Site logo

Hogyan szervezzünk környezettudatos esküvőt?

Neked mennyire fontos a környezettudatosság? Mennyire figyelsz rá a mindennapokban? És vajon milyen lehet egy esküvőnek a környezetre gyakorolt hatása? Ha igyekszel védeni a környezetet, akkor tartsd meg ezt a jó szokásod az esküvőd napján is – és hogy ezt megkönnyítsük, összeszedtük néhány pontban, hogy mit tehetsz a bolygónkért a szervezés során:)

1) Környezettudatos esküvői helyszín választás

A helyszínválasztás amúgy is az esküvőszervezés (talán) legnagyobb döntése, szóval jogosan merülhet fel a gondolat, hogy ne tegyük még nehezebbé;) A környezettudatos helyszínválasztás legfőbb szempontja az elhelyezkedés: nem mindegy, hogy csak a násznép kb. 10%-a utazik 300 kilométert, vagy majdnem mindenki. Ezért lehetőség szerint olyan helyszínt érdemes választani, ami a legtöbb meghívotthoz közel van (vagy legalábbis ha a fele násznép debreceni, akkor a balatonparti helyszín ebből a szempontból nem a legjobb választás). Olyan általában úgysem lesz, hogy mindenkihez közel eső helyszínt tudtok választani, de ha olyan helyszínt találsz, ahol van tömegközlekedés (busz vagy vonat), akkor ezzel is csökkentheted az esküvő környezeti lábnyomát, ráadásul a vendégek zavartalanul ihatnak, mert nem kell utána autóba ülniük. Ha mindenképpen autós a hely, akkor annyival segíthettek a vendégeknek és a környezetnek, hogy megszervezitek a carpoolingot, azaz összekötitek a vendégeket, hogy minél többen minél kevesebb autóval jussanak el a helyszínre.

2) Környezettudatos esküvői vacsora

Furcsa, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen vacsorával várod a vendégeidet, ha környezettudatos esküvőt szeretnél. Van az alapvető szempont, ami a környezetvédelemről általában eszébe jut az embernek: hogy mennyit utazott az alapanyag, mielőtt vacsora vált belőle? Ez is fontos szempont persze, lehet törekedni arra, hogy csak helyi termelőktől szerezze be az étterem az alapanyagokat, így minél kevesebb szállítással járjon a vacsora, de közben ugyanolyan fontos, hogy (a nagyon környezetbarát módon elkészített) vacsora fele ne a kukában végezze. Pontosan kiszámolni persze úgysem lehet, hogy ki mennyit eszik, az pedig meglehetősen kínos, ha a vendégek éhesek maradnak a vacsora végére, megoldás lehet viszont, ha a vacsoráról megmaradt sülteket, ételeket újra felszolgálják az éjféli étkezéskor.

Egy másik tényező a vacsora alatt termelt szemét mennyisége. Szemét termelődik egyrészt a készítés során (nem mindegy például, hogy a rengeteg hozzávalót csomagolásban vagy csomagolás nélkül vesszük) és a vacsora után (műanyag tányérok, evőeszközök, üvegek, sörösdobozok). Egyrészt, ha tehetjük, érdemes minél nagyobb kiszerelésben beszerezni az italokat (üdítőket, sört, bort és röviditalokat is), hiszen nem mindegy, hogy minden fél liter sör után kidobunk egy alumínium dobozt, vagy például egy hordóból csapoljuk a sört, és így nem termelünk fém szemetet. A másik, hogy lehetőség szerint ne használjunk műanyag tányérokat és evőeszközöket: ha kerti partit szerveztek, az is megoldható akár egyetlen porcelán tányér összetörése nélkül is, vannak például műanyag alternatívák, mint a bambusz étkészlet, vagy a többször használatos műanyag tányér, ami utána elmosható és nem kell kidobni.

A harmadik dolog, amit tehetünk a környezetvédelem érdekében a vegetáriánus ételek felszolgálása. Minél több vega és minél kevesebb húsos ételt szolgálunk fel, annál kisebb lesz a vacsora ökológiai lábnyoma, mert a húshoz alapvetően több erőforrásra, több területre és több szennyezésre van szükség. Ez már csak abból is látszik, hogy ha kiszámolod az ökológiai lábnyomod, az első kérdés, amivel a program szembesít, az az, hogy milyen gyakran eszel húst:) Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenkinek salátát kell enni egész nap, mert akkor lehet, hogy még sokáig fogják emlegetni a vendégek az esküvőt, de nem a jó értelemben:) Vannak viszont mindenki számára kifejezetten finom és élvezetes vega ételek, amiket ha felvesztek a menüre, sok embernek fel sem fog tűnni, hogy nem volt benne hús;) Ha ügyesen alakítod ki az egyensúlyt a húsos és húsmentes ételek között, akkor sok húst “megspórolhatsz” a környezetnek, a vacsora egészséges, környezetbarát, és nem mellesleg finom lesz.

