Site logo

Kell-e esküvőszervező?

Talán az első kérdés, ami egy esküvő szervezésének kezdetekor felmerül, hogy kell-e esküvőszervező? Magad szervezed meg életed legszebb napját vagy inkább segítséget kérsz és kiadod a szervezés feladatait? Mindkét lehetőségnek vannak természetesen előnyei és hátrányai, és persze mint olyan sok másik, esküvővel kapcsolatos kérdésben, itt sincs jó és rossz válasz, hiszen minden attól függ, hogy Te személy szerint hogyan érzed jobban magad. Mert mi lenne a lényeg, ha nem az, hogy Neked a lehető legkönnyebb és legörömteljesebb legyen a készülődés időszaka? 🙂

esküvőszervező vagy saját szervezés

Esküvőszervező fogadása

Esküvőszervező előnyei

Az esküvőszervező legnagyobb előnye – értelemszerűen -, hogy megszervezi helyetted az esküvőt;) Elmondod neki az elképzeléseid, és ő ajánl szolgáltatókat, egyeztet velük időpontot, Neked pedig csak meg kell jelenned a helyszínbejáráson/tortakóstoláson/ruhapróbán. Így nem kell Neked neten keresgélni, intézkedni, telefonálni, sőt, még olyan sokat gondolkozni és kutakodni sem. Ezzel rengeteg időt spórolhat meg Neked, hiszen a legtöbb időt pont az utánajárás és keresgélés viszi el a szervezés során. Ráadásul, ha pont az a típus vagy, aki irtózik az ismeretleneknek való telefonálástól, akkor ezt a stresszt is megúszod;)

Az esküvőszervező másik nagy előnye, hogy mivel sok szolgáltatót ismer, tud olyanokat ajánlani, akikkel már dolgozott együtt, és akiket jó szívvel tud ajánlani. Így könnyebb lehet a szolgáltatóválasztás, és rengeteg Google-el töltött órád felszabadul. Az általa ajánlott szolgáltatók biztosan megbízhatóak, így minimálisaz esély a csalódásra.

Szintén előny, hogy az esküvőszervező konkrét költségvetést ír, így pontosan tudod, hogy mekkora kiadással számolhatsz (amit természetesen a Ti preferenciáitoknak és kereteiteknek megfelelően alakít ki). Így nem lesz a végén sem rejtett költség, sem váratlan kiadások.

És a ráadás: ő már annyi esküvőt látott, amennyit (általában) egyik menyasszony sem – így tud segíteni az ötletelésben, és adhat olyan tippeket, amik egyébként lehet, hogy nem jutottak volna eszedbe, mint lehetőség. Hiszen a legtöbbünk fejében már él egy kép sok-sok éve arról a bizonyos Nagy Napról, és lehet, hogy túlságosan azon belül gondolkozunk, és nem tudunk annyira elvonatkoztatni, hogy eszünkbe jusson valami teljesen új, ami esetleg még szebbé tehetné a Nagy Napunkat. Ráadásul a fejében van a forgatókönyv, tudja, hogy mit milyen sorrendben érdemes csinálni, és biztosan nem felejt ki semmi fontosat.

esküvőszervezés checklist

Esküvőszervező hátrányai

Az esküvőszervező egyik hátránya pont abból fakad, hogy mindent megszervez helyetted: így kevésbé éled meg az esküvőszervezés folyamatát, és kevesebb az a fajta izgalom, hogy keresgélsz, inspirálódsz, gondolkozol. Persze az esküvőszervező is az egyedi kéréseknek megfelelően szervezi az esküvőt, de azt mégsem Te csinálod, nincs benne az a személyes élmény, hogy Te hoztad létre azt a Napot.

Az esküvőszervező egy másik hátránya, ami egyben előnye is, hogy vannak szerződött szolgáltató partnerei. Ez megkönnyíti a szolgáltatókeresést, ugyanakkor leszűkülhet a választék és lehet, hogy Te magad az interneten/ajánlások alapján más szolgáltatókat is találnál, mint akiket ő tud ajánlani, hiszen a saját esküvője érdekében minden menyasszony képes minden követ megmozgatni, hogy megtalálja a lehető legjobbat. Persze sok függ attól, hogy melyik esküvőszervező hány szolgáltatóval és pont melyikekkel áll kapcsolatban. Másrészt viszont az is biztos, hogy az esküvőszervező kiszűri a jónak tűnő, de nem minőségi munkát adó szolgáltatókat.

