Site logo

A dekor – női szemmel – általában az esküvőszervezés egyik sarkalatos pontja. Persze van, akit nem annyira érdekel, csak legyen valami az asztalon, a vendégek úgyis a vacsorára fognak csak emlékezni (ha egyáltalán emlékeznek bármire a felesek után), de elég sok nőnek fontos, hogy milyen virág van milyen alakú vázában, hogyan van hajtva a szalvéta, és a többi, ezekhez hasonló kis apróság.

Azon túl, hogy milyen színű, milyen stílusú dekort szeretnél, egy hatalmas kérdést érdemes már jó előre eldönteni, mégpedig azt, hogy szeretnél-e dekorost (és mellé esetleg virágost) fogadni, vagy Te magad szeretnéd csinálni a dekort. Természetesen ez sem fekete-fehér kérdés, hiszen mindkét lehetőségnek vannak előnyei és hátrányai, és attól függ, hogy melyik a “jobb”, hogy Te melyik típusba tartozol.

dekoros vagy diy dekor 2

Dekoros

Esküvői dekoros előnyei

Ha esküvői dekorost fogadsz, annak kétségkívül a legnagyobb előnye, hogy ő mindent elintéz, Neked nem kell az utolsó napokban sem a legutolsó (de már tényleg legutolsó) dekor darabokat hajtogatni/ragasztgatni, sem azon aggódni, hogy ha otthonhagyod a celluxot vagy az ollót, akkor bizony nehéz lesz felkötni a mennyezetre a díszeket, sem aznap koordinálni a fejetlen dekorálást, sem másnap másnaposan vagy még részegen létrára mászni, hogy leszedd a díszeket. Na de nézzük ezt egy kicsit részletesebben is, mi az, amit nem kell megcsinálnod, ha dekorosod van?

 • a dekor elemek beszerzésével nem kell foglalkoznod, hiszen a dekoros biztosít mindent
 • a rögzítéshez alkalmas eszközöket a dekorosra bízhatod
 • nem kell dekort készítened
 • nem kell dekorálnod vagy megszervezned a dekorálást
 • a dekor leszedésén sem kell aggódnod, az esküvő másnapján alhatsz, ameddig csak akarsz;)
esküvői dekor fehér virág asztaldísz

Esküvői dekoros hátrányai

Ha ennyi mindenben könnyebbséget ad a dekoros, akkor mégis mi lehet a hátránya? Az egyik, ami hátrány lehet, a dekoros ára. Ez nem olcsó mulatság, persze attól is függ, hogy milyen dekort szeretnél, mennyire különleges kiegészítőkkel. Nagyban múlik azon is, hogy szeretnél-e élő virágot, ha igen, akkor ez igencsak megdobja az árat. A másik hátrány nem mindenki számára negatívum, viszont aki szeret maga szervezni mindent, annak személytelenebb lehet egy már készen megkapott dekor, mint ha saját maga készítette vagy szerezte volna be a dekorelemeket. Az az élvezet, hogy mindez a Te műved, elmarad, helyette csak megrendeled a szolgáltatást, és kifizeted az árát.

Ha olyan típus vagy, aki minden kész tervét még átvariálja hatszor, és hetente vagy naponta új ötletekkel kel és fekszik, akkor talán nem praktikus egy dekorossal együtt dolgozni, hiszen a szolgáltatóknak nem feltétlenül esik jól, ha a fix megbízási díjukért cserében többszörösen végzik el a munkát. Ebből könnyen előállhat az a helyzet, hogy megcsinálja ugyan, de már nem az eredeti lelkesedéssel, vagy Te érzed rosszul magad, hogy jaj, már megint milyen kínos, hogy variálni akarsz. Ilyen esetben talán egyszerűbb magad szervezni a dekort, hiszen akkor nem kell elfojtanod az ötleteidet, nincs újabb kínos kérés, hanem bármit megvalósíthatsz. Vagy persze ha egy all-in dekor csomagra szerződsz egy dekorossal, akkor az is megoldás lehet, hiszen a sok változtatásnak nincs akadálya, amíg nem az alap szolgáltatás áráért kéred.

esküvői dekor greenery kiegészítő

DIY esküvői dekor

Saját / DIY dekorálás előnyei

A saját dekor legnagyobb előnye a személyessége. Ez igazán a Tied, hiszen Te készítetted/szerezted be minden egyes elemét. A saját dekornak természetesen nem kitétele, hogy minden egyes díszt Te magad ragassz össze, beszerezheted a kellékeket készen is (pl. a sok menyasszony által látogatott zarándokhelyekről, a Kikből vagy a Pepcoból), de ha szeretsz kézműveskedni, és élvezed, hogy Te magad alkotod meg a dekort, akkor bátran állj neki a készítésnek is. Nincs annál egyedibb, mint amikor közösen tervezitek barátnőkkel (vagy akár a vőlegénnyel), hogy mi hova menjen, hova mit kell még beszerezni/elkészíteni, és mint amikor barátnőkkel közösen vágtok, ragasztotok, készítitek a dekort.

A saját dekor másik előnye az ára – egyrészt megspórolod a munkadíjat, másrészt az anyagon is sokat tudsz spórolni, ha jó forrásból szerzed. Költséghatékony megoldás például a már említett Kik, Pepco, de a használt dekor vásárlás (Facebook piactéren vagy csoportokban) és az Aliexpress is.

