esküvőknek kétségkívül megvan a maga varázsa, hiszen a természetben sokkal meghittebb hangulatot lehet varázsolni, mint egy teremben. Itt viszont szabadjára engedhetitek a tervező-szervező éneteket, aki a legapróbb részletekig mindenre gondol, és lebonyolítja a szervezést 🙂

szabadtéri esküvő

Vannak dolgok, amiket egy szabadtéri esküvő szervezésénél feltétlenül át kell gondolni, pedig egy benti, éttermi esküvő esetén könnyen magától értetődőnek vesszük őket. Ilyenek például:

 • Időjárás: hiába rendeltük meg a jó időt, mindenképpen kell fedett teret biztosítani. Ha nincs ilyen a helyszínen, akkor célszerű sátrat bérelni, ennek költségei pedig jelentősek (egy  nagyjából 80 fős esküvőre mindenképpen szükség van egy 100 négyzetméteres sátorra, ennek költsége nagyjából 600 ezer ft).
 • Mosdók: ha nem is ragaszkodunk az abronccsal használható mosdóhoz, akkor is biztosítani kell a vendégek számára elég mellékhelyiséget – legrosszabb esetben mindig marad a ToiToi, de lássuk be, ez nem a legelegánsabb megoldás 😀
 • Világítás: a vacsorához és az utána következő lagzihoz is érdemes fényforrással készülni; ez egy étteremnél alap szolgáltatás, szabadtéri esküvőn viszont a pár dolga (vagy az esküvőszervezőé).
 • Hangtechnika: a legtöbb esküvői helyszín rendelkezik valamilyen hangtechnikával, ha viszont magunk szeretnénk a szabad ég alatt lakodalmat szervezni, akkor gondolskodnunk kell erősítőről, hangfalról, mikrofonról (az anyakönyvvezetőnek/szertartásvezetőnek és a vőfélynek/ceremóniamesternek).
 • Áramellátás: érdemes alaposan felkészülni a helyszín adottságaiból; például egy erdei vagy tengerparti esküvőn nem biztos, hogy be tudunk dugni a konnektorba egy fényfüggönyt, 10 fényfüzért, a hangosítókat és mindenféle fénytechnikát. Ha például generátorról kapjuk az áramot, akkor igencsak ki kell számolnunk, hogy mennyi technikát bír el. Ilyenkor vagy elemes megoldást kell választanunk, amiben csak tudunk, vagy lejjebb kell adnunk az igényeinkből.
 • Torta, sütemények, italok szállítása, hűtése: esküvői tortánál különösen fontos, hogy megfelelő hűtőben tároljuk, ha nem szeretnénk este kanalazni – az esküvői helyszíneknek általában van ilyen hűtőjük, ha nem kifejezetten esküvői helyszínt választunk, akkor viszont gondolnunk kell erre is.
 • Bútorok: ha az asztalokat, székeket, tányérokat, étkészletet és tálakat is nekünk kell biztosítani, akkor ez is plusz költség és feladat a pár számára. Természetesen meg lehet oldani (van több szolgáltató, akiktől lehet bérelni, nem is vészes áron, de jól össze kell gondolni, hogy mi mindenre van szükség, nehogy bögréből kelljen inni a pezsgőt).
sátras esküvő
A szabadtéri esküvő talán legkülönlegesebb fajtája a tengerparti esküvő: ha igazán különleges, exotikus helyen szeretnétek összeházasodni, akkor a tengerparti esküvő biztosan jó választás. Nem jó választás azonban akkor, ha nagy násznépet szeretnétek hívni, már csak az anyagiak miatt sem, és persze a lebonyolítás nehézsége miatt sem; a tengerparti esküvőn tipikusan csak a pár, esetleg a szüleik/egy-két tanú van jelen, ez aféle igazi “megszökés” a világ elől, hogy kettesben, romantikusan élhessétek át ezt a napot.
tengerparti esküvő

Menyasszonyi ruha

Klasszikus esküvő

Ami örök: a fehér, nagy abroncsos hercegnős ruha! Hiszen melyik lány ne szeretne hercegnő lenni? Ezeken a ruhákon majdnem mindig van több-kevesebb csipke a szoknya alján és/vagy felsőrészén. Legklasszikusabb a tiszta csipke felsőrész, ahonnan a csipke gyakran “továbbfolyik” a derék alá is. Szintén klasszikus a szoknya szegélyét körülvevő csipke, ez pedig felfelé indul el a ruhán, így nem marad sok terület üresen. A klasszikus menyasszonyi ruhák gyakran uszályos ruhák, az uszály viszont már a legtöbb esetben felcsatolható, hogy a menyasszony könnyebben tudjon közlekedni. Lehet pántjuk vagy lehetnek pánt nélküliek, a spagetti pánt viszont szóba sem jöhet, ha klasszikusat szeretnél!

