Site logo

Mi a koszorúslány feladata?

Koszorúslányok – általában – minden esküvőn vannak, hol gyerekek, hogy felnőttek. A koszorúslányok kapcsán azonban több kérdés is fel szokott merülni. Az egyik, hogy ki lehet egyáltalán koszorúslány, kit kérhetek fel? A másik inkább a koszorúslányok fejében fogalmazódhat meg: felkértek koszorúslánynak, de mivel jár ez, mi a dolgom? Ebben a cikkben ezt a két kérdést járjuk körbe.

Ki lehet koszorúslány?

A hagyomány szerint a koszorúslányok kis gyerekek, de mindenképpen hajadonok, még ha felnőttek is. A koszorús kislányok mellett általában van virágszirom szóró és gyűrűpárna hordó kislány is. A mai világban viszont már egyre gyakoribb, hogy felnőtt, sőt, házas nők is koszorúslányok. Hogy miért? A válasz egyszerű: a legtöbb menyasszony a legjobb barátnőit (és a testvéreit, ha vannak) szeretné maga mellett tudni a Nagy Napon, és mire eljön a pillanat, lehet, hogy a legjobb barátnői is találtak már párt maguknak. Ha van ismerős kislány, vagy a családban olyan, akivel szoros a kapcsolat, akkor természetesen lehet ötvözni a kettőt is, és lehetnek felnőtt és gyerek koszorúslányok, vagy lehetnek a gyerekek a virágszirom és gyűrűpárna-felelősök, és a felnőttek a koszorúslányok.

Egy a lényeg: azt kérd fel koszorúslánynak, akit szeretnél, ha ott lenne a közeledben a bevonuláson, kortól és családi állapottól függetlenül.

Mi a koszorúslány "dolga"?

Ez igencsak menyasszonyfüggő, hogy mennyi teendőt kap a koszorúslány. Van olyan menyasszony, aki csak a hagyomány kedvéért választ koszorúslányokat, és van, aki aktívabban kéri a segítségüket. Attól is függ, hogy milyen korúak a koszorúslányok, hiszen a gyerekek kevesebb feladatot tudnak ellátni, mint a felnőtt koszorúslányok.

Bevonulás

A bevonulás az a “feladat”, amit minden koszorúslány megkap, hiszen ez elkerülhetetlen. A koszorúslányok a menyasszony előtt szoktak vonulni, de van, hogy mögötte, főleg, ha a menyasszonynak van fátyla; ebben az esetben feladatuk még a fátyol tartása is, és annak biztosítása, hogy a menyasszony ne essen orra benne;)

Ehhez kapcsolódik még az öltözködés feladata: olyan koszorúslány ruhát kell beszerezniük, amilyet a menyasszony kért tőlük, akár színben, akár hosszban, akár mindkettőben. Mostanában egyre elterjedtebb, hogy a menyasszonynak konkrét kérése van a ruhát illetően, ilyenkor van, hogy a ruhakeresésben/varratásban/vételben is segít a koszorúslányoknak.

Segítség az esküvőszervezésben

A koszorúslány feladatai igazából már akkor elkezdődnek, amikor felkéri őket a menyasszony a koszorúslányainak. Egyrészt az a dolguk, hogy lelki támaszt nyújtsanak a menyasszonynak a szervezés alatt, akár segítsenek az ötletelésben, vagy ha a menyasszony szeretne megszabadulni pár elintézendő feladattól, akkor abban is a segítségére legyenek. A koszorúslány természetesen nem esküvőszervező, és nem is elvárás, hogy a menyasszony helyett szervezze meg az esküvőt, inkább csak álljon készenlétben, hogy ha szükség van rá, akkor tudjon segíteni.

Ilyen segítség például az is, ha elkíséri a menyasszonyt a ruhapróbákra, és segít az esküvői ruha kiválasztásában.

Dekor készítés / dekorálás

Ha a menyasszony maga készíti el az esküvői dekort, akkor ebben a koszorúslányok szoktak segíteni neki – ezek a kézműveskedő alkalmak igazán jó hangulatú csajos napokká tudnak összeállni:) Az esküvő napján pedig a koszorúslányok azok, akik a helyszínt a már elkészített dekorokkal feldíszíthetik, hiszen a menyasszonynak aznap délelőtt sok más teendője van, és hosszabb időre van szüksége elkészülni.

Lánybúcsú szervezés

A koszorúslányok dolga megszervezni a lánybúcsút is; általában a menyasszony kiválaszt egy “fő” koszorúslányt (az amerikai “maid of honour” mintájára), és ő a szervező, neki segít a többi koszorúslány a szervezésben és kivitelezésben. Ha kislányokat kérsz fel koszorúslányoknak, akkor természetesen ezt a feladatot más, felnőtt barátnőkre érdemes bízni:)

Öltöztetés

A menyasszonynak bizony általában szüksége van (legalább) egy “öltöztetőre”, hiszen egyedül a legtöbb menyasszonyi ruhát se fel-, se levenni nem lehet. Koszorúslányként nem árt egyszer-kétszer gyakorolni a fűző meghúzását és kiengedését, a ruha feladását és levételét, hogy ott majd minden könnyen és egyszerűen menjen (és a menyasszony frissen készült sminkje és frizurája is érintetlenül maradjon). Az öltöztető segítségre szükség lehet a szertartás előtt (menyasszonyi ruha felvétele) és éjfélkor is (menyasszonyi ruha levétele és menyecskeruha felvétele).

Mosdószünet

Ha a menyasszony egyedül nem tudja megoldani, és segítségre van szüksége a mosdóba menet, akkor általában egy koszorúslányt szokott megkérni, hogy segítsen a ruhával beférni az ajtókon (és esetleg utána is segítsen tartani a ruhát). Erre nem minden menyasszonynak van szüksége, de jobb felkészülni erre is:)

A menyasszony bármilyen egyéb kívánsága

Legyen szó akár egy kisebb bakiról a Nagy Napon, amit sürgősen meg kell oldani, akár a vendégek eligazításáról, tájékoztatásáról, akik a menyasszonyt rohamoznák meg kérdéseikkel, vagy bármiről, ami éppen közbejön, a koszorúslányok a menyasszony támaszai, akikre számíthat, ha hirtelen feladat jönne.

Kiemelt kép: prostooleh @ Freepik

Comments

  • Még nincs hozzászólás
  • Írj hozzászólást