Site logo

Esküvő 2021 – hogyan szervezzünk?

2020 a bizonytalanság éve volt, ami az esküvőket illeti – tavasszal még nem lehetett tudni, hogy mi lesz a nyári esküvőkkel, nyáron pedig, hogy az őszi esküvőket meg lehet-e még tartani. Sokan kitartottak, sokan halasztottak, és páran lemondták az esküvőjüket. Az egészben a legrosszabb a legtöbb Menyasszonynak a bizonytalanság volt; az, hogy úgy kellett szervezni az esküvőt, hogy azt sem tudták, van-e értelme a szervezésnek. És persze az ezzel járó anyagi kérdések: mi lesz, ha lefoglalózzuk a helyszínt vagy a szolgáltatókat, és mégse lehet megtartani? De ha nem foglalózzuk le, és más, „bátrabbak” megteszik, akkor hogyan találunk az utolsó pillanatban még szabad és jó szolgáltatót? Aki 2020-ban azt hitte, ennél nem is lehet rosszabb, sajnos tévedett, hiszen jött a 2021: most pedig nagyobb a bizonytalanság, mint tavaly. November óta tartanak a korlátozások, nem tudni, meddig, és ez most már az összes tényezőn túl még az oltástól is függ. Ha így nézzük, akkor meg sem éri elkezdeni a szervezést, hiszen egyáltalán nincs rá garancia, hogy nyáron már lehet esküvőt tartani, hiszen most még a vendéglátóhelyek és szálláshelyek se nyithatnak ki, és hónapról hónapra meghosszabbítják az intézkedéseket. Ha viszont abból indulunk ki, hogy tavaly májustól jöttek az enyhítések, és nyáron zavartalanul lehetett esküvőzni, ráadásul ahogy telnek a hónapok, egyre többen válnak immunissá akár az oltástól, akár anélkül, akkor idén is van remény. De mit lehet tenni Menyasszonyként, hogyan lehet kezelni ezt a helyzetet, és ebben szervezni az esküvőt?

esküvő a koronavírus alatt

1) Gondold át, mi az, amihez a leginkább ragaszkodsz!

Mi az, amiből nem engedsz, még akkor se, ha cigánygyerekek potyognak az égből? A dátum? A helyszín? A hajnalig tartó buli? A vendéglista? Valamelyik szolgáltató (pl. zenekar)?

Ha az esküvő dátumához ragaszkodsz

Ha a dátum a legfontosabb (mert például az x-edik évfordulótokra esik, vagy bármilyen okból, de aznap biztosan férj és feleség szeretnétek lenni), akkor érdemes A, B és C tervvel készülni, hiszen lehet, hogy meg lehet tartani a lagzit korlátozások nélkül, lehet, hogy csak este 8-ig maradhattok, de az is lehet, hogy ki sem nyithat az étterem/esküvői helyszín, és csak a szűk családi körrel ünnepelhetitek a Nagy Napot, majd vacsorázhattok egyet otthon a családdal. Ebben az esetben a szolgáltatókkal is úgy érdemes tárgyalni, hogy tudják, Nektek nem opció a halasztás, vagy azon a bizonyos napon megtartjátok a lagzit, vagy nem lesz szükség másik időpontra. Célszerű tehát olyan szerződéseket kötni, melyben kitértek a vis maior lehetőségére, és ebben az esetben visszakapjátok a foglalót, nem pedig új dátumot ajánl a szolgáltató.

Ha nem annyira fontos a nagy lagzi, akkor szervezhetitek rögtön családiasra az esküvőt, így nem lesznek nagy átszervezések, ha esetleg nem lehetne megtartani. De ha alapvetően szeretnétek “igazi” lagzit, akkor elég, ha B, illetve C tervnek készültök egy olyan forgatókönyvvel, amivel este 8-ra tudtok végezni, és egy olyannal, hogy a hivatali aláírás után melyik rokon kertjében csaptok kertipartit a szűk családdal, honnan lesz vacsora, stb.