2020-as esküvői trend

A hercegnős fazon helyett a sellő, félsellő, és a laza esésű szoknyák hódítanak, melyekben a menyasszony igazán légies és könnyed lehet. A csipke nem megy ki a divatból, sőt: egyre inkább divatba jön a kézzel készített csipke és illúziótüll keveredése, és megjelennek a tollas ruhák. Egyre könnyebb anyagokból készülnek a menyasszonyi ruhák, és egyre jobban megmutatják a menyasszony alakját (testszínű félátlátszó anyagok a csipke alatt, félig átlátszó szoknyák).

 

2020 már nem a fehér, hanem a pasztellszínek éve lesz. Már idén is egyre több halvány rózsaszín/halványkék menyasszonyi ruha volt (nem is beszélve az ekrü színű ruhákról, melyek idén hódítottak), de egyelőre a tervezők óvatosan bántak a színekkel, leginkább egy többrétegű tüll egyik rétegét színezték. 2020-ban ennél merészebb lesz a divat, hangsúlyosabbak lesznek a színek – jönnek a pasztell színű ruhák, az új fehér pedig a pisztácia lesz.
pisztácia menyasszonyi ruha
Fotó: Vera Wang
Ezzel ellentétesen a másik menyasszonyi ruha stílus, ami előtérbe kerülhet, a sokat takaró, sok anyagból készülő, viktoriánus menyasszonyi ruha (gondoljunk csak Ellie Goulding egyik ruhájára a négyből). Ezekből a ruhákból (és így viselőjükből is) csak úgy árad az elegancia.
Fotó: Doug Peters/EMPICS
A másik nagy trend, hogy már nem elégszünk meg egy menyasszonyi ruhával, hanem a szertartás után a lagzira a piros menyecske ruha helyett egy másik, könnyedebb menyasszonyi ruhát veszünk át. Ki mondta, hogy csak egy lehet belőle? Ha a menyecske ruhát megtartanád, akkor lehet egy menyasszonyi ruhád a polgári szertartásra, egy másik a templomi esküvőre, és egy menyecske ruha a bulira.

Menyecske ruha

Klasszikus esküvő

Hagyományos, tüzes, klasszikus: mi más lenne, mint a piros menyecske ruha? Általában jó sok csipkével, hogy minél díszesebb legyen, és persze pörgő szoknyával. A másik klasszikus menyecske ruha piros-fehér, gyakran két részes, és egy fehér csipke bodyból és egy piros pörgős szoknyából áll. És persze ki ne hagyjuk a sorból a népies, hímzett ruhákat, melyek a retro, népies esküvők elengedhetetlen kellékei!

2020-as esküvői trend

A piros már nem kötelező, egyre inkább terjednek a bordó, kék és halvány rózsaszín/barack színű menyecske ruhák. A sok csipkéhez már nem feltétlenül ragaszkodunk, egyre inkább olyan menyecske ruhákat választunk, melyeket egy elegánsabb eseményre is felvehetünk, nem csak azon az egy napon. Gyakori a kétrészes menyecske ruha: body + szoknya, mert kényelmes, és külön-külön is felvehető. Vagy persze a második menyasszonyi ruha felváltja a menyecske ruhát, és így nincs is szükség rá 🙂

Dekoráció

Klasszikus esküvő

Virág, virág, és még több virág! A fehér mennyezeti voile természetesen örök divat, a fehér lelógó anyagok nélkül nem is esküvő az esküvő 😛 Az alap koncepció az, hogy a a teremben a lehető legtöbb felület legyen fehér – minden asztalon fehér asztalterítő, a székeken fehér székszoknya, a menyezet is fehérbe burkolva.

