Site logo

Minden az esküvői sminkről

Mi az az esküvői smink, miben különbözik egy egyszerű nappali vagy alkalmi sminktől, hogyan találjuk meg a számunkra legmegfelelőbb sminkest, és egyáltalán keressünk-e sminkest vagy készítsük el magunk az esküvői sminkünket? Ezekről és más, ehhez kapcsolódó kérdésekről beszélgettünk Almási Petra Makeup & Brow Artisttal, aki a sok hasznos információ mellett még néhány kulisszatitkot is elárult:) Ha például aggódsz, hogy a rúzsod fele a poharadon köt majd ki, vagy összeszáradva lepereg, akkor is feltétlenül olvass tovább, hiszen nemsokára kiderül, hogy milyen megoldást ajánl egy Makeup Artist ezekre a kérdésekre;) A cikkben felhasznált összes kép Almási Petra tulajdona.

Miért különleges az esküvői smink?

Önmagában azért, mert az esküvőjére készítjük valakinek, ami ha minden jól megy, akkor az élete egyik legszebb és legboldogabb napja, és örökre magával viszi emlékként. Minden Menyasszonynak az a legfontosabb, hogy azon a napon ő legyen a legszebb, a legtökéletesebb, és ebben segíthet az esküvői smink. Szakmai szempontból egy egyszerűbb alkalmi smink és egy esküvői smink között az egyik különbségnek pszichológiai alapja van: egy esküvői sminknél sokkal jobban ráhangolódik a sminkes a Menyasszonyra, megismeri, és az átlagosnál is több empátiát és rugalmasságot tanúsít felé. Technikailag a különbség a smink felépítésében van és a professzionálisabb termékek használatában. A legfontosabb, hogy a sminkben a Menyasszony önazonos maradjon, ugyanakkor nagyon tartós is legyen a smink. Egy fotózásra például minél mutatósabb, minél intenzívebb smink a cél, míg egy esküvői sminknél fontosabb a kidolgozottság, a felépítés, és hogy bombabiztos legyen.

Tartósabb egy esküvői smink egy átlagos sminknél?

A nappali sminkhez képest mindenképpen tartósabb, ez az elkészülésének a hosszán is látszik: egy nappali sminket magunknak akár 10 perc alatt is elkészíthetünk (sminkesnél inkább fél óra alatt), míg egy esküvői smink tipikusan egy – másfél óra, ez pedig a rétegezett felépítésnek köszönhető. Esküvői sminknél vízálló termékeket használunk, hiszen benne van a pakliban, hogy a Menyasszony elpityeredik, ezen kívül fontos, hogy rétegezve legyen az alapozó, megfelelően fel legyen készítve és hidratálva a bőr. A leggyengébb láncszem általában a rúzs, az kopik le a leghamarabb, de ha aláteszünk egy szájkontúr ceruzát, akkor ha a rúzs el is kezd kopni, mégsem tűnik el teljesen a szín. Ha valaki vigyáz rá, akkor az esküvői sminknek reggelig fent kell maradnia.

Mennyit számít a termékek márkája?

A szép és ugyanakkor bombabiztos sminkhez nem mindegy, hogy milyen alapanyagokat használunk. Fontos, hogy az adott sminkes mennyire dolgozik tiszta ecsetekkel, és persze a termékek márkája is számít, hiszen van különbség közöttük. Drogériákban is vannak kiemelkedő termékek, de egy Sephorához, Estée Lauderhez vagy Yves Saint Laurent termékhez képest mégsem ugyanolyan professzionálisak. A drogériás termékekkel ki kell kísérletezni, hogy melyik valóban minőségi; ha ezt egy sminkes már megtette, akkor ezeket is nyugodtan lehet használni

Menyasszonyként hogyan vigyázzunk a sminkünkre?