3) Környezettudatos esküvői dekoráció

A környezettudatos dekoráció kapcsán általában az első, ami felmerül, a virág kontra művirág problematika. Alapvetően a rengeteg élővirág nem túl környezetbarát megoldás, hiszen az esküvő után ezekből nem marad semmi, és jó esetben a komposzton, rosszabb esetben a kukában végzik a növények. Egyetlen alternatívaként a művirág van jelen, ami viszont – akár habrózsáról, akár élethű művirágról beszélünk – nem igazán mondható környezetbarátnak. Rögtön kevésbé ártalmas viszont a művirág, ha nem újonnan megrendeled, majd az esküvő után a kukába dobod, hanem esetleg használtan szerzed be egy már feleségtől, majd te is továbbadod másnak, hogy még jó pár esküvőt díszítsen. Ha mindenki vigyáz rá, akkor egy művirág sok-sok évig is használható, el nem hervad, akkor meg mi baja lehetne?:)

Ha nem szeretnél művirágot, akkor is van két lehetőséged, hogy odafigyelj a környezetre. Az egyik a szárított virágok használata; ez jó alternatíva lehet, ha nem szeretnél műt, és szeretnéd, hogy tartósabb legyen a dekor. A másik, hogy élővirágból készíted/készítteted a dekort, viszont az esküvő után gondoskodsz róla, hogy a növények a komposzton végezzék, ne pedig a szemetesben.

Ha nagyon igyekszel környezettudatos lenni, akkor az áramfogyasztásra is odafigyelhetsz: például “feleslegesen” ne égjen száz égősor. Igyekezz kerülni az egyszerhasználatos elemeket, amik az este után a kukában végzik, használj inkább újratölthetőket.

4) Környezettudatos esküvői ruha

Az esküvői ruha annyit nem nyom a latban, de a bérlés, illetve a használtan vásárlás nyilván környezetkímélőbb, mint a varratás, amikor a már meglévő sok ezer ruha mellé varratunk még egyet. Az esküvő után viszont úgyis valószínűleg eladod, így ez az új ruha is részt vesz majd a körforgásban, és kiszolgálhat pár menyasszonyt. Ami talán fontosabb, az a ruhák száma – ha például két menyasszonyi ruhát veszel (egyet a templomira, egyet a polgárira), plusz egy készülődős köntöst és egy menyecskeruhát, az jobban megterheli a környezetet, mint ha egy menyasszonyi ruhát szereznél be, valamelyik saját köntösödben/ruhádban készülődnél, és menyecskeruhának vagy felvennéd valamelyik meglévő ruhádat, vagy olyat vennél, amit utána máskor is tudsz hordani, nem csak ezen az egy estén. Ugyanez igaz természetesen a cipőkre is.

5) Környezettudatos esküvői köszönetajándékok

A köszönetajándék sajnos gyakran kerül a kukába, vagy egy dobozba a szekrény tetejére, vagy rosszabb esetben el sem viszi a vendégek egy része a helyszínről. Ezért az olyan köszönetajándékok helyett, amik nagy valószínűséggel csak porosodnának, környezetbarátabb megoldás vagy egy mini növényt (például kis szukkulenseket), vagy virágmagot, esetleg valami ehetőt/ihatót ajándékozni. Köszönetajándék tippekért látogass el erre a cikkünkre;) Mini szukkulenseket tőlünk is rendelhetsz a készlet erejéig – részletekért írj nekünk emailt vagy üzenetet Facebookon!

EsküvőBrigád: mini szukkulens köszönetajándék

6) Környezettudatos esküvői meghívók

A környezetbarát meghívó receptje nagyon egyszerű: ne készíts meghívót;) Ha voltál már esküvőn, akkor van vele tapasztalatod: onnantól, hogy odaadják a meghívót, vagy egy polcon, vagy egy dobozban porosodik, az esküvő előtt fejveszetten keresed, hogy vajon hol hagytad el pár hónappal azelőtt, és hova kell menni hány órára, majd az esküvő után még kerülgeted egy darabig, aztán előbb-utóbb valószínűleg megtalálja az útját a szemetes/papírhulladék felé. Ehelyett sokkal környezettudatosabb döntés kihagyni a papírmeghívót, és online meghívót küldeni a vendégeknek. Lehet ez egy egyszerű (pl. Canvában megszerkesztett) kép, rajta minden fontos infóval, de még praktikusabb, ha egy esküvői weboldalt csináltatsz. Ezen tényleg minden infó elfér, bármikor módosíthatsz a szövegen (ha például átszervezésre lenne szükség, mint mostanában olyan sokszor), mindenkit meg tudsz hívni akár személyes találkozó nélkül is (pl. külföldön élő rokonokat/ismerősöket, vagy azokat, akikkel az egész covid-mizéria miatt ritkábban találkozol), ráadásul sok esetben olcsóbb is, mint a papír meghívó! Ha szeretnél egy saját esküvői weboldalt, itt találsz róla több infót.

környezettudatos esküvői meghívó

7) Környezettudatos esküvői kiegészítők

Akár autódíszről, akár székszoknyákról, akár boldogságkapu dekorról vagy bármi másról van szó, a környezetbarát megoldás mindig a bérlés vagy a használtan vétel. A legkevésbé környezetkímélő a Kínából rendelés, hiába ez éri meg árban a legjobban – egyrészt ez nem újrahasznált, hanem újonnan gyártott termék, másrészt a fél világot körbeutazza, hogy eljusson ide. Új dolgok vásárlásakor környezetbarátabb hazai gyártóktól venni, amit csak lehet. De ha előtte néhány Facebook csoportban vagy a Marketplace-en körbenézel, lehet, találsz használtan is hibátlan állapotban lévő dolgokat, ami ráadásul árban is megéri;)

Lehetőleg kerüld a műanyagot és a többi kártékony anyagot (pl. lufieregetés helyett találjatok ki bármilyen más ceremóniát). Sok kicsi sokra megy – ha már ezekre az apróságokra odafigyelsz, máris sokat tehetsz a bolygó jövőjéért.

Comments

  • Még nincs hozzászólás
  • Írj hozzászólást