A harmadik és legegyértelműbb hátránya az esküvőszervező-fogadásnak az ára. Ez persze nem mindenkinek hátrány, azoknak viszont, akiknek nagyon kötött a keret, nem biztos, hogy belefér a büdzsébe. Az árbeli különbség ráadásul nem ér véget ott, hogy kifizeted az esküvőszervező díját vagy nem, ugyanis egy esküvőszervező által ajánlott esküvői helyszín például szinte biztos, hogy drágább lesz, mint egy étterem, aminek nem fő profilja az esküvő, nem reklámozza magát, mégis jó szívvel ajánlják, akik egyszer már rájuk bukkantak. Cserében viszont valószínűleg az ilyen eldugott éttermek nem is lesznek annyira profik az esküvők világában, hiszen nem erre specializálódtak, így rizikófaktort jelentenek. Ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy az esküvőszervező sokat spórolhat is Nektek a megfelelő ár-érték arányú szolgáltatók ajánlásával.

esküvőszervező hátrányok

Esküvőszervezés esküvőszervező nélkül

Saját szervezés előnyei

A saját szervezés egyik legnagyobb előnye, hogy minden a Te kezedben van, csak tőled függ, hogy milyen lesz a Nagy Nap, így az egész sokkal személyesebb. Nincs olyan, hogy valamit nem mersz megkérdezni, mert mit fognak szólni, minden ötletednek utánajárhatsz, és mindent meg is valósíthatsz, amit csak akarsz. És a Nagy Napon (és utána) eltölt egy hatalmas elégedettség, hogy mindez a Te műved, Te hoztad össze olyan tökéletesre, amilyen lett. Maga a szervezés is nagy örömöt tud jelenteni, hiszen ha már évek óta az esküvődről álmodozol, akkor nincs is jobb, mint amikor végre “feljogosítanak” arra, hogy elkezdd a szervezést, és ne csak titokban, fejben tervezgess, mint annyi éven keresztül.

Ha magad szervezed az esküvőd, akkor a másik előny, hogy kereshetsz olyan kevesebb figyelmet/marketinget kapott szolgáltatókat, akiket esetleg nehezebb megtalálni, mert csak személyes ajánlások vagy hosszas kutakodás árán juthatsz el hozzájuk, viszont lehet, hogy pont ők Neked az igaziak.

A saját szervezés harmadik előnye értelemszerűen az ár, hiszen ez ingyen van (és az esküvőszervezés során ugye nem sok minden van ingyen;)

saját szervezés előnye

Saját szervezés hátrányai

A legnagyobb és legegyértelműbb hátránya a saját szervezésnek az idő- és energiaigény. Egy esküvő megszervezése rengeteg feladattal jár (sokkal több mindenre kell figyelni, mint az ember lánya azt elsőre gondolná), ezeket átlátni és koordinálni nem kis figyelmet igényel és nem kevés időt. Persze vannak családtagok, barátok, akik általában szívesen segítenek, ha megkéred őket, de rájuk nem lehet úgy számítani, mint egy esküvőszervezőre, akinek ez a munkája. Az viszont biztos, hogy a szervezés során lesznek stresszes helyzetek, kinek több, kinek kevesebb, a hírhedt utolsó hét/hónap az esküvő előtt pedig olyan kimerítő lehet, hogy a végén már csak túl akarsz lenni az egészen, így nem tudod megélni, kiélvezni a Nagy Napot.

Esküvőszervező nélkül nincs körülötted olyan, aki tudja, hogy mire kell figyelni, mi az, amiről esetleg megfeledkezel. A szervezés során hasznos lehet, ha van valaki, akinek a fejében van minden, amire oda kell figyelni; ha nincs ilyen, és magad szervezed az esküvőd, akkor itt találsz egy letölthető esküvőtervezőt, ami ad egy keretet a szervezésnek, és felhívja a figyelmed a főbb dolgokra, amiket jobb, ha nem felejtesz el:)

Hátrány lehet még, hogy mivel nem szerveztél még (sok) esküvőt, nincs benne akkora tapasztalatod: egy esküvőszervező mindezt a stresszt és tanulást megspórolja Neked. Ráadásul az esküvői költségvetés olyan, mint az építkezésé: az eredeti összeg hajlamos a végén sokkal feljebb kúszni, ha nem figyel oda az ember. Egy esküvőszervező ezt kézben tudja tartani, hogy legyen mivel tervezni.

saját szervezés hátrányai

Kell-e Neked esküvőszervező?

A fentiek alapján lehet, hogy már most tudod, Te melyik csoportba tartozol, akinek szüksége van egy esküvőszervezőre, vagy aki inkább maga szervezi meg az esküvőjét. Ha viszont még nem vagy teljesen biztos benne, és még mérlegeled az előnyöket és hátrányokat, akkor az alábbi lista segíthet döntésre jutni. Nézd meg, melyik listában ismersz inkább magadra, ez alapján már sokkal egyértelműbb lesz a döntés;) 

Melyikben ismersz inkább magadra?

