Site logo

Esküvői forgatókönyv – a Nagy Nap menetrendje

A Nagy Napnak ugye tökéletesen kell mennie, amihez az is szükséges, hogy előre meg legyen tervezve a napi menetrend (amitől úgyis mindenki eltér, mert egy esküvőn lehetetlenség tartani magunkat az időkeretekhez, de egy bizonyos szintű szervezettséget azért ad). De hogyan írjuk meg a forgatókönyvet, mire mennyi időt hagyjunk? Ha fogadtál esküvőszervezőt, akkor az ő szolgáltatásába ez is be van építve, ha viszont nem, akkor se ess pánikba, nem olyan ördöngősség összeállítani a menetrendet 😉

Mire mennyi idő kell az esküvő napján?

Készülődés

A készülődésbe sok minden beletartozhat, attól függően, hogy hogyan szervezted az esküvőt. Ha például a fotózást közvetlenül a szertartás utánra időzítetted, akkor értelemszerűen nem kell időt hagyni a first look fotózásra, viszont több időt kell hagyni a szertartás után, hogy el tudjatok vonulni a fotóssal 1-2 órára. Ha teljesen külön napra időzítetted a fotózást, akkor pedig több idő marad minden másra a Nagy Napon. Ugyanígy ha nem tartotok egyházi szertartást, csak polgárit, akkor annak az idejével sem kell számolni, illetve ruhától függ, hogy mennyi időt érdemes öltözésre szánni, szóval sokmindentől függ, hogy mire mennyi az ideális idő. Az alábbiakban mindenre egy nagyjából átlag időtartamot írunk, helyzettől függően persze változhat az ideális hossz.

Dekorálás

Dekorálásra természetesen csak akkor kell időt szánni, ha saját magad szeretnéd csinálni a dekort. Ebben az esetben is sok függ attól, hogy milyen adottságai vannak a helyszínnek (pl. mennyezeti dekor és főasztal háttérfal már van vagy azt is külön kell rögzíteni), és attól is, hogy milyen típusú, milyen bonyolultságú dekort készítesz. Egy kisebb esküvőre akár 1 óra alatt is fel lehet díszíteni a helyszínt, ha csak az asztaldíszeket, esetleg pár mennyezetről lógó dekort kell feltenni. Egy nagyobb esküvői dekor viszont órákig is eltarthat, még akkor is, ha többen csináljátok.

Van olyan helyszín, ahol megengedik, hogy már akár az esküvő előtti napon/estén feldíszítsétek a termet, ilyenkor az esküvő napján egy gonddal kevesebb marad, de sok helyszínen ez nem megoldható (például azért, mert előző este másik esküvőt tartanak vagy étteremként üzemelnek). Ha csak aznap lehet dekorálni, akkor az is megoldás lehet, hogy néhány koszorúslány/családtag/barát átveszi tőled ezt a feladatot, így Te nyugodtan készülődhetsz, és közben még a dekor is elkészül 🙂

Becsült idő: 1-6 óra (helyszíntől és dekortól függően)

Smink

A smink elkészítésére két lehetőség van: vagy elmész reggel/délelőtt a szalonba, és ott készíti el a sminkes a sminked, vagy kiszállással kéred, hogy a helyszínen készüljön el. Ha a helyszínre jön a sminkes, akkor ezzel mindenképpen megspórolod az utazás idejét, bár egy kicsit költségesebb lesz. Az, hogy mennyi időbe telik, mire elkészül a sminked, a választott smink bonyolultságától (és attól, hogy kérsz-e műszempillát) és a sminkes gyakorlatától és gyorsaságától is függ.

Becsült idő: 1-1,5 óra

Haj

A fodrásznál szintén választhatsz, hogy szalonba mész, vagy a helyszínre hívod, bár van olyan frizura, amihez praktikusabb a szalont választani (pl. ha búra alatt kell ülnöd). Sok múlik itt is a megálmodott frizura bonyolultságán és a hajad hosszán (és erősségén, makacsságán) is.

