Site logo

Esküvői játékok – 30 vicces játék a lagzira

Egy esküvő mindenképpen örömteli, jó hangulatú esemény, viszont ha szeretnéd, hogy a szertartás után az evés-ivásnál egy kicsivel többről is szóljon az este, akkor érdemes játékokkal feldobni a programot. Nem mintha amúgy a vendégek unatkoznának, de talán kevesebb lesz az üresjárat;) Az alábbiakban 30 szuper esküvői játékot sorolunk fel – ezek között vannak hagyományos és modern játékok is, a korai és a későbbi órákra is találsz megfelelőt. Egy biztos: a vendégek nem fognak unatkozni;)

Hagyományos esküvői játékok

Vannak olyan esküvői hagyományok, amelyek a legtöbb hagyományos lagzi elmaradhatatlan elemei. Ha olyan “igazi falusi” lagzit szeretnél (a hagyományos esküvői stílusról itt olvashatsz kicsit bővebben), vőféllyel és szaxofonos zenekarral, akkor ezeknek a játékoknak legalább egy részét érdemes beépíteni a programba, hogy teljes legyen az összhatás.

A hagyományos játékok általában a párt állítják a középpontba, Ti kaptok vicces – és néha zavarbaejtő – feladatokat (mindenkinek az ingerküszöbére van bízva, hogy melyiknek érzitek 🙂

Csokordobás, harisnyakötő dobás

Talán a legtipikusabb, legtöbb esküvőn látott játék a csokordobás: a szertartás után a vőfély/ceremóniamester felsorakoztatja a még hajadon lányokat a menyasszony mögé, majd a menyasszony a lányoknak háttal állva hátradobja a csokrot. Amelyik lány elkapja, ő fog következőnek férjhez menni a násznépből (a hiedelem szerint). Eldobhatod a saját csokrodat is, de mostanában egyre elterjedtebb, hogy külön dobócsokor készül, így a sajátod sértetlen marad. Ennek a játéknak az egyetlen buktatója, ha nincs (elég) hajadon lány a vendégek között – ezt érdemes átgondolni, minimum 4-5 lány azért nem árt, ha van, mert ha csak 2-3 lány álldogál és várja a csokrot, az nem teljesen az, mint amit a fotók alapján elképzeltetek. Kivéve persze, ha direkt vicces fotókat szeretnétek készíteni;)

A harisnyakötő dobás a csokordobás párja, csak csokor helyett harisnyakötőt dob és nem a menyasszony, hanem a vőlegény, a még nőtlen férfi vendégeknek. A nehezítés annyi, hogy a vőlegénynek a harisnyakötő nem esik csak úgy az ölébe, hanem meg kell dolgoznia érte: le kell szednie menyasszonya lábáról úgy, hogy közben a kezét nem használhatja. És ezen persze nem könnyít, ha igazi nagy abroncsos, hercegnős ruhád van;)

Menyasszonyrablás, vőlegényrablás

Szintén nagyon ismert és gyakori játék a menyasszonyrablás: a menyasszonyt általában a torta után elrabolják (barátok vagy rokonok), és a vőlegénynek különböző vicces feladatokat kell teljesítenie, hogy visszaszerezze. A hagyományos próbatételek közé tartozik az anyósdicsérés (az anyóst kiültetitek egy székre, majd a vőlegénynek térdelve kell egy teljes percig dicsérnie újdonsült anyósát), a pálinkaivás lapostányérból a földről, a pezsgőivás a menyasszony cipőjéből, vagy a “menyasszonycipelés” négykézláb. Ezek a játékok (vagy ezek közül néhány) egy visszafogottabb vőlegénynek meglehetősen kínos perceket okozhat, míg egy bevállalósabbnak talán meg sem üti az ingerküszöbét – érdemes a ceremóniamesterrel/vőféllyel előre egyeztetni, hogy mi a még beleférős játék és mi nem, hogy szegény vőlegény ne kerüljön kellemetlen helyzetbe.