esküvő 2021_5

Ha a nagy lagzihoz ragaszkodsz

Ha úgy érzed, hogy mindig is erre az egy napra vágytál, amin a rengeteg rokon és ismerős veletek együtt ünnepel, és a hivatali aláírás ennek csak egy szükségszerű része, de nem ez “az igazi” esküvő, akkor két opciód van. Az egyik, hogy megszervezed idénre a lagzit egy – viszonylag – biztosnak tűnő dátumra (leginkább a nyár közepére), és a szolgáltatókkal olyan szerződéseket írsz alá, hogy ha vis maior alakul ki, vagy meg lehet tartani, de csak csökkentett létszámmal, akkor legyen lehetőség a halasztásra. (Azt is érdemes magadban mérlegelni, hogy az este 8-as zárás belefér-e, és ezt is előre megbeszélni a szolgáltatókkal, hogy ebben a helyzetben mi mellett döntötök.) A másik lehetőség, hogy biztosra mész (már amennyire lehet), és egy évvel későbbre szervezed a lagzit. Igaz, addig sokat kell várni, de annál nagyobb lesz az öröm, amikor végre eljön a Nagy Nap. És annál több időd van készülődni;)

esküvő 2021_2

Ha valamelyik szolgáltatódhoz ragaszkodsz

Ha a helyszínből, a zenekarból vagy bármelyik szolgáltatódból nem engedsz, akkor a halasztás nyilván nehezebb, mert lehet, hogy nem találtok olyan időpontot, amikor nektek is és neki is jó. Ebben az esetben ha meg lehet tartani az esküvőt, akkor érdemes bevállalni akár a létszámkorlátozást, akár az este 8-as zárást, hiszen egyrészt nem szeretnétek más szolgáltatót keresni, másrészt már be van fizetve a foglaló. Ha egyáltalán nem tartható meg a lagzi, akkor az átszervezést azzal érdemes kezdeni, hogy az adott szolgáltatóval kerestek olyan szabad dátumot, ami mindkettőtöknek jó.

esküvő 2021_3

2) Mi az álomesküvőd?

Van-e egyáltalán álomesküvőd? Az a típus vagy, aki már kislánykora óta erről a bizonyos napról álmodozik, és évek óta azt tervezi, hogy milyen zenére, milyen ruhában fog bevonulni  és kimondani az IGENt, vagy az a típus, aki nem érzi annyira jelentőségteljesnek az esküvő körüli “felhajtást”, inkább csak az számít, hogy legyetek férj és feleség? Ha az előbbi, akkor az este 8-as és a létszámcsökkentő korlátozások Neked nem csak apró változtatások az eredeti tervhez képest, hanem egyenesen a katasztrófával egyenlőek. Ebben az esetben érdemes a halasztás mellett dönteni, hiszen ha Neked fontos, hogy minden úgy menjen, mint ahogy azt megálmodtad, akkor ha az álomesküvőd helyett “csak” egy egyszerű szertartás lesz az anyakönyvi hivatalban, utána pedig egy családi vacsora, akkor nagyon valószínű, hogy utána hiányérzeted lesz, és sajnálni fogod, hogy nem adatott meg neked az az egy nap. Ha viszont inkább feleség szeretnél lenni, és nem igazán érdekel, hogy milyen lesz a dekor, vagy lesz-e menyecsketánc az egész násznéppel, akkor a korlátozások ellenére is megtarthatjátok nyugodtan az esküvőt. Képzeld el, hogy nem tartotok nagy lagzit, csak aláírtok a hivatalban, és aztán egy családi vacsorával ünneplitek meg a házasságkötéseteket: ha ettől a gondolattól vigasztalhatatlanul szomorú leszel, akkor egyértelmű, hogy megéri megvárni, amíg megtarthatjátok a megálmodott esküvőt.

esküvő 2021

3) Mi az, amit semmiképpen sem szeretnél?

Melyik az a szcenárió, amit ha csak lehet, szeretnél elkerülni? Az, hogy ne lehessenek ott a vendégek? Vagy az, hogy egy évet csússzon a lagzi? Vagy az, hogy az utolsó pillanatban át kelljen szervezni az egész esküvőt másik időpontra? Esetleg az, hogy másik helyszínen legyen? Ha van ilyen, amit semmiképpen sem szeretnél, akkor ebből érdemes kiindulni, és úgy szervezni, hogy ez ne fordulhasson elő.

Az esküvőszervezési döntési mátrix

Ha túl soknak tűnik a lehetőség és a “mi van, ha”, akkor próbáld meg logikai úton eldönteni a kérdést. Vedd számba a lehetőségeket (az alábbi táblázatban már összegyűjtöttük a legnagyobbakat), és döntsd el, hogy melyik az, amivel nem tudsz együtt élni, illetve melyik az, ami nélkül nem leszel boldog. Ha az egyik vagy a másik megvan, akkor máris tudod, mit kell tenned;)

esküvőszervezési döntési mátrix

Comments

  • Még nincs hozzászólás
  • Írj hozzászólást