Site logo

Interjú egy szertartásvezetővel

Anyakönyvvezető vagy szertartásvezető? Ez a kérdés gyakran felmerül, és nem véletlenül. A szertartás az esküvő talán (egyik) legfontosabb eleme, ezért nagyon fontos, hogy pont úgy sikerüljön, ahogyan megálmodtátok. A szolgáltatókkal való közös munka általánosságban is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy tökéletesen sikerüljön a Nagy Nap, ezért szeretnénk őket közelebb hozni hozzátok. Többféle szolgáltatóval is tervezünk interjút készíteni, amiben mesélhetnek magukról és a szolgáltatásukról, ezzel segítve Titeket a döntések meghozatalában.

Az alábbi interjút Horváth Andrea szertartásvezetővel készítettük, aki saját karrierjének kezdetéről, az anyakönyvvezető és szertartásvezető közötti különbségekről, és a szertartásvezetői szolgáltatásról általánosságban is mesélt nekünk.

1) Honnan jött az ötlet, hogy szertartásvezető legyél?

“Kislány korom óta imádtam az esküvőket. Ha tehettem, mindig a menyasszonyok közelében voltam. Felnőttként csodás frizurákat varázsoltam a hajukból, amikor fodrászként dolgoztam. 2016 tavaszán egy betegségből lábadoztam, amikor megpillantottam egy hirdetést az interneten: „Szertartásvezető tanfolyam”. Eljött az én időm! 2016 novemberében lettem okleveles szertartásvezető. Megnyílt előttem az esküvők csodás világa. Az első szertartásom egy különleges felkérés volt. A menyasszony a lányom volt.”

2) Mi számodra a legélvezetesebb a szakmádban?

“Minden pillanata különleges. Legszebb számomra a szertartás kezdete, amikor a fiatalok bevonulnak. A vendégek állva fogadják az ifjú párt. Megszólal a zene. A vőlegény az édesanyja oldalán bevonul. Pillanatok múlva a menyasszony édesapja karjába karolva odalép a vőlegényhez, akinek fátyolosak a szemei. Tekintetük összefonódik és megszűnik körülöttük a világ. Az én szívem is a torkomban dobog ilyenkor.”

3) Mit tapasztalsz, a jegyespárok mennyire ismerik a különbséget a szertartásvezető és az anyakönyvvezető között?

“A jegyespárok általában ismerik a különbséget és tudatosan választanak szertartásvezetőt. Azok a párok, akik mégsem tájékozódtak, nekik a beszélgetés elején mindent részletesen elmagyarázok és a döntés jogát meghagyom nekik.”

4) Mik ezek a különbségek?

“Az anyakönyvvezető a polgármesteri hivatalban vagy különdíj ellenében, külső helyszínen vezetheti le a szertartást és bevezeti az anyakönyvbe, amivel jogilag is érvényessé válik a házasság. Az anyakönyvvezetőt kötik a törvényes szabályozások. Az időbeli lehetőségei korlátozottak. Vasárnap és ünnepnapokon nem eskethet. A szertartásvezető nem hivatalos személy, hanem szolgáltató, aki az év 365 napján a párok rendelkezésére áll. Nincsenek korlátok, szabályok, bárhol és bármikor levezetheti a szertartást. Egy napra egy esküvőt szervez. A fiatal pár igényeit, kívánságait figyelembe véve minden apró részletet leegyeztet és megírja a szertartás szövegét. A megbeszélt időpontban megjelenik és levezeti a szertartást.”

5) Ha az anyakönyvvezető úgyis „kötelező”, miért javasolnád mégis a jegyespároknak, hogy fogadjanak szertartásvezetőt is?

“A szertartásvezetőt azoknak a pároknak ajánlanám, akik nem szeretnének a 15. pár lenni a hivatalban. Akik meghitt családias esküvőre vágynak és a vacsora helyszínén szeretnék a szertatást.”

6) Hol vállalsz/hol nem vállalsz szertartásvezetést?

“Az ország egész területén vállalok szertartásvezetést. Bármilyen helyszínre szívesen megyek. Igaz, van egy kivétel: víz alatti szertartást nem vállalok (nem tudok úszni).”

7) Mikor vállalsz szertartásvezetést? Vállalsz szertartást ünnepnapokon is?

“A hét bármelyik napján vezetek szertartást. Volt már csütörtök délutáni esküvőm egy különleges dátummal. A pár évfordulója volt. Az ünnepnapok mindig meghittebb pillanatok; például karácsonykor vagy szilveszterkor nagyon szívesen vállalom a feladatot. Álmom egy szilveszter éjféli esküvő levezetése.”

8) Mostanában egyre népszerűbbek az esti/éjszakai/éjféli szertartások. Mit gondolsz ezekről? Vállalsz ilyet is?

“Az esti és éjszakai szertartásnak is megvan a maga varázsa. Fények ragyogják be az éjszaka sötétjét. A kivilágított virágkapu romantikus hangulatot teremt egy meghitt szertartáshoz. Sajnos még nem volt benne részem, de remélem, átélhetem majd ezt az élményt.”

9) Mennyibe kerül nálad egy szertartás? Miből tevődik össze az ár?

“A szertartásvezetési díj egy fontos kérdés. A szertartásvezetők az országban átlagosan 40 és 70 ezer forint közötti összegért vállalják a feladatot. Minden párra személyre szólóan írom meg a szertartás szövegét, figyelembe véve minden egyéni kívánságot.
A díjam az alábbiakat tartalmazza:

  • Többszöri egyeztetés, személyesen, telefonon, emailben
  • Emléklap
  • A szertartás szövegének megírása

Az utazási költséget a szertartásvezetés díja nem tartalmazza.”

10) Mit érdemes a jegyespároknak az első konzultáció előtt átgondolni, hogy hatékonyabban kezdődjön a közös munka?

“Az első konzultáció előtt jó, ha már ki van jelölve az esküvő konkrét dátuma, helyszíne, a szertartás kezdő időpontja. Minden felmerülő kérést, kérdést érdemes összeírni és azzal érkezni a találkozóra, így biztosan semmi sem marad ki.”

11) Van valami, amit mindenképpen tanácsolnál akár a szertartásvezetőkeresés, akár már a szertartás előtt álló pároknak?

“A szertartásvezető kiválasztásánál legyenek a párok körültekintők. Azt javaslom, nézzenek utána a kiválasztott szertartásvezetőnek a személyes találkozót megelőzően. Ha úgy érzik, megtalálták a megfelelő személyt, akkor jöhet az első megbeszélés. Ha a személyes találkozón kialakul egy kölcsönös bizalom és szimpátia, a készülődés ideje gyorsan elrepül.”

Comments

  • Még nincs hozzászólás
  • Írj hozzászólást