Becsült idő: 1-1,5 óra

Öltözés

Ez attól függ, hogy milyen ruhát választottál, hiszen van, amibe percek alatt bele tudsz bújni és van, ami egy félórás program még a koszorúslányok és anyukák segítségével is. Általában a nagy abroncsos ruhákhoz mindenképpen kell segítő, aki felülről rád adja a ruhát, ha pedig fűzős a ruha, akkor nem árt, ha van, aki már előtte gyakorolta néhányszor a fűző befűzését és meghúzását;) Végül pedig ne felejtsétek el megigazítani az abroncsot és a szoknyát, hogy nehogy gyűrött legyen vagy fennakadjon valahol. Pro tipp: a cipőt vagy vedd fel előre, vagy utána ne lepődj meg, ha a koszorúslányaid segítségét kell kérned hozzá 😛

Becsült idő: 0,5-1 óra

Evés, ivás

Nagyon fontos rászánni az időt, hogy még a szertartás előtt egyél és igyál rendesen! Ha ez elmarad, akkor a szertartásra már valószínűleg korgó gyomorral érkezel, és a vízhiánytól akár a fejed is megfájdulhat, úgy pedig nehezebb teljesen átélni, megélni ezt a gyönyörű napot. Inni persze folyamatosan kell, de a reggeliről és az ebédről semmiképpen ne mondj le időhiány miatt!

Becsült idő: 0,5-1 óra

First look fotózás

Ha nem szeretnéd a vendégeket magukra hagyni a szertartás után, de másik napra sem szeretnéd tolni a fotózást (például mert bérled a ruhád), akkor célszerű a szertartás előtt beiktatni egy kreatív first look fotózást. Ez a fotózás megörökíti egyrészt a pillanat varázsát, amikor a Párod először meglát a ruhában, másrészt készülhetnek beállított és kreatív fotók is A ruhában, amire máskor esetleg nem lenne alkalom. Ha a first look fotózáshoz ötletekre van szükségetek, vagy csak inspirálódnál, akkor itt találsz néhány képet.

Becsült idő: 1 óra

Vendégvárás

A vendégvárásra általában kell hagyni egy órát, mert mire mindenki odaér, az eltarthat egy darabig, ráadásul jó érzés a vendégeknek, ha kicsit tudnak beszélgetni, ismerkedni még a szertartás és a vacsora előtt. Ezen az egy órán a menyasszony viszonyt gyakran nem szokott részt venni, hiszen a menyasszonyi ruhában először csak a ceremónián láthatják a vendégek, ha pedig másik ruhában fogadná az érkezőket, akkor nem lenne ideje átöltözni a szertartásra. A vendégeket ezért legtöbbször a vőlegény és a pár családja szokta köszönteni, addig a menyasszony nyugodtan készülődhet. A vendégvárás időtartama ezért akár egybe is eshet a készülődéssel/öltözéssel, persze csak akkor, ha nem terveztetek first look fotózást, mert akkor már az előtt el kell készülnöd.

Becsült idő: 1 óra

Polgári szertartás

A polgári szertartás általában elég rövid, de ez persze attól függ, hogy milyen elemeket szeretnétek bele, a “kötelező” beszéden és az “igenek” kimondásán kívül lesz-e gyűrűhúzás, fogadalom, valamilyen ceremónia, stb. A szertartás általában kicsit tovább tart, ha szertartásvezetőt választotok, hiszen ő kifejezetten egy rátok írt beszéddel készül, ami gyakran hosszabb, mint az anyakönyvvezető beszéde, persze ez nem általános igazság, hiszen készülhet egy anyakönyvvezető is megható, személyre szabott beszéddel. Általánosságban elmondható, hogy maga a szertartás bevonulással, de gratuláció nélkül fél óránál nem szokott hosszabb lenni. Ide lehet még viszont számolni azt az időt, ami alatt átsétáltok a násznép élén a templomhoz (ha lesz egyházi is).

Becsült idő: 0,5 óra (1 óra sétával együtt)

Egyházi szertartás

Az egyházi szertartás valamivel hosszabb a polgárinál, a hossza függ az egyháztól és persze a paptól is. Főleg akkor lehet hosszabb a szertartás, ha kétféle felekezethez tartoztok a pároddal, és így két pap esket közösen. Az egyházi szertartás általában 40-50 perc között van, persze lehet ennél rövidebb és hosszabb is.

Becsült idő: 0,5-1 óra

Gratuláció

A gratuláció hossza nem meglepő módon nagyban függ a vendégek számától:) Vendégenként/páronként/családonként nagyjából fél perccel lehet számolni, hiszen akik együtt érkeznek, azok együtt is fognak gratulálni nektek. Fél órát mindenképpen érdemes számolni, mert ha nagyon kevés a vendég (pl. 30 fős kis esküvő esetében), akkor velük nagy valószínűséggel kicsit több időt fogtok tölteni, hiszen egyrészt nagyon közeli családtagok/barátok, másrészt nem sürget az idő se titeket, se őket.