Szervezési képességek

Szeretek és jól tudok szervezni, szoktam baráti/csoportos találkozókat vagy utazásokat/nyaralásokat szervezni. Észben tudom tartani a szükséges előkészületeket, mindig mindenre fel vagyok készülve.

Utálom a szervezést, ideges leszek tőle, értékesebb az időm ennél. Inkább szervezze meg helyettem más, és nekem minél kevesebb dologgal kelljen foglalkoznom, addig is csinálhatok mást/pihenhetek.

Stresszkezelés

Multifunkci vagyok, nem gond egyszerre több mindent csinálni, és nem stresszel különösebben, ha több mindent kell észben tartanom és intéznem. Ha kicsit stresszes a helyzet, akkor is tudom kezelni, nem idegeskedem rajta sokat.

Ha több dolgot kell észben tartanom és koordinálnom, attól ideges leszek; nem bírom jól a stresszt, ha nyomás alatt vagyok, akkor nem vagyok hatékony, viszont annál inkább ideges és hisztis.

"Irányítási mánia"

Szeretem a kezemben tartani a dolgokat, inkább nem bízom másra, mert ha azt akarom, hogy jó legyen, akkor nekem kell csinálnom. Szeretek kontrollban lenni, nem szeretek másoktól függeni.

El tudom engedni a dolgokat, gond nélkül rábízok fontos teendőket másra, ha megbízom benne. Örülök is, ha nem minden teher az én vállamon marad.

Kényelem vs pénz

Nem bánom, ha meg kell dolgoznom az esküvőért, szívesen foglalkozom vele. // Ennyi pénzt sajnálok kiadni azért, hogy időt spóroljak vele. // Nem fér bele az esküvőszervező a költségvetésünkbe.

Nem akarok a szervezésen aggódni, pihenni szeretnék az esküvő előtt. // Ha így kevesebb dolog lesz vele, akkor bőven megéri ezt a pénzt. // Van rá keret, nem fog hiányozni a költségvetésből ez a pénz.

esküvőszervező előnyei

A döntés: kell-e Neked esküvőszervező?

Ahogyan már biztos kitaláltad, ha a bal oldali oszlopban ismersz jobban magadra, akkor valószínűleg élvezni fogod a saját esküvőd megszervezését, míg ha a jobb oldali oszloppal azonosultál jobban, akkor jó ötlet esküvőszervezőt fogadni. Persze nem a darabszám a fontosabb, hanem hogy melyik oszlopban van olyan pont, amihez mindenképpen ragaszkodsz, amiből nem engedsz. Ilyen kizáró ok lehet pl. a költségvetés: ha nem fér bele a keretbe, akkor hiába válaszoltál minden más kérdésre a jobb oldali válasszal, mégsem tudsz esküvőszervezőt fogadni. Bár az is lehet, hogy beleférne, mert az esküvőszervező ki tudná hozni álmaid esküvőjét a megadott keretből, így egy ingyenes beszélgetés-igényfelmérés ekkor sem árthat. De ilyen indok pl. az is, ha biztosan tudod, érzed, hogy nem szeretnéd másra bízni a Nagy Nap megszervezését; akkor hiába szeretnél inkább pihenni az esküvő előtt, ha a kontroll fontosabb ennél, akkor a saját szervezés lesz a jobb megoldás. Ha viszont a legfontosabb szempontod az, mindenképpen kipihenten és kisimult bőrrel szeretnél ébredni az esküvőd napján, stresszmentesen, akkor ne szervezd magadnak az esküvőd, hanem fogadj fel esküvőszervezőt. Ugyanígy, ha nem vagy a sazervezés mestere, és még egy baráti találkozó összehozásánál is kétséges, hogy minden vendég meg lesz-e hívva ugyanarra az időpontra és ugyanarra a helyre, akkor ez ír felül minden más szempontot. A végeredmény és az ideális megoldás tehát csakis Tőled függ;)

Segítség a szervezéshez

Ha magad szervezed az esküvőd

Ha nem sz eretnéd másra bízni a szervezést, akkor böngéssz nyugodtan a blogon, és töltsd le ingyenes esküvőtervezőnket itt. Az oldalon találsz költségkalkulátort és italkalkulátort is;)

Ha esküvőszervezőben gondolkozol

Ha gondolkozol rajta, hogy lehet, érdemes lenne esküvőszervezőt fogadni, akkor itt olvashatsz bővebben esküvőszervezési szolgáltatásunkról. Ha tetszenek a blogcikkek, akkor szinte biztos, hogy egy hullámhosszon leszünk, hiszen én vagyok az EsküvőBrigád blogírója és esküvőszervezője is:) Kérj egy ingyenes és minden kötelezettségtől mentes első találkozót és beszélgessünk az esküvőtökről:)

Comments

  • Még nincs hozzászólás
  • Írj hozzászólást