2020-as esküvői trend

A greenery dekor már 2019-ben is egyre felkapottabb volt, 2020-ra ez a trend csak folytatódik. Divat a természetközeliség, a természetvédelem is kezd trendivé válni, a greenery dekoráció pedig kiválóan illik ebbe a természetközeli képbe. Szóval ha trendi esküvőt szeretnél, akkor tegyél/kérj minél több zöld levelet a dekorba – lehet élő vagy mű is, mindegy, csak zöld legyen! Ehhez hozzátartozik az is, hogy már nem kell mindenáron fehérbe burkolni a helyszín összes bútorát; ha szépek az asztalok és a székek, akkor hagyd őket nyugodtan “csupaszon”, esetleg az asztalra kerülhet egy asztali futó, a székekre pedig székmasni, az esküvő színét kihangsúlyozva.

 

greenery esküvői dekoráció
A másik új trend a geometriai formák elterjedése: geometrikus asztaldíszek, mécsestartók, torták, stb. A látszólagos ellentét ellenére ezek szépen kombinálhatók a greenery dekorral – ha nem hiszed, járj utána! Itt találsz egy kis ötletkeltőt;)
A harmadik irányzat, ami szintén már 2019-ben elkezdődött, és tovább terjeszkedik 2020-ra, a vintage vagy rusztikus dekor. Fakorongok az asztalokon, zsákvászonból készült virágok, zsákvászonnal és csipkével díszített befőttesüvegek, stb. Ehhez szintén találsz egy kis inspirációt a Pinterest boardunkon 😉
vintage esküvői dekor
Fotó: Nairam
És ami 2020-ban szinte kihagyhatatlan: a fotófal (virágfal vagy más háttér) és a nagy díszkarikák, akár művirággal díszítve, akár simán. És persze minél több fényfüzér 😉

Színek

Klasszikus esküvő

Arany, (király)kék, bordó, zöld – ezek az örök klasszikusok, amik biztosan szépen fognak mutatni. Ezek mellett erőteljesen megjelent 2019-ben a lila és a babarózsaszín, az ekrü, a barack, pezsgő szín, valamint a kombinált színek, pl. a kék-zöld, narancssárga-citromsárga, korall-kék, narancs-arany.

zöld esküvői dekoráció

2020-as esküvői trend

A 2019-es ekrü helyett idén a pasztell színek hódítanak, azok közül is különösen a pisztácia. Az Apple által kitalált rosegold szín is megjelent az ékszerek után az esküvői dekorációk színeiben is. A 2020-as színek inkább a harmóniát sugallják, és az eleganciát, mint az extravaganciát: nem olyan erősek a színek, jobban harmonizálnak egymással és a természettel.

rosegold dekoráció

Környezettudatosság

2020-as esküvői trend

Egy esküvő öko-lábnyoma mindenképpen hatalmas – gondoljunk csak a vendégek utazására, a sok kidobott dekorációra és virágra, a vacsorához szükséges ételek szállítására, a sok kiürült italos üvegre, és persze a szemétre, ami a helyszínen marad. Mindez sokáig nem érdekelte a legtöbb embert, de mostanában egyre többen igyekeznek egyre jobban figyelni rá.

Mit tehettek, ha környezettudatos esküvőt szeretnétek?

 •  Válasszatok olyan helyszínt, ami a lehető legtöbb embernek közel van, és tömegközlekedéssel elérhető, így elkerülitek a sok autó kibocsátását (ha 80 vendéget hívtok, akkor ez kb. 40 autó)
 • Készítsétek újrahasznosított papírból a meghívótokat, vagy még jobb: ne adjatok papír meghívót, hanem készítsetek e-meghívót! A legtöbb esetben a meghívó az esküvő után egy felesleges kacat, amit a násznép vagy eltesz emlékbe, vagy kidob; az e-meghívó örök emlék marad digitális formában, és nem szennyezi a környezetet.
 • Készítsétek magatok a dekorációt a háztartásban keletkezett kacatok felhasználásával: üres boros üveg, befőttes üveg, parafadugó, csomagolások/dobozok kartonlapja: ezekből mind ötletes dekor elemeket gyárthattok.
 • Vegyetek dolgokat használtan: dekor elemeket, anyagokat (pl. asztali futó, székmasni, stb), menyasszonyi és menyecske ruhát és cipőt, piros nyakkendőt és nadrágtartót a vőlegénynek (amiket, lássuk be, valószínűleg az esküvő után nem gyakran láthattok majd rajta, szóval ugyanúgy tovább is adhatjátok más menyasszonyoknak).

Jó készülődést minden Menyasszonynak, legyen csodálatos esküvőtök! 🙂

hegytetőn esküvő

Comments

 • Még nincs hozzászólás
 • Írj hozzászólást