Vannak természetesen modernebb váltságdíjak is, lehet például megadott szavakkal szerelmes levelet iratni a vőlegénnyel, quizt összeállítani a menyasszonyról, éneklős/karaoke feladatot adni neki, vagy bármit, ami hozzátok kapcsolódik.

Hagyományosan csak a menyasszonyt szokták elrabolni, de egyre gyakrabban láthatunk vőlegényrablást is, hogy ne csak a vőlegény szenvedjen, a menyasszonynak is meg kelljen dolgozni a párjáért:) A vőlegényrablás váltságdíjának kitalálásakor kreatívabbnak kell lennünk, hiszen ennek nincs évszázados hagyománya (persze például az anyósdicsérést a menyasszonnyal is el lehet játszatni), így olyasmit szokás választani, ami valamilyen módon a párhoz/a menyasszonyhoz kapcsolódik. Az előző bekezdésben felsorolt modern váltságdíjak közül bármelyik jó feladat lehet a menyasszonynak is, vagy bármilyen vicces feladatot kitalálhattok, például ha tud gitározni, akkor el kell játszania a vőlegény kedvenc számát, ha a vőlegény szereti a focit, akkor a menyasszony kap három, focihoz kapcsolódó (nem túl nehéz) kérdést, esetleg kirakhat egy puzzle-t, amin a vőlegény van, stb.

Tojásgörgetés

A tojásgörgetés egy igazi hagyományos, vőfélyes játék. A vőlegény megáll terpeszben, akár felállhat egy asztalra vagy két székre, hogy a vendégek jobban lássák, majd a menyasszonynak végig kell görgetnie egy hideg tojást a nadrágjában úgy, hogy az egyik nadrágszár aljáról indul felfelé, majd amikor felért, a másik nadrágszárban görgeti le. A vőlegénynek érdemes felkészülni, hogy a tojást ilyenkor a hűtőből szokták elővenni, a menyasszonynak pedig nem árt óvatosnak lenni, mert a hideg nyerstojás nem kellemes, ha végigcsorog az ember lábán:) Ha biztosra akartok menni, akkor érdemes főtt tojást használni ehhez a játékhoz:)

Apróseprés

A vőfély kiönt a földre jó sok fémpénzt, Ti pedig egy seprűvel összesöpritek. Gyakran összekötik a menyasszony-/menyecsketánccal, amikor már mindenki sorra került, a násznagy zárja a sort, és kiönt egy halom aprót, amit aztán söpörhettek össze. Ez a pénz segít majd elindítani a háztartást a lagzi után.

Tányértörés/grillázstörés

A vőfély egy tányért ad a kezetekbe, ti földhöz vágjátok, majd a rengeteg apró darabra tört tányér maradványait összesöpritek. Minél több darabra törik, annál több évig lesztek boldog házasok.

A tányér helyett (vagy mellett) mostanában egyre gyakoribb a grillázstörés: egy gyönyörűen megformázott grillázstortát (ami lehet akár ház vagy bármi más alakú) törtök össze, és a darabokból megkínáljátok a vendégeket. A hagyomány megmarad, de sokkal finomabb:)

A legidősebb házaspár

Vacsora közben szokás játszani, mert elég rövid játék, amihez nem kell sem sok idő, sem sok figyelem, éppen csak egy kicsit felébreszti a vendégeket, hogy program van, figyelni kell. A ceremóniamester/vőfély megkéri a házasként érkezett párokat, hogy álljanak fel a helyükön, majd megkérdezi, hogy kik azok, akik már több, mint 5 éve házasok; a többiek leülnek. És így megyünk tovább, következő körben már csak a több mint 10 éve házasok maradnak állva, majd addig megy felfelé a szám, ameddig a végén már csak egy pár áll. Rájuk tekinthettek példaképként: a játék végén általában azt kívánja a ceremóniamester/vőfély, hogy legalább annyi boldog évet töltsetek együtt, mint a legidősebb házaspár. Ennél a játéknál csak arra érdemes figyelni, hogy tényleg legyen a rokonok/barátok között több olyan pár is, akik régóta házasok. Ha például már nem élnek/nincsenek együtt a szülők/nagyszülők, és inkább fiatal párok vannak csak a vendégek között, akkor nem sül el annyira jól, mint ha vannak akár 50-60 éves házasok is.

