Kell-e esküvőszervező?

Talán az első kérdés, ami egy esküvő szervezésének kezdetekor felmerül, hogy kell-e esküvőszervező? Magad szervezed meg életed legszebb napját vagy inkább segítséget kérsz és kiadod a szervezés feladatait? Mindkét lehetőségnek vannak természetesen előnyei és hátrányai, és persze mint olyan sok másik, esküvővel kapcsolatos kérdésben, itt sincs jó és rossz válasz, hiszen minden attól függ, hogy Te személy szerint hogyan érzed jobban magad. Mert mi lenne a lényeg, ha nem az, hogy Neked a lehető legkönnyebb és legörömteljesebb legyen a készülődés időszaka? 🙂

esküvőszervező vagy saját szervezés

Esküvőszervező fogadása

Esküvőszervező előnyei

Az esküvőszervező legnagyobb előnye – értelemszerűen -, hogy megszervezi helyetted az esküvőt;) Elmondod neki az elképzeléseid, és ő ajánl szolgáltatókat, egyeztet velük időpontot, Neked pedig csak meg kell jelenned a helyszínbejáráson/tortakóstoláson/ruhapróbán. Így nem kell Neked neten keresgélni, intézkedni, telefonálni, sőt, még olyan sokat gondolkozni és kutakodni sem. Ezzel rengeteg időt spórolhat meg Neked, hiszen a legtöbb időt pont az utánajárás és keresgélés viszi el a szervezés során. Ráadásul, ha pont az a típus vagy, aki irtózik az ismeretleneknek való telefonálástól, akkor ezt a stresszt is megúszod;)

Az esküvőszervező másik nagy előnye, hogy mivel sok szolgáltatót ismer, tud olyanokat ajánlani, akikkel már dolgozott együtt, és akiket jó szívvel tud ajánlani. Így könnyebb lehet a szolgáltatóválasztás, és rengeteg Google-el töltött órád felszabadul. Az általa ajánlott szolgáltatók biztosan (vagy nagyon nagy eséllyel) megbízatóak, így kisebb az esély a csalódásra.

Szintén előny, hogy ő már annyi esküvőt látott, amennyit (általában) egyik menyasszony sem – így tud segíteni az ötletelésben, és adhat olyan tippeket, amik egyébként lehet, hogy nem jutottak volna eszedbe, mint lehetőség. Hiszen a legtöbbünk fejében már él egy kép sok-sok éve arról a bizonyos Nagy Napról, és lehet, hogy túlságosan azon belül gondolkozunk, és nem tudunk annyira elvonatkoztatni, hogy eszünkbe jusson valami teljesen új, ami esetleg még szebbé tehetné a Nagy Napunkat. Ráadásul a fejében van a forgatókönyv, tudja, hogy mit milyen sorrendben érdemes csinálni, és biztosan nem felejt ki semmi fontosat.

esküvőszervezés checklist

Esküvőszervező hátrányai

Az esküvőszervező egyik hátránya pont abból fakad, hogy mindent megszervez helyetted: így kevésbé lesz személyes a szervezés, kevésbé éled meg az esküvőszervezés folyamatát, és kevesebb az a fajta izgalom, hogy keresgélsz, inspirálódsz, gondolkozol. Persze az esküvőszervező is az egyedi kéréseknek megfelelően szervezi az esküvőt, de azt mégsem Te csinálod, nincs benne az a személyes élmény, hogy Te hoztad létre azt a Napot.

Az esküvőszervező egy másik hátránya, ami egyben előnye is, hogy vannak szerződött szolgáltató partnerei. Ez megkönnyíti a szolgáltatókeresést, ugyanakkor sok szolgáltató szóba sem kerül, mert nincs az esküvőszervező partnerlistáján. Így szűkülhet a választék, és lehet, hogy Te magad az interneten/ajánlások alapján jobb szolgáltatót is találnál, mint akiket ő tud ajánlani, hiszen a saját esküvője érdekében minden menyasszony képes minden követ megmozgatni, hogy megtalálja a lehető legjobbat. Persze sok függ attól, hogy melyik esküvőszervező hány szolgáltatóval és pont melyikekkel áll kapcsolatban.

