Site logo

Az esküvő szó hallatán sokan azonnal a nyári időszakra gondolunk, hiszen a legtöbb esküvő május és szeptember között van. Verőfényes napsütés, nyári ruhák, meleg, kültéri szertartás, általában ilyesmik jutnak eszünkbe. A nyári esküvőknek viszont hátrányai is vannak; bár jobb eséllyel szép az idő, mint télen, ilyenkor az esőn kívül a meleg is okozhat kellemetlenséget, hiszen 40 fokban nem sok embernek van kedve sokáig táncolni, főleg nem zárt térben. Ha a szertartás nem árnyékos helyen van, akkor a túl erős napsütés nehezen elviselhetővé válhat, ha pedig benti helyszínen tartjátok, akkor mindenképpen klimatizált termet kell keresni. De miért is ne lehetne télen tartani egy gyönyörű esküvőt? Ha szerencsénk van, akkor szép napos téli időt fogunk ki, és ha még hó is van, akkor a havon szikrázó napsütés különösen varázslatossá teheti a fotókat és az élményt. És végül de nem utolsó sorban, a téli esküvőkre jelentős kedvezményeket adnak az esküvői helyszínek, akár a nyári árak feléért meg lehet tartani ilyenkor az esküvőt, így akinek szűkös a kerete, mégsem szeretne nagyobb dolgokról lemondani, az télen akár az álomesküvőjét is megvalósíthatja annyi pénzből, amennyiből nyáron sokmindenről le kellene mondania.

téli esküvői dekor

Helyszínválasztás téli esküvőhöz

Bár nyári esküvők esetében is ajánlatos olyan helyszínt választani, ahol van beltéri lehetőség a ceremónia megtartására, ha esetleg esne az eső, egy téli esküvő esetében ez fokozottan igaz. Télen nehezebben kiszámítható, hogy milyen idő lesz a Nagy Napon, lehet eső, hó, jégeső, fagy, és ezek közül csak a hó teszi romantikussá a ceremóniát, a többi inkább árt, mint használ. Ezért olyan helyszínt érdemes választani, ami vagy eleve beltéri, vagy van kültéri szertartásra lehetőség (mert ha szép napos idő van, akkor gyönyörű képek születhetnek a szabadban), de van beltéri opció is. A megközelíthetőségre is érdemes odafigyelni: téli latyakos, vizes időben nem szerencsés például, ha földút vezet a helyszínre, sem az autósok, sem a magassarkúban érkezők szempontjából.

Téli esküvői dekor

Télen szezonális élővirágot ugyan nehezebb szerezni, vannak viszont más opciók, amelyekkel igazán varázslatos dekort lehet készíteni. Lehet variálni a tobozokat, a magyalt, a fenyőágakat, a borostyánt, és persze a fehér és ezüst kiegészítőket minden mennyiségben. Ha illatgyertyákat is belekomponálsz a dekorba, akkor igazán meghitt hangulatot teremthetsz, a gyertyafény és az illatok olyan élményt adhatnak a vendégeknek, amit nem felejtenek majd el. És persze a fényfüzéreket se felejtsd el – minél több, annál jobb! Ha ügyes vagy (vagy ügyes a dekorosod), akkor egy igazi Winter Wonderland lesz az esküvőd helyszíne:)

téli esküvői piros dekor

Téli esküvői fotózás

A téli fotóknak különleges varázsa tud lenni. Persze típusfüggő is, mert ha az a fajta vagy, akinek 5 perc után piros Rudolf-orra, piros kobold-füle és lilásodó szája lesz, akkor nem biztos, hogy szerencsés választás a téli esküvő, de ha jól bírod a hideget (vagy meleg bundát szerzel), akkor olyan romantikus képek születhetnek, amik talán még a nyári fotókon is túltesznek. Főleg, ha egy kis havat is kifogtok;)

téli esküvői fotó

Téli esküvői ruha

Elsőre ijesztőnek tűnhet a téli esküvő gondolata, hiszen a legtöbb menyasszonyi ruha nem éppen a leghidegebb napokra való viselet, ezt viszont könnyen orvosolhatod, ha beszerzel egy jó meleg, fehér menyasszonyi bundát vagy kabátot. Időjárástól függően akár egy hosszú ujjú, vastagabb anyagú menyasszonyi ruha is elég lehet, ha nem, akkor jöhetnek a bolerók és kabátok. A ruha alatt pedig senki nem fogja látni, ha felveszel egy jó vastag (fehér) harisnyát;)

téli havas esküvő

A vőlegénynek – ebben is – könnyebb dolga van, hiszen neki az öltöny nyáron amúgy is túl meleg, télen legalább nem kell megsülnie a mellény+zakó kombinációban. Ha pedig nagyon hideg lenne, akkor egy elegáns, hosszú (szövet)kabátban már biztosan nem fog megfagyni. Az öltönyzsebbe is tehet télies kiegészítőket a virág helyett, vagy persze maradhat a klasszikus díszzsebkendőnél is.

téli esküvő vőlegény kitűző

Téli esküvő különleges előkészületek

Egy téli esküvőre kissé máshogyan érdemes készülni, mint egy nyárira. Ha például szabadtéri szertartás az elsődleges terv, akkor érdemes nem tűsarkú cipőt választani, és a vendégeket is erre biztatni, hiszen ha éppen felázott, jeges, vagy havas a talaj, akkor már az alkoholfogyasztás előtt is mindenki igen erősen fog kapaszkodni a másikba;)

Egy másik apróság, amivel megkönnyítheted a vendégek dolgát és növelheted a komfortérzetüket, ha kikészítesz plédeket, takarókat, hogy aki fázik, be tudja bugyolálni magát. Emellett a szokásosnál több akasztóval/fogassal is érdemes készülni, hogy a vendégek kényelmesen le tudjanak pakolni, ne a szépen gondosan megkötött székmasnikra kelljen dobniuk a kabátjukat, sáljukat, sapkájukat.

A bárban rendhagyó módon lehet készülni forraltborral és forró csokival a gyerekek/sofőrök számára, hiszen hidegben sokan nem olyan szívesen isszák a hideg sört, mint a meleg bort.

Ha különleges bevonulásról vagy kivonulásról álmodsz, akkor a téli esküvő kivételes lehetőséget nyújt: ha van hó, akkor a hintó helyett akár szánon is bevonulhattok. Sőt, a jégszobor sem olvad el vacsora közben, szóval ha esetleg ez volt a titkos vágyad, akkor még ezt is megvalósíthatod;)

téli esküvő lovashintó

Comments

  • Még nincs hozzászólás
  • Írj hozzászólást