Site logo

Béreljem vagy vásároljam a menyasszonyi ruhám?

A menyasszonyi ruha vásárlása vagy bérlése gyakran okoz fejtörést, hiszen minden döntés fontos és nehéz, ami A ruhához kapcsolódik;)

Sok függ attól is, hogy mennyit szeretnél rászánni és attól is, hogy Neked személy szerint melyik szempontok fontosabbak. A cikkben megtalálod a főbb szempontokat a bérlés és a vásárlás mellett illetve ellen, hogy könnyebben dönthess 😉

Menyasszonyi ruha bérlés

Előnyök

A bérlés egyik előnye, hogy nem kell tárolnod a ruhát se az esküvő előtt, se utána. Egy menyasszonyi ruha nem kis helyet foglal, és legjobb ruhazsákban lógatva tárolni, ami egy kis lakásban gondot okozhat. Ha bérled a ruhád, akkor az esküvő előtti napon vagy egy-két nappal előtte ráérsz elhozni, majd az esküvő utáni napon visszavinni, így nem kell kerülgetned otthon.

Nem kell a tisztítással sem foglalkoznod, hiszen kitisztítva kapod meg, és amikor visszaviszed, a szalon intézi a ruha újbóli tisztítását.

Olcsóbban kijöhetsz, mint ha vásárolnád a ruhád, például egy designer ruha esetében sokkal olcsóbb a bérlés. A költségvetés szerinti összehasonlítást a cikk alján találod:)

Hátrányok

A bérlés egyik hátránya, hogy nagyon kell vigyáznod a ruhára az este folyamán, hiszen ha kár esik benne, akkor elveszted a foglalót, de lehet, hogy még “büntetést” is kell fizetned. Persze kisebb, kimosható foltok után általában még visszaveszik a ruhát, viszont ha nagyobb, nehezebben eltávolítható folt, esetleg viasz kerül rá, kiszakad vagy nagyobb baja történik, akkor már nem biztos. Ez okozhat kicsivel nagyobb stresszt, mint ha a sajátod lenne a ruha.

Ha esetleg a méreten kívül valamit alakítani/változtatni szeretnél a ruhán, akkor ezt nem teheted meg, hiszen a szalon nem fogja minden menyasszony kedve szerint átalakítani a ruha szabását, anyagát, stb.

Az esküvő előtti és utáni napon vagy héten (ez szalonfüggő, hogy mennyire rugalmasak) – mintha még nem lenne elég más dolgod – be kell menned a szalonba elhozni illetve visszavinni a ruhát. Ezt az időt lehet, hogy tudnád másra is fordítani, hiszen az esküvő előtti hét mindig olyan hektikus…

És végül, de nem utolsó sorban az (általában nem túl alacsony) összeget pusztán egy napra fizeted ki, utána nem marad belőle semmi neked, nem őrizgetheted a ruhád és nem is adhatod el. Ha a kreatív fotózáson is A ruhában szeretnél lenni, akkor csak az esküvő napján lehet fotózkodni, mert csak akkor a tiéd a ruha.

Menyasszonyi ruha vásárlás

Előnyök

A vásárlás egyik nagy előnye, hogy a tiéd lesz a ruha 🙂 Ha már egyszer megvetted, akkor semmilyen külső körülmény nem akadályozhatja meg, hogy a Nagy Napon rajtad legyen! Ráadásul akkor tartod a kreatív fotózást, amikor csak akarod, hiszen bármikor újra felveheted A ruhát;)

Az esküvő előtti és utáni napok viszonylagos nyugalomban telhetnek, legalább a ruhád után nem kell szaladgálnod 🙂

Át is alakíttathatod kedved szerint, így nem kell kompromisszumot kötnöd egy olyan ruhával, ami majdnem tökéletes, de egy-két dolgot azért változtatnál rajta, ha lehetne.

Kevésbé kell rá vigyázni, mint egy bérelt ruhára – természetesen erre is érdemes odafigyelni (főleg, ha utána el szeretnéd adni), de az a stressz elmarad, hogy ha bármi történik vele, akkor hatalmas összegeket kell fizetned az esküvőd után.

Sokkal olcsóbban tud kijönni, mint a bérlés, főleg, ha utána sikerül eladnod és visszakapnod belőle valamennyit.

Hátrányok

A vásárlás egyik hátránya, hogy amint megvetted a ruhád, tárolnod kell egészen az esküvődig, majd utána is, amíg el nem tudod/akarod adni. Ez sok helyet foglalhat a lakásban. Ráadásul az esküvő előtt érdemes egyszer átvasaltatni, így ezt is neked kell intézni.

Eladás előtt meg kell oldanod a ruha tisztítását, mert azért úgy szép átadni az új tulajdonosának:)

Luxus/designer ruhák esetében ez a megoldás nagyon drága, nem éri meg megvenni a ruhát, mert használtan már a töredékét fogja csak érni az eredeti összegnek.

Melyik éri meg jobban?

A piszkos anyagiak

< 80.000 Ft

Ha nem szeretnél sokat áldozni a ruhádra, akkor a leginkább kifizetődő megoldás az, ha Facebookon a piactéren veszel használtan egy menyasszonyi ruhát legfeljebb 120.000-ig, majd ezt utána továbbadod valamennyivel olcsóbban egy másik menyasszonynak. (Így még akkor is beleférsz a 80.000 forintos keretbe, ha csak 40.000-ért adod el, ami egy nagyon pesszimista számítás.) Ha inkább szalonban vennéd meg a ruhád, akkor érdemes kivárni a januári kiárusításokat, mert olyankor akár 80.000-ért is hozzájuthatsz kifutó darabokhoz;)

80.000 – 150.000 Ft

Ebben az árkategóriában is működik az előbb említett módszer, de vehetsz akár egy kicsit drágább ruhát is szalonból kb. 250.000-ig, hiszen ezt eladva visszajön az összeg egy része. Ha a bérlés szimpatikusabb, akkor ilyen áron már bérelni is tudsz alsó és közép kategóriás ruhákat.

150.000 – 400.000 Ft

Ebből már vehetsz egy közép kategóriás ruhát szalonban (akár 300.000-ig, ha utána féláron vagy drágábban el tudod adni), vagy bérelhetsz designer ruhát is, attól függ, melyik szimpatikusabb és milyen ruhát szeretnél a Nagy Napra.

> 400.000 Ft

Itt már nem nagyon vannak korlátok:) Van néhány luxus ruha, aminek a bérleti díja ebbe a kategóriába esik, de efölött az összeg fölött már általában meg tudod venni a designer ruhákat is. Itt már csak az a kérdés, hogy hány százezred van a ruhára és melyik híres tervező ruháját nézted ki magadnak:)

Forrás: morilee.com

Remélem, segít a cikk a döntésben, és megtalálod a számodra legmegfelelőbb megoldást:) Ha a bérlés vagy szalonból vásárlás mellett döntesz, de még nem találtad meg a szalont, akkor nézz át a Szolgáltatók oldalunkra, ahol 82 ruhaszalon közül válogathatsz:)

Comments

  • Még nincs hozzászólás
  • Írj hozzászólást