Ez olyan szempontból változó, hogy nem mindegy, hogy a hétköznapokban valaki sminkel vagy nem. Ha valaki egyáltalán nem sminkel, akkor könnyen megfeledkezik arról, hogy nem szabad hozzáérni az arcához, vagy megdörzsölni a szemhéját. A vigyázás alatt ezen túl azt értjük, hogy evésnél például érdemes odafigyelni a rúzsunkra, inni szívószállal a legjobb, és ha valaki meg van fázva, akkor sem fújhatjuk úgy az orrunkat, mint alap esetben, mert hiába van beépítve az alapozó, az előbb-utóbb kipirosodik és lekopik, ha túl gyakran érintkezik a zsebkendővel. Ilyenkor válasszuk például a “tunkoló” megoldást, hogy ne folyjon nagyon az orrunk, de az alapozónk is megmaradjon. A pusziszkodásnak két kategóriája is van: az egyik a férjjel történő csók, ez alatt semmi baja nem lesz a rúzsnak, főleg, ha mattra száradó, “csókálló” rúzst használunk. A násznép által adott rengeteg puszi az arc kontúrvonalánál számít, ezért esküvői sminkhez leginkább stickes, krém textúrájú kontúrozót használunk, ami sokkal tovább tart, mint egy por állagú termék. Ha rendesen fel van építve, akkor egy por állagú termék is tud tartós lenni, de ha valaki sokkal intenzívebb sminket szeretne, mint a mindennapokban, akkor a krémes kontúr a jobb választás. És a következő képen látható szituációkat mindenképpen kerüljük el, mert az bizony árt a sminkünknek:)

Mit csináljak, ha nem szoktam sminkelni?

Talán ami a legfontosabb minden esetben az az, hogy önazonos legyen: a Menyasszony tükörbe nézve ismerje fel magát, általában a vőlegények is szeretik, ha megismerik a menyasszonyukat:) Én sminkesként fontosnak tartom megismerni a Menyasszonyt, szeretek beszélgetni vele. Az esküvői sminket megelőzi egy próbasmink, ami alatt látszik, hogy milyen sminkben érezné komfortosan magát, mi az a határ, amit még el tud magán viselni. Nagyon rossz az, ha a Menyasszony a végén úgy érzi, hogy túl sok lett a smink, és fel sem ismeri magát benne. Ha tehát jó sminkest választottunk, akkor bízzunk nyugodtan benne, hiszen tudni fogja, hogy mi az a szolíd, mégis szép smink, ami még nem túl sok, mégis megszépít.

Magamat sminkeljem vagy keressek sminkest?

Az esküvő napja a Menyasszonyról szól, aznap ne foglalkozzunk munkával. Ráadásul minél jobban izgul az ember és minél több ideje van a sminkre, annál rizikósabb, mert a kezdeti natúr sminket addig-addig igazgatjuk, és adunk hozzá még egy kis ezt meg egy kis azt, amíg a végeredmény nem biztos, hogy a legszebb munkánk lesz. Érdemes inkább egy sminkest keresni, akkor is, ha egyébként ügyesen sminkelünk, mert a Nagy Napon a hatalmas izgalomhoz nem biztos, hogy pont ez hiányzik, inkább élvezzük, hogy aznap minket rajong körbe mindenki. Ha valaki ügyesen sminkel, és kifejezetten élvezi, hogy saját magának alkotja meg a sminkjét, akkor azzal sincs semmi gond, csak előtte kérjünk visszajelzést néhány őszinte baráttól.

Hogyan válasszak jó sminkest?

Fontos, hogy ne csak a munkája alapján válasszuk őt, hanem a személyisége alapján is: jó, ha látjuk valamelyik közösségi média felületén, hogy milyen ő, milyen a kisugárzása, mert nagyon fontos, hogy a Menyasszony a Nagy Napon minden szempontból komfortosan érezze magát. Tehát nézzük meg a munkásságát, és hogy mennyire áll hozzánk közel az a stílus, amiben ő dolgozik, és nézzük meg azt is, hogy a személyisége mennyire szimpatikus. Szakmai szempontból pedig figyeljünk az alapozás minőségére, a szemhéjpúder kidolgozottságára, a szemöldökformázásra, és olyan sminkest válasszunk, akinek meg vagyunk elégedve a munkáival. Törekedjünk arra, hogy olyan fotókat találjunk, amik nincsenek agyonretusálva – ha nem tisztán kivehetők a vonalak és árnyalatok, és túlságosan egybemosódnak a részletek, akkor valószínű, hogy erősen szerkesztett a kép, ami aggodalomra adhat okot. A legbiztosabb megoldás ajánlás alapján választani sminkest, így sokkal kisebb a csalódás esélye, vagy küldjük át egy szakmabelinek a fotót, aki segíthet egy szakmai véleménnyel.

