Site logo

DIY esküvői dekor checklist

Ha Te magad vállalkozol az esküvői dekor elkészítésére, akkor – a dekor elkészítése mellett – a legnagyobb feladat az lesz, hogy semmit ne felejts el. Nem lenne kellemes például az esküvő napján ott állni a helyszínen mindenféle kötöző alkalmatossággal, létrával, ollóval, celluxal, bluetech-el felszerelkezve, és rájönni, hogy a főasztal díszeket és a háttérfalat otthonhagytad. Ugyanígy valószínűleg annak sem örülnél, ha kezedben a mennyezeti díszekkel jutna eszedbe, hogy nem hoztál cérnát, vagy éppen ollót. Ahhoz, hogy garantáltan semmit (na jó, semmi fontosat) ne felejts el, és a lehetőségekhez könnyen és egyszerűen menjen a dekorálás, összegyűjtöttük a legfontosabb pontokat.

Dekor készítés

Asztaldíszek

A dekor egyik legalapvetőbb elemei az asztaldíszek. Nagyjából 6-8 emberenként szokás kitenni őket az asztalra (mivel egymással szemben is ülnek, így 3-4 egymás mellett ülő emberre jut egy dísz). Nem feltétlenül kell óriási dologra gondolni, sőt, általában szerencsésebb, ha nem viszed túlzásba, mert ha túl nagy lesz az asztali dekor, akkor nem férnek el a vendégek az asztalnál. Főleg ha sörpados elrendezés van, akkor a szűk asztalokon amúgy sincs sok hely, és elég nehéz ú gy vacsorázni, hogy folyton a szemedbe lóg egy levél vagy virág:)

esküvői dekor asztaldísz

Főasztaldísz

A főasztalon már több helyed van kibontakoztatni a kreativitásodat: az asztal közepére mehet a főasztaldísz, ami gyakran két terítéknyi helyet is elfoglal, az asztal elejére ívelten lógathatsz organzát vagy selyemorganzát, a menyasszonyi és vőlegény poharakat felöltöztetheted fehérbe és feketébe, és persze nem maradhat el a Mr és Mrs. felirat sem.

Főasztal háttér

A főasztal mögé is “illik” valamit tenni – rengeteget tud dobni az esküvői dekor hangulatán, ha nem üres mögöttetek a fal. A legegyszerűbb és egyben leglátványosabb megoldás a fényfüzér/fényfüggöny – ezt csak oda kell akasztani (amihez persze találni kell valamit, amire rögzíteni lehet valahogyan a két felső sarkát), és máris szuper főasztal hátteretek van. A ledfal helyett/mellett szokás még ejtett organzával/szaténnal dekorálni, ami elé a nevetek kezdőbetűit, vagy nagy, virággal és zöldekkel díszített fém- vagy bambuszkarikákat akaszthatsz. A mennyezeti dekor mellett talán ez a legtöbb időt és előkészületet igénylő rész, érdemes viszont megkérdezni a helyszínt, mert sok helyen van “beépített” háttérfal, amit használhattok – akár egy kedvező bérleti díjért cserében.

eskuvoi_dekor_hatterfal
Forrás: Flover

Mennyezeti dekor

A mennyezeti dekor a másik “trükkösebb” elem – ez az, ami miatt sokan akkor is a dekoros mellett döntenek, ha egyébként éreznék magukban a kedvet ahhoz, hogy saját maguk dekoráljanak. Viszont, ha olyan helyszínt választasz, ahol vagy már eleve van mennyezeti dekor, vagy mondjuk rusztikus gerendás, akkor sokkal könnyebb dolgod van. Amivel a mennyezeti dekorhoz készülnöd kell: dekoranyagok (ha szeretnél a mennyezeten ívesen lógó szaténanyagokat), függő díszek (például a gerendákra felakasztható lampionok vagy fonálból készített díszek), ledsorok (ha szeretnél gyönyörű fényben úszó mennyezetet).

esküvői fénydekor

Boldogságkapu dekor

A boldogságkaput sokféleképpen lehet díszíteni, hiszen maga a boldogságkapu is sokféle lehet. Lehet például szögletes, fa kapu, lehet ívelt, fém (vagy műanyag), mint a rózsafuttató, de lehet geometrikus alakzat is, például hatszög vagy háromszög alakú. Dekorációnak használhatsz hozzá szatént, szaténorganzát, vagy organzát, a sarkába tehetsz virágdíszt, de a lábait is díszítheted futó virágokkal és növényekkel. A kapu sarkába – ha szeretnél tenni virágdíszt – majdnem akkora összeállítással lehet számolni, mint a főasztaldíszhez, hiszen furcsán néz ki, ha “lyukas” a kapu sarka a dísz mellett.