Cipőből ivás

Egy hagyományos játék: a vőlegénynek a menyasszony cipőjéből vagy a cipőbe tett kis pohárból kell pálinkát/rövidet innia.

Mutasd a vádlid!

A menyasszonynak bekötik a szemét, majd a vőlegény és még néhány (lehetőség szerint minimum 3) férfi megáll/leül egymás mellett egy sorban. A menyasszonynak bekötött szemmel, tapintással kell megmondania, hogy melyik vádli tartozik a vőlegényhez. A játékot persze lehet más testrésszel is játszani (na nem azzal amire most gondolsz), például a vőlegény keze/bicepsze/haja is lehet a kérdés. Akár összeköthetjük a vőlegényrablással: a menyasszony akkor kapja vissza elrabolt vőlegényét, ha kitalálja, hogy melyik ő. És persze meg is fordíthatjuk, akkor pedig tökéletes modern menyasszonyrablás váltságdíj.

Mutasd a vádlid

Modern esküvői játékok

A modern játékok nagy része a vendégek bevonásával zajlik: bár a vendégek szívesen nézik, ha Ti teljesíttetek különböző feladatokat, ha biztosra akartok menni, hogy nem kezdik el unni magukat, akkor érdemes egy-két ilyen játékot is beépíteni a programba.

Mr & Mrs

A Mr és Mrs az egyik legelterjedtebb játék mostanában. Bár Titeket állít a középpontba és a vendégek csak nézők, mégsem kifejezetten hagyományos, “vőfélyes” játék, inkább a modernebb vonalat erősíti. Leültök egy-egy székre egymásnak háttal, és mindketten megfogtok két-két cipőt: egyik kezetekben a menyasszony egyik cipőjét, a másikban a vőlegényét. A ceremóniamester kérdéseket tesz fel nektek saját magatokról (pl. Ki a makacsabb? Ki beszél többet? Ki kel fel reggel könnyebben? stb.), Ti pedig azt a cipőt emelitek fel, akire úgy gondoljátok, hogy jellemzőbb az adott kérdés. A vicces eredmény érdekében érdemes a kérdéseket a CMre bízni/nem megbeszélni előre egymással, mert sokkal viccesebb, ha néhány kérdésre eltérő választ adtok, mintha mindegyikre mindketten ugyanazt a cipőt emelitek (plusz akkor a násznép okkal azt hiheti, hogy a friss feleség máris betanította papucsférjét a helyes válaszra;)

Quiz

Ebben a játékban az egész násznép játszhat: egy quizt kapnak a Rólatok (és persze a kapcsolatotokról és annak történetéről), így kiderül, ki ismer Titeket a legjobban. A quiznek több módja is van: lehet egyéni verseny, akkor érdemes mindenkinek kiosztani a kérdéssort, majd a végén a ceremóniamester kihirdeti a győztest, aki a legtöbb kérdést válaszolta meg helyesen. Lehet csapatokat is alkotni, ilyenkor célszerű asztalok szerint szétbontani a vendégeket, hiszen akkor a vacsora közben is játszható. Ilyenkor is lehet nyomtatott quiz lapot adni a csapatoknak, de lehet gyorsasági versenyt is rendezni: amelyik csapat a leghamarabb kocogtatja a poharát/csilingel a csengőjével, az mondhatja a választ és viheti a pontot. A kérdések közé érdemes mindenfélét tenni: olyat is, amit tudjátok, hogy csak a családotok tudhat (pl. gyerekkori beceneveitek), olyat is, amit a barátaitok tudhatnak csak rólatok (pl. mostani beceneveitek egymásnak), és persze olyat is, ahol mindenki esélyesnek érzi magát (pl. mióta vagytok együtt?).