A harmadik és legegyértelműbb hátránya az esküvőszervező-fogadásnak az ára. Ez persze nem mindenkinek hátrány, azoknak viszont, akiknek kötött a keret, nem biztos, hogy belefér a büdzsébe. És ha már választani kell, akkor egy fotós vagy egy DJ általában fontosabb az esküvőre, mint az esküvőszervező. Az árbeli különbség ráadásul nem ér véget ott, hogy kifizeted az esküvőszervező díját vagy nem, ugyanis az esküvőszervezőkkel leszerződött szolgáltatók általában az ismertebb kategóriába tartoznak, ami egyúttal azt is jelenti, hogy nem a legolcsóbb díjakkal dolgoznak. Egy esküvőszervező által ajánlott esküvői helyszín például szinte biztos, hogy sokkal drágább lesz, mint egy étterem, aminek nem fő profilja az esküvő, nem reklámozza magát, mégis jó szívvel ajánlják, akik egyszer már rájuk bukkantak.

esküvőszervező hátrányok

Esküvőszervezés esküvőszervező nélkül

Saját szervezés előnyei

A saját szervezés egyik legnagyobb előnye, hogy minden a Te kezedben van, csak tőled függ, hogy milyen lesz a Nagy Nap, így az egész sokkal személyesebb. Nincs olyan, hogy valamit nem mersz megkérdezni, mert mit fognak szólni, minden ötletednek utánajárhatsz, és mindent meg is valósíthatsz, amit csak akarsz. És a Nagy Napon (és utána) eltölt egy hatalmas elégedettség, hogy mindez a Te műved, Te hoztad össze olyan tökéletesre, amilyen lett. Maga a szervezés is nagy örömöt tud jelenteni, hiszen ha már évek óta az esküvődről álmodozol, akkor nincs is jobb, mint amikor végre “feljogosítanak” arra, hogy elkezdd a szervezést, és ne csak titokban, fejben tervezgess, mint annyi éven keresztül.

Ha magad szervezed az esküvőd, akkor a másik előny, hogy nem csak a szerződött szolgáltatópartnerek közül választhatsz, hanem találhatsz olyan kevesebb figyelmet/marketinget kapott szolgáltatókat, akiket esetleg nehezebb megtalálni, mert csak személyes ajánlások vagy hosszas kutakodás árán juthatsz el hozzájuk, viszont lehet, hogy pont ők Neked az igaziak.

A saját szervezés harmadik előnye értelemszerűen az ár, hiszen ez ingyen van (és az esküvőszervezés során ugye nem sok minden van ingyen;)

saját szervezés előnye

Saját szervezés hátrányai

A legnagyobb és legegyértelműbb hátránya a saját szervezésnek az idő- és energiaigény. Egy esküvő megszervezése rengeteg feladattal jár (a feladatok száma persze attól is függ, hogy milyen esküvőt képzeltél el, mert vannak bonyolultabbak és egyszerűbbek is szervezésileg), ezeket átlátni és koordinálni nem kis figyelmet igényel és nem kevés időt. Persze vannak családtagok, barátok, akik általában szívesen segítenek, ha megkéred őket, így nem kell egyedül csinálnod mindent. Az viszont biztos, hogy a szervezés során lesznek stresszes helyzetek, kinek több, kinek kevesebb, így ezzel érdemes számolni.

Esküvőszervező nélkül nincs körülötted olyan, aki tudja, hogy mire kell figyelni, mi az, amiről esetleg megfeledkezel. A szervezés során hasznos lehet, ha van valaki, akinek a fejében van a lista, hogy mire kell odafigyelni, ha viszont nincs ilyen, akkor ne ess kétségbe, mert egyrészt az internet mindenben segít, másrészt itt találsz egy letölthető esküvőtervezőt, ami ad egy keretet a szervezésnek, és felhívja a figyelmed a főbb dolgokra, amiket jobb, ha nem felejtesz el:)

Hátrány lehet még, hogy mivel nem szerveztél még (sok) esküvőt, nincs benne akkora tapasztalatod, de erre valók a barátok, a család, a Facebook csoportok – a felfedezés öröme pedig nem marad el;)

saját szervezés hátrányai

Kell-e Neked esküvőszervező?

