Site logo

Élőzene az esküvőn – interjú egy zenekarral

A zeneválasztás mindig sarkalatos kérdés egy esküvő megszervezésénél: hány zenét kell összeválogatni, milyen zenéket, ki fogja lejátszani őket és mikor, stb. Az is nagy fejtörést szokott okozni, hogy élőzene vagy DJ lenne a jobb választás, az viszont kevesebbszer merül fel, hogy a szertartás alatt is élőzene szóljon, pedig olyan zenekarok is vannak, akik kifejezetten ilyesmit is vállalnak. Mostani cikkünkben folytatódik a szolgáltatókat közelebbről bemutató interjúsorozatunk: a Trio Graziosóval készítettünk interjút, melyben arról meséltek nekünk, hogy miért lehet jó döntés élőzenét kérni az esküvői szertartásra.

Miért javasoljátok az élőzenét az esküvői szertartásra?

Az élőzene sokkal meghittebb, ünnepélyesebb hangulatot varázsol. Az esküvő egyszeri és megismételhetetlen alkalom egy pár életében. Ha visszaemlékszünk életünk egy nagy pillanatára – s most nem kifejezetten esküvőre gondolunk –, mi az, ami megragad bennünk? A külsőségek, mint például dekoráció, ruhák vagy tárgyak? Nem valószínű. Inkább a hangulat és az érzések, érzetek, egyfajta benyomás. Ami ezeket kiváltja, egyrészről természetesen az emberek, akik jelen vannak, másfelől pedig az adott pillanatban megszólaló zene.

Mit ad az élőzene, amit a playback nem?

Mindenki volt már élőzenei koncerten, legyen az bármilyen műfajú. Ha visszaidézünk egy jó koncert élményünket, az akkori atmoszféra összehasonlíthatatlan azzal, ha beteszünk egy cd-t a lejátszóba vagy berakunk egy zenét a youtube-on. A zene valószínűleg ugyanolyan jó lesz, de mégsem ugyanazt a hatást váltja ki bennünk. Ezt az emelkedett, semmihez nem hasonlítható érzést, az ott megélt pillanat varázsát adja az élőzene.

A polgári vagy a templomi esküvőn fontosabb az élőzene?

Mivel mi abszolút élőzene-pártolók vagyunk, így azt mondjuk, hogy mindkettőn fontos 🙂 De ha választani kell, akkor a templomira esik a döntés, hiszen ott egyáltalán nem szokás a playback. Viszont sok párnak eleve nincs templomi esküvője, nekik a polgári szertartás a nagybetűs esküvő. Egy templomban egyébként eleve adott egy másfajta atmoszféra, ellenben a házasságkötő termek szépségüket tekintve nagyon változó hangulatot mutatnak. Egy jól kiválasztott élőzenei aláfestés biztosan emelkedett hangulatot ad egy kevésbé előnyös teremben is.

Milyen hangszereket érdemes beválogatni a zenekarba, ha esküvőn kell zenélni?

Triónk állandó tagokból és hangszerekből áll két fuvola és zongora felállásban. Elektromos zongorát tudunk vinni magunkkal, ha nincs a helyszínen, illetve fuvoladuó vagy fuvola-zongora felállásban is vállalunk szerepléseket.

Milyen zenéket szoktatok javasolni a pároknak?

Templomi szertartásra mindenképpen klasszikus zenét szoktunk javasolni, polgári esküvőn mehetnek a könnyedebb hangvételű, ismertebb darabok. Törekszünk a változatosságra, illetve nagyon fontos a pár személyisége is, ne érezzék tőlük idegennek a zenéket, hiszen ez az ő napjuk. Alapvetően nyitottak vagyunk az egyéni kérések felé is, amennyiben azok megvalósíthatóak.

Hányféle külön zenét „kell” választani egy esküvőre?

Sok pár, főleg fiatalabbak, akik életük során kevés esküvőn vettek részt nem is gondolják, hogy egy átlagos polgári ceremóniára minimum négy vagy öt különböző zenét szokás összeválogatni. Csak a legszükségesebbek a bevonulás-kivonulás, gyűrűhúzás, aláírás illetve a szülőköszöntés. Sok helyen lehetőség van gyertyagyújtásra vagy homokceremóniára, majd a szertartás végén koccintás és gratuláció következik, melyek alá szintén fontos a megfelelő zenei aláfestés.

Milyen zenéket játszotok?

Alapvetően klasszikus zenészek vagyunk, de más stílusú művek is szerepelnek repertoárunkban.

Vállaltok vacsora alatti aláfestő zenét is?

Igen, erre is fel vagyunk készülve.

Ha a párnak van egy kedvenc száma, ami nincs a repertoárban, azt is vállaljátok?

Igen, természetesen ilyesmit is vállalunk.

Comments

  • Még nincs hozzászólás
  • Írj hozzászólást