Mi a koszorúslány feladata?

Oszd meg a cikket:

Koszorúslányok – általában – minden esküvőn vannak, hol gyerekek, hogy felnőttek. A koszorúslányok kapcsán azonban több kérdés is fel szokott merülni. Az egyik, hogy ki lehet egyáltalán koszorúslány, kit kérhetek fel? A másik inkább a koszorúslányok fejében fogalmazódhat meg: felkértek koszorúslánynak, de mivel jár ez, mi a dolgom? Ebben a cikkben ezt a két kérdést járjuk körbe.

Ki lehet koszorúslány?

A hagyomány szerint a koszorúslányok kis gyerekek, de mindenképpen hajadonok, még ha felnőttek is. A koszorús kislányok mellett általában van virágszirom szóró és gyűrűpárna hordó kislány is. A mai világban viszont már egyre gyakoribb, hogy felnőtt, sőt, házas nők is koszorúslányok. Hogy miért? A válasz egyszerű: a legtöbb menyasszony a legjobb barátnőit (és a testvéreit, ha vannak) szeretné maga mellett tudni a Nagy Napon, és mire eljön a pillanat, lehet, hogy a legjobb barátnői is találtak már párt maguknak. Ha van ismerős kislány, vagy a családban olyan, akivel szoros a kapcsolat, akkor természetesen lehet ötvözni a kettőt is, és lehetnek felnőtt és gyerek koszorúslányok, vagy lehetnek a gyerekek a virágszirom és gyűrűpárna-felelősök, és a felnőttek a koszorúslányok.

Egy a lényeg: azt kérd fel koszorúslánynak, akit szeretnél, ha ott lenne a közeledben a bevonuláson, kortól és családi állapottól függetlenül.

Mi a koszorúslány "dolga"?

Ez igencsak menyasszonyfüggő, hogy mennyi teendőt kap a koszorúslány. Van olyan menyasszony, aki csak a hagyomány kedvéért választ koszorúslányokat, és van, aki aktívabban kéri a segítségüket. Attól is függ, hogy milyen korúak a koszorúslányok, hiszen a gyerekek kevesebb feladatot tudnak ellátni, mint a felnőtt koszorúslányok.

Bevonulás

A bevonulás az a “feladat”, amit minden koszorúslány megkap, hiszen ez elkerülhetetlen. A koszorúslányok a menyasszony előtt szoktak vonulni, de van, hogy mögötte, főleg, ha a menyasszonynak van fátyla; ebben az esetben feladatuk még a fátyol tartása is, és annak biztosítása, hogy a menyasszony ne essen orra benne;)

Ehhez kapcsolódik még az öltözködés feladata: olyan koszorúslány ruhát kell beszerezniük, amilyet a menyasszony kért tőlük, akár színben, akár hosszban, akár mindkettőben. Mostanában egyre elterjedtebb, hogy a menyasszonynak konkrét kérése van a ruhát illetően, ilyenkor van, hogy a ruhakeresésben/varratásban/vételben is segít a koszorúslányoknak.

Segítség az esküvőszervezésben

A koszorúslány feladatai igazából már akkor elkezdődnek, amikor felkéri őket a menyasszony a koszorúslányainak. Egyrészt az a dolguk, hogy lelki támaszt nyújtsanak a menyasszonynak a szervezés alatt, akár segítsenek az ötletelésben, vagy ha a menyasszony szeretne megszabadulni pár elintézendő feladattól, akkor abban is a segítségére legyenek. A koszorúslány természetesen nem esküvőszervező, és nem is elvárás, hogy a menyasszony helyett szervezze meg az esküvőt, inkább csak álljon készenlétben, hogy ha szükség van rá, akkor tudjon segíteni.

Ilyen segítség például az is, ha elkíséri a menyasszonyt a ruhapróbákra, és segít az esküvői ruha kiválasztásában.

Dekor készítés / dekorálás

Ha a menyasszony maga készíti el az esküvői dekort, akkor ebben a koszorúslányok szoktak segíteni neki – ezek a kézműveskedő alkalmak igazán jó hangulatú csajos napokká tudnak összeállni:) Az esküvő napján pedig a koszorúslányok azok, akik a helyszínt a már elkészített dekorokkal feldíszíthetik, hiszen a menyasszonynak aznap délelőtt sok más teendője van, és hosszabb időre van szüksége elkészülni.

Lánybúcsú szervezés

A koszorúslányok dolga megszervezni a lánybúcsút is; általában a menyasszony kiválaszt egy “fő” koszorúslányt (az amerikai “maid of honour” mintájára), és ő a szervező, neki segít a többi koszorúslány a szervezésben és kivitelezésben. Ha kislányokat kérsz fel koszorúslányoknak, akkor természetesen ezt a feladatot más, felnőtt barátnőkre érdemes bízni:)

Öltöztetés

A menyasszonynak bizony általában szüksége van (legalább) egy “öltöztetőre”, hiszen egyedül a legtöbb menyasszonyi ruhát se fel-, se levenni nem lehet. Koszorúslányként nem árt egyszer-kétszer gyakorolni a fűző meghúzását és kiengedését, a ruha feladását és levételét, hogy ott majd minden könnyen és egyszerűen menjen (és a menyasszony frissen készült sminkje és frizurája is érintetlenül maradjon). Az öltöztető segítségre szükség lehet a szertartás előtt (menyasszonyi ruha felvétele) és éjfélkor is (menyasszonyi ruha levétele és menyecskeruha felvétele).

Mosdószünet

Ha a menyasszony egyedül nem tudja megoldani, és segítségre van szüksége a mosdóba menet, akkor általában egy koszorúslányt szokott megkérni, hogy segítsen a ruhával beférni az ajtókon (és esetleg utána is segítsen tartani a ruhát). Erre nem minden menyasszonynak van szüksége, de jobb felkészülni erre is:)

A menyasszony bármilyen egyéb kívánsága

Legyen szó akár egy kisebb bakiról a Nagy Napon, amit sürgősen meg kell oldani, akár a vendégek eligazításáról, tájékoztatásáról, akik a menyasszonyt rohamoznák meg kérdéseikkel, vagy bármiről, ami éppen közbejön, a koszorúslányok a menyasszony támaszai, akikre számíthat, ha hirtelen feladat jönne.

Kiemelt kép: prostooleh @ Freepik

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad, akkor iratkozz fel hírlevelünkre (a feliratkozáshoz görgess le), hogy tudjunk értesíteni, ha új tartalom jelenik meg az oldalon. Ígérjük, nem fogunk spammelni, csak hasznos jótanácsokat küldünk, és persze bármikor leiratkozhatsz. Ha pedig inkább profi esküvőszervező segítségét vennéd igénybe, akkor irány az Esküvőszervezés szolgáltatásunk, ahol a cikkek írója, Flóra várja, hogy segíthessen :)

További cikkek