A próbasminkhez képest mennyit lehet még változtatni a Nagy Napon?

Nálam amikor jön egy Menyasszony, ha van elképzelés, az nagyon szuper, azt próbálom megvalósítani, ha nincs még, akkor próbálom megismerni és kreálok valamit. Sokszor a kezem visz, nem előre kitalált dolgot valósítok meg, hanem valahogy egyszer csak elkészül. Amint elkészült a smink, a Menyasszony kap egy tükröt, és addig a székből nem áll fel, amíg az a smink úgy nem néz ki, ahogy szeretné. Olyan soha nincs, hogy valami sok, mert abban hiszek, hogy építsük fel: inkább kevesebbel kezdek, és ha szeretné, erősítünk rajta, mint hogy a “túl sok” hatást keltse benne. Változtatni tehát a legjobb még azon melegében, a próbasmink alkalmával: mondjuk el a sminkesnek, hogy mi tetszik és mi nem, ne otthon szomorkodjunk, hogy hát igazából másmilyet szerettünk volna. A változtatások számára nézve nincs határ, bármit lehet, nem szabad szégyenlősnek lenni, hiszen ez Rólad mint Menyasszonyról szól, a lényeg, hogy Neked tetsszen a smink.

Mi van akkor, ha nem tetszik a próbasmink?

Ha a sminkessel alapvetően elégedett vagy szakmailag és emberileg is, csak a smink stílusa nem tetszik magadon, és másfélét szeretnél inkább, akkor be lehet iktatni még egy próbasminket, ha úgy érzed, szükség van rá, vagy lehet a Nagy Napon is változtatást kérni. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy bízz a sminkesedben, és hogy a sminkes egy adott magabiztossággal rendelkezzen, és bármilyen sminket, nagyjából bármilyen arcon meg tudjon valósítani.

Van-e arra valamilyen trükköd, hogy kinek milyen smink áll jól?

Válasszunk jó sminkest, aztán bízzuk rá magunkat:) Mindent lehet, bármilyen színt bele lehet csempészni a sminkbe, csak lehet, hogy szolídabban, mint ahogy az a mintaképen van. Ha jó a sminkes, akkor olyan munkát nem ad ki a keze közül, ahol nem szép az összhatás, nem szép a smink.

Jobb-e, ha a Menyasszony már kész ötlettel érkezik, vagy az az egyszerűbb, ha a sminkesre hagyja a dolgot?

Igazából mindegy. Ha nincs elképzelése, akkor sokkal fontosabb a személyes kapcsolat kialakítása, a Menyasszony megismerése, hiszen rá kell hangolódni ahhoz, hogy megtudjuk, mennyire erőteljes sminket szeretne. Az is egy nagyon jó kiinduló, ha a Menyasszony sminkben érkezik, mert akkor a sminkes látja, hogy hogyan, mennyire sminkeli magát a mindennapokban, mi az, ami jól áll neki, mi az, amit talán nem kellene erőltetni.

Rúzs vagy szájfény?