Bingo

A bingonak ráadásul egy különleges változata, a fotós bingo: a vendégek a terítékük mellé/alá kapnak egy-egy lapot, amin egy táblázatot találnak, melynek minden rubrikájában valami olyasmi van, amiről fotót kell készíteniük, pl. “a legvidámabb vendég”, “a legidősebb házaspár”, “az ifjú pár csókja”, “a legszebb dekorelem”, “a legviccesebb táncmozdulat”, stb. Aki először végez, és a lapon szereplő minden egyes pontról készített fotót, az ajándékot (vagy egy felest) kap. Érdemes az esküvő után valamilyen felületet (Google Drive, Dropbox, Google Photos, stb.) biztosítani a vendégeknek, ahová feltölthetik a fotókat, hogy aztán nektek is meglegyenek. Utólag jókat fogtok mosolyogni rajtuk, főleg, ha a násznéppel a legviccesebben táncolót és a legrészegebb vendéget fotóztatjátok 😉

Tombola

A tombola sorsolást akár úgy is időzíthetitek, hogy eltartson az egész vacsora alatt: ha néha-néha kihúztok egy-két számot vacsora közben (például amíg a felszolgálók leszedik a leveses tálakat és hozzák a sültes tálakat), akkor pont van idő pár számot kihúzni, és a vendégek sem unatkoznak/a felszolgálókat nézik munka közben. A tombolajegyeket a bingóhoz hasonlóan a teríték alá érdemes rejteni, hogy mindenkit már a helyén várjanak (vagy ha van, akkor a köszönetajándékhoz is hozzá lehet kötni). Nyereményként adhattok apróságokat (csoki, kézműves sör, bonbon, sorsjegy), vagy akár általatok készített apró díszeket is, vagy ha viccesre szeretnétek venni a dolgot, akkor a nyeremények egy részének kitalálhattok olyan vicces ajándékokat, amik igazából nektek jók, nem a nyerteseknek: pl. gyerekvigyázás, kocsimosás, kutyaszitterkedés, nagytakarításban segédkezés).

tombola

Zenefelismerés

A zenefelismerés igazán modern játék: a vendégeket csapatokra osztja a ceremóniamester, majd elindít egy számot, és a zenét leggyorsabban felismerő csapat kapja a pontot. Ennél érdemes vegyes csapatokat alkotni, hogy egyenlő esélyekkel induljanak, vagy a zenéket nagyon vegyes arányban lejátszani (retro slágerek, új diszkószámok, stb.). Ja és persze nem ér Shazamet/Siri-t használni:)

Kocsis játék

A vőfély/ceremóniamester kér kb. 10 önként jelentkezőt, majd mindenkinek elmondja, hogy ő mi lesz: ló, kerék, tengely, hintó, kocsis, stb. Ezek után egy történetet kezd el mesélni, a játékosok pedig amikor meghallják a saját szerepüket, hirtelen fel kell, hogy pattanjanak a helyükről. Aki hibázik, az büntetésül egy felest kap. Nehezebb, mint amilyennek tűnik, kifejezetten jó “itatós” játék (gondoljunk csak bele, ha például elhangzik a “hintó” szó, akkor a hintó egyes részei, mint például a kerék és a tengely sem bambulhatnak…).

Jósda

A vendégek kapnak egy-egy kis papírt, amire felírják, hogy mit jósolnak az ifjú Párnak a következő 5-10 évre. Csinálhattok egy külön kis jósdasarkot is, kristálygömbbel. A cetliket a ceremóniamester összegyűjti, és akár az éjféli étkezéskor fel is olvashatjátok őket, hogy a vendégek is megtudják, mit írtak a többiek. A másik lehetőség, hogy az összegyűjtött papírcetliket egy dobozba/üvegbe teszitek, és egy előre megbeszélt évfordulótokon (pl. 5. évfordulón) nyitjátok ki és olvassátok el a jóslatokat.