Becsült idő: 0,5-1 óra

Fotózás (csoportképek)

A násznéppel való közös csoportképek elkészítése is természetesen függ a vendégek számától, és attól is, hogy hány “csoportban” érkeznek a vendégek, hány külön ismerősi körre bonthatók. Mivel elég sokféle beállítást szoktak fotózni (nehogy kimaradjon bármi vagy bárki), ez a fotózás legalább háromnegyed órát igénybe szokott venni, de érdemesebb egy órával számolni. Persze nagyon alacsony vendéglétszámnál beleférhet fél órába is, és nagyon magasnál (pl. 200 fő) kellhet rá 2 óra is.

Becsült idő: 1 óra

Vacsora + játékok

Mivel a játékok egy része általában a vacsora alatt zajlik, érdemes a kettőt együtt számolni. A vacsora időtartamának megszabásánál arra is érdemes gondolni, hogy időbe telik, mire minden vendég megtalálja és elfoglalja a helyét, majd mire felszolgálják az ételeket, és utána még el is kell fogyasztani a vacsorát, miközben újabb és újabb játékokkal szórakoztatjátok a vendégeket. Ezért erre minimum 2 órát érdemes hagyni, de ha nagy a vendégsereg és/vagy sok játékkal készültetek, akkor 3 óra is kellhet.

Becsült idő: 2-3 óra

Első tánc

Maga a tánc általában 3 és 10 perc között van, de erre érdemes rászámolni még azt az időt is, amíg a vacsoraasztal mögül kikecmeregtek (teli hassal), esetleg egy mosdószünet is aktuális lehet előtte, majd a tánc után ha szeretnétek, hogy bekapcsolódjanak a vendégek, akkor arra is kell hagyni időt.

Becsült idő: 15-30 perc

Torta

A tortavágás és -osztás minimum fél óra, de egy óráig is tarthat, főleg akkor, ha sok vendég van. Mire mindenki kitalálja, hogy melyik ízből kér, beáll a sorba, és ti felszeletelitek a többemeletes tortát, az nem kevés idő lehet, ráadásul gondolni kell az ételallergiásokra is, akiknek a külön tortájukat kell felszolgálni.

Egy mostanában egyre divatosabb megoldás a muffin-, macaron- vagy cupcake-torta: a tortaformában felhalmozott különálló kis sütiket már nem kell felvágni, csak kiosztani, ráadásul ugyanúgy lehet többféle ízben rendelni őket, mint egy esküvői torta rétegeit, sőt, még több ízt is kipróbálhattok, és az ételallergiásokra is könnyebb odafigyelni. Ha szeretnétek időt spórolni a tortavágáson, akkor jó megoldás lehet egy ilyen torta. Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan is néznek ki ezek az alternatív torták, akkor itt például találsz egy gyönyörű macaron-tortát 😉

Becsült idő: 0,5-1 óra

Menyasszonytánc/menyecsketánc

A menyecsketánc is nagyban függ a vendéglétszámtól, mert ha nem is minden vendég egyesével táncol a menyasszonnyal (a párok/családok sokszor egyszerre kérik fel a menyasszonyt és egyszerre táncolnak a menyasszonnyal és vőlegénnyel), akkor is a külön érkező “csoportok” vagy körök száma elég magas szokott lenni. Itt már általában nem számít, hogy meddig tart a tánc, hiszen a menyasszonytánc vagy menyecsketánc után már nincs több kötött program, általában csak az éjféli étel és a buli jön utána.

Ha mégis szeretnétek bizonyos keretek között tartani a hosszát, akkor azzal lehet variálni, hogy hány másodpercet/percet szántok egy vendégre/párra. Ezt azért is érdemes előre eltervezni, mert ha kicsi a vendéglétszám, akkor egy-egy vendég vagy pár/család akár egy egész dalt is végigtáncolhat a menyasszonyal, ha viszont nagy a násznép, akkor fél percnél többet nem érdemes ugyanazzal az emberrel táncolni, mert akkor a sorban állók elunhatják a hosszú várakozást.