Elég sok mindentől függ. Idősebb hölgyek esetében jobb nem az egész arcát matt árnyalatokkal ellátni, mert minél mattabb egy bőr, annál inkább öregít. A matt rúzsok sokkal tartósabbak, mint egy szájfény vagy egy sima rúzs. Ha felkenünk délután 2-kor egy matt rúzst úgy, hogy 4-kor kezdődik az esküvő, akkor ha 6 körül kezd belül lassan kopni, vagy vesztett az intenzitásából és ezt vissza szeretnénk tenni, akkor ezt minél több rétegben kenjük fel, annál rosszabb lesz, és annál jobban szárítja a szájat. Ilyenkor inkább egy hidratálóval vagy szájfénnyel lehet a még a szánkon maradt színt élénkíteni. Aztán ha eltelt egy fél óra – egy óra, újra át lehet menni rajta a mattra száradó rúzzsal. Ezzel szemben egy sima rúzst viszonylag sokszor fel lehet egymás után kenni, de ott benne van a pakliban, hogy el fog mozogni a szájkontúron túl is egy idő után. A szájfény pedig olyan, mint halottnak a csók: 10 percig fent van, de evés/ivás után mindent összeken, ez inkább kreatív fotózásra jó.

Hogyan tudjuk előkészíteni a bőrünket?

Ez egy elég kétélű kérdés. Ha valaki alapvetően nem jár kozmetikushoz, akkor ne az esküvő előtt egy hónappal vagy egy héttel kezdje el, mert nem tudni, hogy hogyan fog reagálni a bőre az adott kezelésre. De ha valaki havonta egyszer jár kozmetikushoz, akkor maradjon is ennél, mindenesetre az esküvő előtt minimum két héttel menjünk el az utolsó kezelése, ezután már csak hagyjuk pihenni a bőrt, legfeljebb egy maszkot vagy szemtapaszt tegyünk fel előző este, ami a fáradtabb hatású bőrt kicsit kisimítja. A jó hír: nincs az a bőr, amivel egy sminkes ne tudna mit kezdeni.

És az örök kérdés: kell-e műszempilla az esküvőre?

Műszempillán belül is többféle van. Van például az, amit egy kozmetikus vagy szempilla stylist csinál – ha valaki ezt rendszeresen csináltatja, nem allergiás rá, és viszonylag szolíd műszempillája van, akkor minden további nélkül legyen ez az esküvőjén is. Aki még soha nem építtetett pillát, az ne most kezdje el: egyrészt az allergiás reakció miatt, másrészt nem tudhatja, hogy mennyire lesz komfortos. Egy sminkesnél viszont akár soros, akár tincses pillára is van lehetőség. Ha valakinek nincs épített műszempillája, akkor törekedhetünk a minél dúsabb, minél hosszabb szempillákra egy spirállal, de ehhez sokat adhat egy tincses pilla, akár csak a szélekre, nagyon kinyithatja a szemet. A soros pillát nem igazán javaslom, legfeljebb fotózásra, egy letisztult esküvői sminkhez inkább a tincses pilla illik. Ezt ráadásul egy határozott mozdulattal le is tudja szedni a Menyasszony reggel vagy a hajnali órákban a buli végén.

Szempilla lifting - kiváltja-e a műszempillát?

Szempilla lifting után sokkal nehezebb rátenni például egy tincses műszempillát, mert olyan természetellenes ívben kanyarodnak a pillák, amire nehezebben fekszik fel a tincses pilla, és valószínűleg nem is lesz olyan tartós. Viszont ha valakinek már liftingelve vannak a pillái, akkor az tényleg nagyon nyitja a tekintetet, és egy szempillaspirállal el lehet érni azt a hatást, amit akár egy tincses műszempillával. Jó hatással viszont a lifting sincs a szempillákra, mint ahogy az épített műszempilla sem.

Extra tippek az esküvői sminkhez

Visszakanyarodnék a beszélgetésünk elejéhez: az a legfontosabb, hogy a Menyasszony mit bír el, milyen sminkben érzi magát komfortosan. Ha alapvetően nem sminkel nagyon, akkor ne az esküvő napján találjuk ki, hogy ha már sminkes, akkor most mindent bele, mert valószínűleg idegen lesz neki és a párjának is. Erre nagyon jó a próbasmink, hogy lássa, meg tud-e barátkozni vele. A legfontosabb útravaló szerintem az, hogy ne toljuk túl, maradjunk meg az önazonosság talaján.

Comments

  • Még nincs hozzászólás
  • Írj hozzászólást