A fentiek alapján lehet, hogy már most tudod, Te melyik csoportba tartozol, akinek szüksége van egy esküvőszervezőre, vagy aki inkább maga szervezi meg az esküvőjét. Ha viszont még nem vagy teljesen biztos benne, és még mérlegeled az előnyöket és hátrányokat, akkor az alábbi lista segíthet döntésre jutni. Nézd meg, melyik listában ismersz inkább magadra, ez alapján már sokkal egyértelműbb lesz a döntés;) 

Melyikben ismersz inkább magadra?

Szervezési képességek

Szeretek és jól tudok szervezni, szoktam baráti/csoportos találkozókat vagy utazásokat/nyaralásokat szervezni. Észben tudom tartani a szükséges előkészületeket, nem az indulás pillanatában szoktam kapkodni, hogy mit felejtettem el.

Utálom a szervezést, inkább szervezze meg más a nyaralást is, nekem csak el kelljen mennem a megadott időben a megadott helyre, és még így is lehet, hogy otthon hagyom az irataim vagy elfelejtek becsekkolni a gépre.

Stresszkezelés

Multifunkci vagyok, nem gond egyszerre több mindent csinálni, és nem stresszel különösebben, ha több mindent kell észben tartanom és intéznem. Ha kicsit stresszes a helyzet, akkor is tudom kezelni, nem idegeskedem rajta sokat.

Ha egynél több dolgot kell észben tartanom, attól ideges leszek; nem bírom jól a stresszt, ha nyomás alatt vagyok, akkor nem vagyok hatékony, viszont annál inkább ideges és hisztis.

"Irányítási mánia"

Szeretem a kezemben tartani a dolgokat, inkább nem bízom másra, mert ha azt akarom, hogy jó legyen, akkor nekem kell csinálnom. Szeretek kontrollban lenni, nem szeretek másoktól függeni.

El tudom engedni a dolgokat, gond nélkül rábízok fontos teendőket másra, majd úgy lesz jó, ahogy lesz. Nem kell mindig mindenről tudnom, a lényeg, hogy intéződjenek a dolgok.

Kényelem vs pénz

Nem bánom, ha kicsit meg kell dolgoznom az esküvőért, szívesen foglalkozom vele. // Ennyi pénzt sajnálok kiadni azért, hogy időt spóroljak vele. // Nem fér bele az esküvőszervező a költségvetésünkbe.

Nem akarok a szervezésen aggódni, pihenni szeretnék csak az esküvő előtt. // Ha így kevesebb dolog lesz vele, akkor bőven megéri ezt a pénzt. // Van rá keret, nem fog hiányozni a költségvetésből ez a pénz.

esküvőszervező előnyei

A döntés: kell-e Neked esküvőszervező?

Ahogyan már biztos kitaláltad, ha a bal oldali oszlopban ismersz jobban magadra, akkor valószínűleg élvezni fogod a saját esküvőd megszervezését, míg ha a jobb oldali oszloppal azonosultál jobban, akkor lehet, jó ötlet esküvőszervezőt fogadni. Persze nem a darabszám a fontosabb, hanem hogy melyik oszlopban van olyan pont, amihez mindenképpen ragaszkodsz, amiből nem engedsz. Ilyen kizáró ok lehet pl. a költségvetés: ha nem fér bele a keretbe, akkor hiába válaszoltál minden más kérdésre a jobb oldali válasszal, mégsem tudsz esküvőszervezőt fogadni. De ilyen indok pl. az is, ha biztosan tudod, érzed, hogy nem szeretnéd másra bízni a Nagy Nap megszervezését; akkor hiába szeretnél inkább pihenni az esküvő előtt, ha a kontroll fontosabb ennél, akkor a saját szervezés lesz a jobb megoldás. Ha viszont a legfontosabb szempontod az, hogy még egy baráti találkozót sem tudsz úgy megszervezni, hogy minden vendég meg legyen hívva ugyanarra az időpontra és ugyanarra a helyre, akkor ez ír felül minden más szempontot. A végeredmény és az ideális megoldás tehát csakis Tőled függ;)

Comments

mood_bad
  • Még nincs hozzászólás
  • Írj hozzászólást