Becsült idő: 0,5-1 óra

Éjféli étel

A felszolgálással, ismételt helykereséssel, evéssel és beszélgetéssel együtt erre lehet számolni egy órát, de mivel itt már nem a teljes vendégsereg van jelen és közülük sem mindenki eszik, ez az idő rugalmasan kezelhető, főleg ha már közben benépesedett a táncparkett:)

Becsült idő: 1 óra

Buli hajnalig

A buli gyakran már a menyasszonytánc vagy menyecsketánc után indul, vagy esetleg a tortavágás után. Ha szeretnétek emlékezetesen indítani, akkor esetleg megtanulhattok egy meglepetéstáncot (ha az első tánc koreográfiája mellett még maradt szabad kapacitásotok).

Becsült idő: ameddig bírjátok

Egy lehetséges esküvői forgatókönyv

Az, hogy mi a Nektek legmegfelelőbb forgatókönyv, sokmindentől függ, hiszen nincs egyetlen olyan menetrend, ami minden esküvőhöz tökéletes. Az első forgatókönyv egy olyan esküvő lehetséges terve, ahol egy napon van a polgári és az egyházi szertartás is, és ahol az esküvő napján ugyan, de még a szertartások előtt szeretnétek megejteni a kreatív avagy first look fotózást. Az utazási időkkel itt nem számoltunk, mert azok annyira eltérőek lehetnek, hogy nincs igazán értelme átlagot számolni (pl. lehet, hogy 2 órát kell utaznotok a helyszínre és lehet, hogy már aznap a helyszínen vagy egy közeli szálláson ébredtek, és helybe jön minden szolgáltató, így gyakorlatilag nulla az utazási idő).

09:00
Haj
09:00
10:30
Reggeli/ebéd
10:30
11:00
Smink
11:00
12:30
Öltözés
12:30
13:30
First look fotózás
13:30
15:00
Egyházi szertartás
15:00
16:00
Indulás a vacsorahelyszínre
16:00
16:30
Polgári szertartás
16:30
17:00
Gratuláció, csokordobás
17:00
17:30
Csoportos fotózás
17:30
18:30
Helyfoglalás, pohárköszöntők
18:30
19:00
Vacsora
19:00
21:00
Nyitótány, menyasszonytánc
21:00
21:30
Buli 1.
21:30
22:30
Torta
22:30
23:00
Buli 2.
23:00
00:30
Éjféli étkezés
00:30
01:00
Menyecsketánc
01:00

Ez a második forgatókönyv egy olyan Nagy Napot ír le, ahol magatok dekoráltok (ez nyilván nem minden esetben fér bele 3 órába, de nem is kell a menyasszonynak végig maradnia, elmehet szépítkezni, amíg a vőlegény és a koszorúslányok befejezik a maradékot), és a szertartás után szeretnétek a kreatív fotózást. Az utazási időkkel a fenti példához hasonlóan itt sem számoltunk.

08:00
Dekorálás
A menyasszonynak 11:30-ig, a vőlegénynek és koszorúslányoknak akár 15:00-ig tart.
08:00
11:30
Ebéd
11:30
12:00
Haj
12:00
13:30
Smink
13:30
15:00
Öltözés
15:00
16:00
Polgári szertartás
Egyházi szertartásnál fél óra helyett egy órával számoljunk!
16:00
16:30
Gratuláció, csokordobás
16:30
17:00
Csoportos fotózás
17:00
18:00
Kreatív fotózás
18:00
19:00
Vacsora
19:00
21:00
Nyitótány, menyasszonytánc
21:00
21:30
Buli 1.
21:30
22:30
Torta
22:30
23:00
Buli 2.
23:00
00:30
Éjféli étkezés
00:30
01:00
Menyecsketánc
01:00

Természetesen ezeken kívül még rengetegféle forgatókönyv létezik: ahány esküvő, annyiféle időbeosztás. Ez a két példa abban segíthet, hogy az egyes programokra mennyi időt érdemes hagyni, de persze ez is nagyban függ az adott körülményektől.

Amire érdemes figyelni: ha tavaszi/őszi esküvőtök lesz, olyankor korábban megy le a nap, így érdemes odafigyelni arra, hogy a szertartás és a fotózás még biztosan világosban legyen (amennyiben nem kifejezetten egy éjszakai szertartás az álmotok).

Comments

  • Még nincs hozzászólás
  • Írj hozzászólást