Autódísz

Bár ez nem az “alapdekor” ajánlat része, azért ne feledkezz meg az autódíszről sem;) Ennek a rögzítése trükkös lehet, ha nem vagy biztos a dolgodban, inkább konzultálj a vőlegényeddel, hogy biztosan ne akadjon be sehova, ahova nem kéne, ne gyulladjon ki, stb. – bár látványos lehet egy lángoló/füstölő motorháztetejű autóval megérkezni a helyszínre, utána már kellemetlenebbé válhat a helyzet:)

esküvői autódísz

Dekoranyagok

Az anyagbeszerzésnél ne feledkezz el a méteráruról: a főasztal elejére, a háttérfalhoz, a mennyezetre, a boldogságkapura és az autódíszhez lehet szükséged ilyen anyagokra. Ezek közé tartozik a szatén, az organza és a szaténorganza (ez a kettő ötvözete, nem annyira csillogó és tömör, mint a szatén, de nem is olyan merev és átlátszó, mint az organza). Ha a helyszín nem ajánlja fel és szeretnél székszoknyát + székmasnit, akkor ezekre is gondolnod kell, viszont eldöntheted, hogy veszed vagy bérled őket.

boldogságkapu dekor

Vőlegény kitűző

Ha a vőlegény öltönyébe nem varrták bele a díszzsebkendőt, akkor a kitűzőre is gondolni kell, akár kis virágot, akár díszzsebkendőt szeretne Vőlegényed az öltönyzsebébe. A virágdíszt bármilyen élő vagy művirágból összeállíthatod, a művirág annyiban praktikusabb, hogy bármikor megcsinálhatod, és aztán csak zsebre kell tenni és nem otthonhagyni;)

Csokor/csokrok

Minimum egy, de inkább két csokorral is készülni kell: egy magadnak, egy pedig dobócsokornak. A dobócsokor lehet kisebb és strapabíróbb, a sajátod pedig nagyobb, látványosabb. Ha élő virágból szeretnéd a csokrot és nem vagy jártas a virágkötésben (és ismerősöd sincs, aki jártas benne), akkor a csokrot lehet, hogy érdemes virágostól beszerezni, de egy selyemvirágcsokrot bárki össze tud állítani magának is:)

menyasszonyi csokor

Koszorúslány kardísz

A koszorúslányokról se feledkezz meg, ők általában mini csokrot vagy kardíszt kapnak a bevonuláshoz. Ezeket selyemvirágból a legegyszerűbb elkészíteni, szépek is, tartósak is, és egyszerű az elkészítésük.

Rendelések átfutási ideje

Ha te magad készíted a dekort, akkor a legfontosabb, hogy időben állj neki! Ha Kínából rendelsz hozzá dolgokat, akkor annak kell pár hét/hónap, mire megérkezik, és aztán még el is kell készíteni a dekorelemeket. Azt pedig senki nem szeretné, hogy esküvő előtt pár héttel/nappal még az asztaldekort gyártsa vagy a dekoranyagokért futkosson különböző boltokba, mert Kínából már nem érne ide. Vannak persze más megoldások is, művirágot szerezhetsz például a virágpiacról (vagy az Auchanban, KIKben, Pepcoban is lehet szerencséd), méterárut is be lehet szerezni hazai boltokból, viszont az is idő, mire végigjárod a boltokat és pont olyat találsz, mint amilyenre vágysz.

Eszközök

Dekor feltevéshez/leszedéshez szükséges eszközök

Ahhoz, hogy ne aznap állj ott meglepetten, hogy nem tudod feltenni a dekort, szükséged lesz cérnára/spárgára (bármilyen kötözőanyagra), ollóra, celluxra, és létrára is, ha szeretnél mennyezeti dekort és/vagy háttérfalat a főasztal mögé (bár ez utóbbit esetleg egy székre állva is meg lehet oldani). A szükséges eszközök attól függően változhatnak, hogy milyen dekort képzeltél el, ezért érdemes jó előre átgondolni a dekor feltevés folyamatát, és listát írni arról, hogy mire lesz mindenképpen szükséged a Nagy Napon.

esküvői dekorálás

Szállítás

DIY dekornál meg kell oldani a szállítást is, ami alapvetően nem nagy feladat, ha csak az asztali és mennyezeti dekor elemeit kell vinned magaddal, ha viszont a boldogságkaput és az egész főasztal mögötti háttérfalat is te viszed, akkor már nagyobb kihívás lehet. Az ilyen nagyobb elemeket érdemes lehet a helyszíntől bérelni, ha van rá lehetőség, hacsak nincs egy kisteherautótok:)

Tárolás

Végül, de nem utolsó sorban, arra sem árt gondolni, hogy ha elkészíted a tonnányi dekort, akkor azokat az esküvőig valahol tárolni is kell;) Ráadásul a legtöbb dekoráció nem szereti, ha egy zsákba gyömöszölöd és rápakolod a rekesz söröket – ennél kicsit kényesebbek:)

esküvői dekor tárolás

Comments

  • Még nincs hozzászólás
  • Írj hozzászólást