Ráadásul remek csapatépítő/ismerkedő lehetőség a koszorúslányoknak a dekorkészítés és a dekorálás:) A dekorálás és a dekor leszedés pedig nem egyedül a Te feladatod, ebben általában szívesen segítenek a családtagok és barátok, hogy Te a Nagy Napon nyugodtan készülődhess, amíg készül az álomdekorod. Ugyanígy másnap hajnalban sem egyedül kell létrára másznod, ha előtte kérsz segítséget. Persze nagy segítség, ha a helyszín rugalmas ezen a téren, és már akár az esküvő előtti napon megengedi, hogy dekoráljatok, és akár másnap délután is ráér leszedni, de ehhez nem mindig adottak a körülmények.

esküvői dekor fehér virág

Saját / DIY dekorálás hátrányai

A DIY dekor legnagyobb hátránya, hogy mindenre is neked kell figyelni. Sok szervezéssel jár egy dekor beszerzése, elkészítése, átgondolása és összekészítése, hogy a Nagy Napon már “csak” ki kelljen pakolni a készen összekészített dobozokat. A saját dekor általában azzal is jár, hogy segítséget kell kérned ismerősöktől vagy családtagoktól, hiszen ha egyedül vagy a pároddal ketten csináljátok, akkor nagyon nagy hajsza lesz a végére. És persze az is egy stresszfaktor, hogy rajtad, illetve rajtatok múlik, hogy szép lesz-e minden, és nem fog-e leesni a mennyezeti dekor a vendégek fejére (ami bár maradandó élmény lenne mindenki számára, nem biztos, hogy ez a cél a dekor megálmodásakor). Erre jön még rá, hogy másnap a dekort le is kell szedni, ami akár azt is jelentheti, hogy nem lehet délután 2-ig aludni, mert addigra már rég el kell pucolni az összes dobozt és kelléket a helyszínről.

esküvői dekor virágok

DIY esküvői dekor dekorossal?

Az esküvői dekoros fogadásának és a DIY dekornak az ötvözete, ha Te szerzed be vagy készíted el a dekort, de a dekorosra bízod magát a dekorálást, illetve a dekor leszedését hajnalban/másnap. Ez a megoldás tökéletes lehet, ha szeretnéd átélni a dekorkészítés élményét, és nem szeretnél lemondani arról, hogy a dekor igazán a Tied legyen, viszont nem szeretnél sem Te magad dekorálni, sem ismerősöket megkérni, ráadásul az esküvő után rögtön aludni szeretnél és nem szeretnél hajnalban az elpakolással bajlódni. Ez a megoldás árban is a két opció között van, nem kerül egy vagyonba, inkább egy afféle “kényelmi díj”, hiszen a munkadíjat megfizeted, kellékeket viszont nem bérelsz. Persze bármilyen arányban lehet a saját dekor és a dekoros aránya – ha már egyszer szerződtél egy dekorossal, akkor akár bérelhetsz is tőle kellékeket, amiket nehéz/drága lenne beszerezni vagy elkészíteni; akár meg is rendelhetsz egy komplett alapdekort a dekorostól, de kérheted, hogy az általad készített apró elemeket is tegye majd fel a helyükre. A tökéletes arány a költségkereteden és a barkácsoló hajlamaid mértékén múlik;)

esküvői dekor virágszirom

Kell-e dekoros az esküvői dekor elkészítéséhez?

Keress esküvői dekorost, ha...

 • nagyon komplex dekort álmodtál meg, rengeteg kiegészítővel és kellékkel, amik olyan specifikusak, hogy nehéz és/vagy drága lenne beszerezni őket
 • nem szeretsz barkácsolni/kézműveskedni
 • csak az érdekel, hogy legyen meg a dekor, nem szeretnél túl sok energiát erre fordítani
 • nem szeretnél az esküvő napján a dekorálásra még csak gondolni sem, mert hát lesz elég más “bajod”
 • a buli utolsó száma után aludni szeretnél, nem dekort bontani

Készítsd magad az esküvői dekort, ha...

 • szeretsz kézműveskedni/barkácsolni
 • fontos, hogy a Te személyes dekorod legyen körülöted aznap
 • egyszerű vagy közepes bonyolultságú dekort képzeltél el
 • szívesen dekorálsz vagy kérsz segítséget ismerősöktől, hogy dekoráljanak
 • az esküvő másnapján nem érzed rosszul magad, ha 1-2 óra alatt le kell szedni a dekort

Ötvözd a DIY és a profi dekort, ha...

 • szeretsz kézműveskedni/barkácsolni
 • fontos, hogy a Te személyes dekorod legyen körülötted aznap
 • nem akarsz aznap a dekorral foglalkozni, dekorálni vagy a dekoráló “csapatot” irányítani
 • másnap nem szeretnél dekort bontani
 • nem fér bele a dekoros a költségkeretbe, de a “kényelmi díj” belefér, és ennyit megér az, hogy ne Neked kelljen dekorálni és dekort bontani

Comments

 • Még nincs hozzászólás
 • Írj hozzászólást