Zsákbamacska

Egy zsákba elrejtetek néhány tárgyat, majd a zsák körbejár a vendégek között, mindenki megtapogatja (a ceremóniamester stopperrel méri az időt, mindenki 10 másodpercet kap), majd felírja egy lapra, hogy szerinte mi van a zsákban. Aki a legtöbb tárgyat eltalálja, az nyer.

Árverés

Ebben a játékban régi dolgaitokat bocsátjátok árverésre: ezek között lehetnek például olyan szimbolikus dolgok, melyekre már nem lesz szükségetek, mint pl. régi “alvós” plüssmaci, ami már nem kell, mert mától a férjeddel alszol. Az árverésben részt vehetnek értéktelenebb, de annál jelképesebb tárgyak is, mint például az első randitokról megmaradt mozijegy, vagy az első otthoni dekor, amit közösen vettetek… A vendégek licitálnak a tárgyakra, és innentől úgy működik a játék, mint egy igazi árverés, ezért akár a menyasszonytáncot is helyettesítheti.

Add tovább...

Erre a játékra biztosan emlékeztek még gyerekkorotokból: a lényege nem változott, a ceremóniamester a vőlegény/menyasszony fülébe súg egy mondatot, majd a mondat körbejár, és a főasztalhoz már egy egészen más mondatként tér vissza.

Lufi taposás

A vendégek körbeállnak, és mindenki a lábára köt egy felfújt lufit. Elindul a zene, és mindenki megpróbál annyi lufit összetaposni/kipukkasztani, amennyit csak tud, de úgy, hogy közben megvédi a saját lufiját. Akinek a lábán utolsóként marad lufi, az nyer. Természetesen kezeket használni tilos!

Activity

Magáról az Activityről nem nagyon kell mesélnem, úgyis mindenki ismeri:) Persze a szokásos Activity kártyáknál még jobb, ha esküvős szavakkal játszátok – ezeket összeírhatjátok Ti magatok is előre, vagy megkérhetitek a ceremóniamestert is. Ezt a játékot játszhatjátok az este folyamán bármikor (vőlegény csapata a menyasszony csapata ellen), de arra is kitűnő lehetőség, hogy a násznépet lefoglaljátok, amíg Ti elosontok kreatív fotókat készíteni a fotóssal 😉

Fogadalomírás

A játék lényege, hogy megadott szavakból (melyeket a vendégek találnak ki), egy fogadalmat kell írnotok a párotoknak, aztán ezt a fogadalmat felolvassátok neki a vendégek előtt. Szuper játék lehet vőlegény-/menyasszonyrabláskor is váltságdíjként.

Táncos játékok

Az alábbi játékok mind olyanok, amikkel táncra perdíthetitek azokat is, akik addig csak az asztaloknál ücsörögtek. Ha valamilyen játékos módon hívjátok be a vendégeket a táncparkettre, akkor sokkal nagyobb eséllyel fognak csatlakozni, mintha csak noszogatnátok őket, hogy na, gyere már táncolni. És ha már a táncparketten vannak, akkor nagyobb eséllyel ott is maradnak:)

Vonatozás, limbo, Macarena, YMCA, Ketchup Song Dance, kacsatánc, pingvintánc

Ezek azok a táncos játékok, amikkel nem lehet mellélőni, biztosan nagy buli és nagy tánc lesz belőlük. Egyrészt mert úgyis lesznek páran, akik már ismerik ezeket a táncokat, másrészt aki nem, az nagyjából 3 perc alatt meg tudja tanulni őket. 

Lufi/alma/narancs tánc

A vendégek párokba állnak, és minden pár kap egy lufit, és úgy kell táncolniuk, hogy a lufit végig maguk között, a levegőben kell tartaniuk, de kézzel nem érhetnek hozzá. Ha ambiciózusabbak vagytok, akkor lufi helyett lehet almával/narancssal is próbálkozni, vagy bármilyen gyümölccsel, bár egy kiwivel vagy mandarinnal már igen nehéz lehet megoldani a feladatot:)

Újságpapír tánc

Szintén régi emlékekből ismerős lehet (osztálytáborban, gólyatáborban, hasonlókban elég gyakori): a vendégek párokba rendeződnek, minden pár kap a lába alá egy kiterített újságot, elindul a zene, és a párok elkezdnek táncolni. Majd a ceremóniamester megállítja a zenét, és minden párnak félbe kell hajtania az újságpapírt. Egyetlen szabály van: a pár egyik tagjának egyik lába sem érhet le a papír mellett a földre. Addig indul újra a zene, amíg már csak az utolsó pár táncol, mert a többiek leléptek/leestek a már nagyon kicsire hajtott papírról.

Sorfaltánc

A vendégek párokba állnak, majd úgy állnak fel két sorba, hogy a párok egymással szemben állnak, így a két sor között egy folyosó keletkezik. Amikor a zene elindult, a sor végén álló pár táncolni kezd, és áttáncol a két sorfal között. Hogy ne legyen olyan könnyű, a zene gyakran változik, hogy (majdnem) minden párnak különböző stílusban kelljen táncolnia. Ha szeretnétek megbolygatni a dolgokat, akkor a vendégeket egyszerűen állítsátok fel két sorba, ne párban álljanak, így mindenki ismeretlennel fog majd táncolni.

Seprűtánc

Lehet külön-külön és párban is játszani. Egy ember vagy egy pár kap a kezébe egy seprűt: neki ezzel a seprűvel kell táncolnia. Tánc közben persze amint lehet, mindenki igyekszik továbbadni a seprűt, és mindig az esik ki, akinél a zene megállításakor a seprű van, míg a végén egy pár/egy ember marad a táncparketten.

Hamupipőke cipője

A női vendégek leveszik a cipőjüket, és kitesznek 1-1 darabot a táncparkett közepére. A férfiak ezután választanak egy-egy cipőt, majd meg kell keresniük a tulajdonosát, mert ő lesz a táncpartnerük a következő szám alatt.

A legerősebb férfi

Ahogy a neve is mutatja, ehhez a játékhoz erős férfiakra van szükség : ) A vendégek ismét párokba rendeződnek, a férfiak felkapják a barátnőjüket/menyasszonyukat/feleségüket, és elindul a zene. Addig táncolnak, amíg a végén már csak a legerősebb férfi van talpon.

Fiú - lány táncpárbaj

A neve mindent elmond; a fiúk a lányok ellen versenyeznek, ez lehet akár csoportos táncverseny is, vagy olyan, mint a Pitch Perfectből ismert riff-off: mindkét csapatból előrelép egy-egy ember, akik egymás után megpróbálják letáncolni egymást, és minden kör után cserélődik a csapat éppen aktuális “versenyzője”. Tánc helyett vagy mellett persze lehet énekpárbajt is rendezni, akár karaokeval egybekötve.

Bolondmenyasszony

Bár a bolondmenyasszony a lánykikérés hagyományából (is) ismert (a menyasszony megtalálása előtt a vőfély 2-3 másik “menyasszonyt” hoz elő a vőlegénynek, akiket ő elutasít, ezután lép be az igazi menyasszony), a bolondmenyasszonyokat a tánc beindítására is lehet “használni”. Este ha kicsit laposabb a buli, vagy csak úgy a menyecsketánc végén ha bejönnek a bolondmenyasszonyok és táncra perdülnek, akkor az meghozhatja a vendégek kevét a tánchoz, főleg mert a bolondmenyasszonyok mellett senkinek nem kell attól tartania, hogy ő fog hülyén kinézni : D

Comments

  • Még nincs hozzászólás
  • Írj hozzászólást